Wordt het een Chinees Nieuwjaar?

Wordt het een Chinees Nieuwjaar? Hiermee doelen we niet op het traditionele \’Chinese nieuwjaar\’, maar op de vraag of China het verschil gaat maken in 2021. Bij Mercurius denken wij van wel en hebben daarom recent een extra accent gelegd op Chinese aandelen. Hoewel de ellende met Covid-19 in China is begonnen, heeft het land desondanks economische groei laten zien. Het is hiermee de enige grote economie in de wereld die in 2020 groei heeft laten zien. Dit ondanks de opgeworpen handelsbeperkingen door onze aanstaande ex-president van de Verenigde Staten. Of China de grootste economie ter wereld gaat worden is al lang geen vraag meer. De vraag is alleen nog: \”Wanneer?\”. Covid-19 lijkt onder controle in China en het land nadert de V.S. met rasse schreden! Dat besef zal in 2021 alleen maar verder doordringen, terwijl Corona nog welig tiert in de tot nu toe grootste economie ter wereld. Wordt het een Chinees nieuwjaar? Leest u gerust verder om te kijken hoe wij hier op anticiperen.

JPMorgan China Fund

Fondshuis JPMorgan kent haar oorsprong in 1871. JPMorgan Asset Management is een Amerikaanse vermogensbeheerder met een beheerd vermogen van bijna 2.000 miljard US-dollar (eind 2019). JPMorgan beschikt over een mondiaal netwerk van beleggingsprofessionals. Professionals die lokaal aanwezig zijn. Een voorwaarde die ons altijd veel vertrouwen geeft. De professionals krijgen uitgebreide middelen tot hun beschikking voor een onderzoeksgebaseerde benadering. Het wereldwijde onderzoeksbudget bedraagt maar liefst ruim 320 miljoen dollar. Tijdens een recente meeting die wij hadden met JPMorgan constateerden wij bovendien dat bijna alle analisten van het China Fund (op één na) Mandarijn spreken. Lokaal aanwezig dus.

Strategie

Het JPMorgan China Fund belegt hoofdzakelijk in bedrijven in de Volksrepubliek China. Het maakt hierbij gebruik van een fundamenteel, bottom-up proces bij de aandelenselectie. Het eerder vermelde hoge onderzoeksbudget zorgt er voor dat beleggingsbeslissingen met een sterke overtuiging worden genomen. Het fonds beheert een vermogen van bijna 4 miljard dollar. Het is hiermee voor veel bedrijven een serieuze aandeelhouder waar naar geluisterd wordt. Iets wat wij bij Mercurius graag zien; Actief aandeelhouderschap. De sectoren consumptiegoederen, IT, communicatiediensten en financials wegen het zwaarst. In tegenstelling tot de westerse markten hebben banken en verzekeraars in China namelijk nog volop groeimogelijkheden. Wordt het een Chinees Nieuwjaar? Met dit fonds van JPMorgan wat ons betreft wel!

Welke bedrijven zitten er in de portefeuille?

Als analfabeet in de Chinese taal zou ik mij in dit geval het liefst even beperken tot het antwoord \’Veel\’, maar dat zou te makkelijk zijn. Het zijn overigens nog altijd zo\’n 90 bedrijven. Sommigen bekend, maar de meesten voor ons als westerlingen totaal onbekend. Wat betreft de bekende namen houdt het bij Tencent, Alibaba en Ping An bank in deze portefeuille al snel op. Onbekend maakt echter niet onbemind dus selecteren we zoals gebruikelijk ook graag een paar minder bekende bedrijven die ons aanspreken…

Pinduoduo

Pinduoduo (PDD) is de derde online retailer van China na Alibaba en JD.com. Het bedrijf heeft een virtuele bazar gecreëerd waarbij consumenten hun koopervaringen online met anderen kunnen delen. Het doel is om zoveel mogelijk tussenhandel te mijden tussen producent en consument. PDD biedt een systeem waarbij het eenvoudiger wordt om de productie op de vraag af te stemmen. PDD stimuleert gebruikers om deals te delen via social-media-accounts en daarmee een speciale dealprijs te krijgen voor groepen. Vrienden en kennissen helpen elkaar dus de beste deals te behalen. Hier komt ook de extreme groei van PDD vandaan. Pinduoduo betekent dan ook zoiets als ‘samen zoveel mogelijk verzamelen\’. Daarnaast adviseert PDD Chinese producenten hoe zij marktaandeel kunnen verkrijgen of vergroten in het westen. Wat ons betreft een geweldige \’game-changer\’ waar u vast nog meer van gaat horen. Als is het maar van ons.

Meituan

Het e-commerce platform van Meituan richt zich op de dagelijkse levensbehoefte van consumenten. Het bedrijf verbindt bijvoorbeeld consumenten met lokale ondernemingen voor bezorgmaaltijden, hotelboekingen en filmkaartjes. Met meer dan 600.000 medewerkers die op scooters rondrijden voor het vervoeren van pakketjes in heel China, zijn zij het grootste bezorgbedrijf. Meituan maakt hierbij zeer veel indruk met haar punctuele en accurate bezorging. Door slimme technologie toe te passen weet het bedrijf precies wanneer en waar pakketjes bezorgd moeten worden. Soms zelfs nog voordat de bestelling is geplaatst. Het bedrijf is op dit moment ook bezig met de ontwikkeling van autonome bezorgvoertuigen (zie foto). Meituan is ook betrokken bij de uitrol van een wereldwijd platform voor deelfietsen, genaamd Mobike. Nadere informatie daarover vindt u door hier te klikken.

Conclusie

China heeft in 2020 laten zien dat het tegenslagen snel kan overwinnen en met rasse schreden inloopt op de V.S.. Het verschil in omvang van beide economieën wordt snel kleiner op deze manier. De groei in China lijkt niet te stuiten. Natuurlijk blijft het altijd een kwestie van \’een slag om de arm\’ en goed spreiden. Maar met onze recent verworven positie in het JPMorgan China Fund voelen wij ons uiterst comfortabel. In 2020 heeft het fonds in onze portefeuilles logischerwijs nog weinig kans en tijd gehad om bij te dragen aan het rendement. Maar van ons krijgt het alle gelegenheid en vertrouwen om hier in 2021 op een positieve manier aan bij te dragen. Wordt het een Chinees nieuwjaar? Wij zijn in elk geval positief over China in dit nog prille nieuwe jaar!

Scroll naar boven