Iberdrola, duurzame energie rendeert!

Iberdrola is een Spaanse energieleverancier met een focus op duurzaamheid. Het bedrijf richt zich op het duurzaam opwekken en opslaan van energie en doet dit op diverse manieren. Begonnen in 1840 in Bilbao, Spanje, heeft het nu een marktkapitalisatie van €75 miljard en 34.000 werknemers in dienst. Het maakt onderdeel uit van het J.P. Morgan Emerging Markets Small Cap fund. Voor de duurzame belegger is Iberdrola een must voor de portefeuille, lees hier waarom!

Wat doet Iberdrola?

De behoefte aan energie in de wereld neemt met de dag toe. Dit creëert een lastig dilemma, als gevolg van de trend naar verduurzaming omwille van de klimaatverandering. Iberdrola is een van ’s wereld grootste leveranciers van energie en de grootste in Europa. Het levert hydro-energie, wind energie, zonnepanelen, natuurlijke gassen en nucleaire energie. Het is ook de partij met de meeste windturbines in portefeuille – 74.400 windmolens waarvan de meeste op drijvende platforms op zee. Het nu in het oog springen project is de vorming van ’s werelds grootste batterij in Portugal. Dit project zal daarom in 2023 1,7 miljoen huishoudens van elektriciteit voorzien.

Investeringsplannen voor 2030

In de zoektocht naar meerwaarde heeft Iberdrola in 2020 een plan opgesteld waarin €75 miljard is geïnvesteerd in de opschaling van de capaciteit van herbruikbare energie. Dit plan loopt tot 2025 en zal de huidige energie capaciteit verdubbelen. Wegens groot succes is besloten om het plan uit te breiden. Zo kondigde het bedrijf recent aan de komende 10 jaar de energiecapaciteit te verdrievoudigen. Hier is een bedrag van €150 miljard mee gemoeid.

Pionier met groene waterstof  

Iberdrola zet nu in op waterstof. Waterstof is het meest voorkomende element in het universum en de lichtste gasvorm die we kennen. Onder hoge druk wekt waterstof veel energie op, namelijk 120 megajoule per kilo. Dat is driemaal de energie die natuurlijke gassen opwekken. Er zijn drie vormen van waterstof: grijs, blauw en groen. Bijna alles wat nu gebruikt wordt valt onder het label grijze waterstof – waarbij gedurende het proces relatief veel CO2 vrijkomt. Blauwe waterstof is vergelijkbaar echter wordt hierbij de CO2 die vrijkomt opgeslagen in plaats van uitgestoten, een verbetering dus. Groene waterstof is een duurzame energiebron, hierbij vindt geen uitstoot plaats. Iberdrola leidt de markt met grote projecten om het mogelijk maken de gehele transport- en industrie sector in Spanje en het Verenigd Koninkrijk op groene waterstof te laten lopen.

\"\"

Ook goed voor beleggers

In november 2018 kondigde de Europese Commissie de Green-Deal aan, met als doel om in 2050 CO2 neutraal te zijn over alle sectoren in Europa. Om dit te realiseren is er een enorme hoeveelheid groene energie nodig. Gezien deze ontwikkelingen in de markt en de stimulatie van de EU door middel van subsidies is een investering in duurzame energie niet alleen goed voor een duurzame portefeuille, maar ook voor het rendement. Zelf verwacht Iberdrola om de winst te verdubbelen voor 2030.

Het bedrijf staat op de lijst van IR Magazine Global top 50 vanwege haar uitstekende relatie met investeerders. Iberdrola ontving deze onderscheiding in 2018, 2019 en 2020.

In onze portefeuilles

Het mes van Iberdrola snijdt aan twee kanten. Naast de goede relatie met investeerders, genereren het ook een mooi rendement én hanteert het een aantrekkelijk dividendbeleid. Gezien de verduurzaming die in de beleggingswereld waar te nemen is verwachten wij dat de positie van Iberdrola niet snel zal verminderen. Het bedrijf is een schoolvoorbeeld van het statement: groen beleggen rendeert!  

Disclaimer

Dit stuk vormt geen koopaanbeveling.

Scroll naar boven