Rendeert het milieu nog wel?

Rendeert het milieu nog wel? Nog niet heel erg lang geleden werd bij milieu de associatie met de \’geitewollensok\’ snel gemaakt. Tegenwoordig spreken we liever over duurzaamheid. Deze term dekt misschien ook wel een bredere lading. Duurzaamheid is lange tijd van ondergeschikt belang geweest. Bijvoorbeeld ten opzichte van het rendement. Gelukkig is er veel veranderd. Maar de vraag: \”Rendeert het milieu nog wel?\” is helaas niet zomaar beantwoord. Wat verstaan we onder rendement bij de beantwoording van deze vraag? Wat bedoelen we dan met het woord rendement? Een beter milieu of een beter beleggingsresultaat? Of kan dit ook samen gaan? We nemen u graag mee in het vinden van een antwoord op deze vraag.

Actieve aandeelhouder maakt het verschil

Mercurius hecht naast actief vermogensbeheer ook veel waarde aan actief aandeelhouderschap. Actieve aandeelhouders die hun (stem)rechten gebruiken om invloed uit te oefenen op de aandeelhoudersvergaderingen. Hierbij zal duurzaamheid een steeds belangrijker rol gaan spelen. Het mijden van bedrijven die niet volledig aan de Envviromental Social & Governance (ESG) criteria voldoen is niet altijd de juiste oplossing. Juist bij deze bedrijven is veel winst te behalen op gebied van duurzaamheid. Dit kan alleen door je kritische stem – als aandeelhouder – te laten gelden. Door je actief op te stellen en gebruik te maken je invloed. Die actieve houding verwachten wij ook van onze fondsmanagers. Rendeert het milieu nog wel? Wij vinden een deel van het antwoord via onze belegging in het Pictet Global Environmental Opportunities Fund.

Pictet Global Environmental Opportunities

\"\"

Pictet Group vindt haar oorsprong in het 1805 in Zwitserland. Deze Bank wordt geleid door slechts zeven partners – dit spreekt ons altijd erg aan. De Pictet Group telt meer dan 4.600 medewerkers verdeeld over 30 kantoren wereldwijd. Pictet Asset Management is onderdeel van de Pictet Group en heeft ca. 250 miljard US-dollar onder beheer. Pictet staat onder andere bekend om haar innovatieve thematische aandelenstrategieën. Als pionier richt Pictet zich op de krachtigste trends die onze wereld vormgeven. Daarnaast weet Pictet als geen ander wat actief aandeelhouderschap inhoudt. Het Pictet Environmental Opportunitues Fund is hier zo\’n voorbeeld van.

Strategie

\"\"

Dit fonds van Pictet belegt voornamelijk in aandelen van bedrijven die actief zijn in schone energie, water, landbouw, bosbouw en andere segmenten in de milieu-waardeketen. Het fonds belegt wereldwijd en beheert een vermogen van ca. 7,3 miljard Euro. De sectoren technologie en industrie kennen de zwaarste weging in het fonds. Hierna volgen gezondheidszorg, cyclische consumentengoederen en grondstoffen. Geografisch ligt de zwaarste weging in De V.S., gevolgd door Europa. Het fonds belegt echter ook 4% van haar vermogen in China. Een regio waar in het kader van milieu en duurzaamheid nog veel te \’winnen\’ valt. Wat ons betreft een positieve ontwikkeling.

Welke bedrijven zitten er in de portefeuille?

Het fonds telt onderliggend op dit moment ca. 53 bedrijven. De grootste belegging is op dit moment de belegging in Vestas Wind systems. Deze belegging bedraagt zo\’n 5% van het fondsvermogen. Dichter bij huis vinden we nationale trots ASML in de portefeuille terug. Maar ook Geberit, Applied Materials en Smurfit Kappa zijn bekende voorbeelden. In een apart artikel schrijven wij over Waste Management. Een ander mooi bedrijf in dit fonds. U vindt dit artikel door hier te klikken. Daarnaast lichten wij nog graag een paar bedrijven uit dit fonds toe…

Sig Combibloc Group

\"\"

Dit Zwitserse bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en fabricage van duurzame verpakkingsmaterialen. Sig maakt duurzame kartonnen verpakkingen voor dranken en vloeibare voedselproducten. Dit betreft bijvoorbeeld verpakkingen voor melk, sappen, soepen en sausen. Daarnaast worden er ook zogenaamde afvulmachines geleverd inclusief het onderhoud daarvan. De apparatuur van Sig is voorzien van de meest moderne software oplossingen. De doelstelling is verhoging van de efficiency en monitoring van het productieproces. Sig levert ook consultancy dienstverlening op het gebied van marktanalyse, productontwikkeling, voedselveiligheid en optimalisatie van productieprocessen. Het bedrijf is wereldwijd actief in ongeveer 70 landen. Grote kans dat u een pak van Sig in uw voorraadkast of koelkast aantreft.

Ecolab

\"\"

Het Amerikaanse Ecolab is een leverancier van industriële reinigings- en hygiëneproducten en -diensten. Zij levert deze diensten aan hotels, restaurants, brouwerijen, voedselproducenten, de agrarische sector, wasserijen, ziekenhuizen en schoonmaakbedrijven. Het levert oplossingen op het gebied van infectiepreventie, hygiëne en drinkwaterbesparing. Daarnaast ondersteunt het bedrijven bij het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen. Klik hier voor een video illustratie van dit bedrijf. Deze maand bracht Ecolab een systeem op de markt dat toeziet op de naleving handhygiëne in zorginstellingen. Een mooi voorbeeld van een infectiepreventieoplossing die inspeelt op de actuele situatie. Ecolab is wereldwijd actief en telt circa 45.000 medewerkers.

Conclusie

\"\"

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor bedrijven om geldverstrekkers aan zich te binden. Duurzaamheids-doelstellingen voor bedrijven en overheden zullen steeds hoger komen te liggen. Het wordt voor beleggers steeds belangrijker om hier oog voor te hebben. Een beter milieu begint immers bij jezelf. Het antwoord op de vraag \”Rendeert het milieu nog wel?\” is wat ons betreft, Ja! Wij voelen ons comfortabel met dit fonds van Pictet in onze portefeuilles. Het year-to-date rendement staat inmiddels op ca. 1,5%.

Scroll naar boven