Met een traan en lach..

Wat een extreem jaar was 2020, we kijken terug met een traan en lach. De corona pandemie zette en zet de wereld op zijn kop. Alles ging anders dan bedacht en in deze stijl schrijven we ook de laatste nieuwsbrief van dit bijzondere jaar. En toch, als je op 1 januari 2020 aan boord van een zeilboot was gestapt, zonder internet, en op 1 december weer online was gekomen om je portefeuille te checken, dan was er weinig gebeurd. Je vertrok bij een AEX van 611 punten en bij terugkomst stond dat er nog steeds. Niets gebeurd dus, op het eerste oog…

Het jaar van verschillen..

Maar wat waren de verschillen groot, en dat begon al voor dat Corona toesloeg. De olie aandelen lagen al onder druk, Koninklijke Olie verloor in de eerste maand al 10%. Ook ING verloor zo\’n 10% in januari. Een voorbode voor de rest van het jaar.Vanaf medio februari sloeg het Covid onheil in volle kracht toe. Koersdalingen die aan de grote financiële crisis uit 2008 deden denken. Nu 12 jaar na de start van Mercurius gebruikten we de lessen van toen voor de praktijk van nu. Rug recht, goede beleggingen komen als eerste weer boven Jan. Dat was in 2008 zo, en nu weer. Onze spreiding deed haar werk, volwassen markten en large caps herstelden als eerste, gevolgd door emerging markets en small caps. Door onze spreiding hadden we een voortdurend en sterk herstel. De min van maart werd in november verruild voor een plus. En zo als het zich nu met nog anderhalve week te gaan laat aanzien, sluiten we dit jaar af met een plus van 2,5% tot 8,5% afhankelijk van het risicoprofiel.

èn van grote stappen!

2020 werd het jaar van transformatie en stresstests. Zo ook voor Mercurius Vermogensbeheer zelf. In de afgelopen jaren hebben we geprobeerd om ons bedrijf zo goed mogelijk te automatiseren waar dat kan. En dat kwam in 2020 goed van pas. Eind februari ging iedereen vanuit huis werken, die overgang was naadloos. De echte test kwam in mei met de komst van Kees Sier, die overkwam van een private bank. De integratie van een portefeuille in een periode van thuiswerken was best spannend maar verliep vlekkeloos. Wederom een geslaagde test van de organisatie die we gebouwd hadden. Met de komst van Kees zetten we meerdere belangrijke stappen. Allereerst een nieuwe partner aan boord die met zijn verse bloed Mercurius nadrukkelijker op de kaart zette. Een significante groei in beheerd vermogen zorgde voor een verdere optimalisering van het systeem. Dit legt de basis voor een vervolg van die groei in stappen voor 2021.

\"met
Het team van Mercurius Vermogensbeheer tijdens een lockdown Zoom

Heilige huisjes sneuvelden

Het was het jaar waarin heilige huisjes sneuvelden. In maart kregen we de vraag of we ons zorgen maakten. Niet over de portefeuilles, wel over de gezondheid van onze relaties. Ons bedrijf draait om geld maar ook om mensen. Geld is niet het belangrijkste, mensen wel. Gelukkig zijn al onze relaties tot dusver zonder blijvende gezondheidsklachten door de pandemie gekomen. Mooi ook om te ervaren dat iedereen snel met ons mee bewoog naar de digitale ontmoetingen. Onze babyboomers werden zoom-ers. Persoonlijk contact hoeft niet perse in persoon te zijn. De storm op de beurs legde ook zwaktes in de portefeuille bloot. Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van Warren Buffett, gebruikte haar ruime liquiditeitspositie niet om op koopjesjacht te gaan. In 2008 was het juist Buffett die zijn slag sloeg op het slagveld. Nu was hij de grote afwezige bij de kopers. We beleggen niet op de succes van acties uit het verleden maar op de acties van het heden voor de toekomst. Bedankt Warren, voor je lessen en inspiratie, we blijven je volgen en van je houden, maar we namen afscheid voor onze portefeuilles.

en nieuwe initiatieven vleugels kregen

Voor Mercurius is 2020 ook het jaar van Junior. Gestart op 1 januari 2018, gericht op vermogensopbouw voor iedereen. En actief beleggend in de nieuwe wereld. Precies dat maakt het verschil in 2020. Junior maakte het verschil en stond eind november op zeer ruime winsten. Geen toevalstreffer maar het resultaat van gedisciplineerd beleid. In 2020 werd Junior volwassen. Het beleggingsbeleid bewijst zich en we maken dit jaar ons derde jaar vol. Dat levert 36 maanden van data op waarmee we de belangrijke parameters zoals het risico (sharpe-ratio) van onze portefeuille kunnen berekenen. En dat ziet er goed, heel goed, uit. Waar Mercurius Vermogensbeheer fors groeide in 2020, groeit Junior explosief. Het is een voorbode van hetgeen gaat komen in 2021. Wordt er een vergelijking tussen partijen gemaakt? (Mercurius en) Junior bender bij!

Met een traan en een lach..

Over 12 dagen nemen we afscheid van 2020. Met een traan voor het menselijk leed dat Covid over de wereld uitstortte. Persoonlijk trof ons alleen de sociale verschraling, waar we blij mee mogen zijn. Zakelijk ging het ons ruim voor de wind, dat zorgt voor een lach. Maar op 1 januari staat de teller weer op nul. We kijken vooruit naar een goed jaar, waar covid naar de achtergrond zal verdwijnen en we een sterke economie terug krijgen. Een V(accin) herstel in 2021 met het doorzetten van de vernieuwende trends.
Gaat Adyen Koninklijke Olie voorbij in marktkapitalisatie?
Verdwijnt ABN Amro definitief uit de AEX?
Een ding is zeker, verandering zetten door, innovatie blijft de stuwende kracht. We blijven voor u ook in het nieuwe jaar alert op de verandering in de wereld, met onze goed gespreide portefeuilles zullen we er dan ook in 2021 zijn. Met een lach denken we terug aan de kracht die onze portefeuilles getoond hebben in 2020, wetende dat ze diezelfde kracht zullen laten zien in toekomst.
We nemen met deze nieuwsbrief afscheid van 2020 en kijken uit naar 2021, een jaar met nieuwe enerverende uitdagingen en kansen.

Dank voor uw vertrouwen in 2020, fijne feestdagen en tot in 2021!

Scroll naar boven