Rendement maart 2021

Nu het coronavirus weer om zich heen grijpt en de vaccins Europa niet lijken te bereiken, verloopt de bestrijding van het virus niet volgens plan. Daarnaast zijn de Nederlandse verkiezingen geweest, heeft de AEX een all-time-high bereikt en was het Suez kanaal verstopt door een containerschip. De maand maart was zeker niet saai! Hoe sloten onze portefeuilles maart af?

\"\"

Op 2 maart bracht Microsoft een beveiligingsupdate uit voor de server van het Exchange platform. Dit is ongebruikelijk aangezien deze updates altijd op de tweede dinsdag van de maand plaats vinden. Het bleek dat er vier kwetsbare punten gevonden waren in de server. Na de update bleek dat er hackers waren die al eerder op de hoogte waren van de gebreken in het systeem. Als gevolg hiervan hebben zij toegang gekregen tot de volledige servers van bedrijven die toegang hebben verleend aan Microsoft Exchange. Zowel Microsoft als de Amerikaanse overheid denken dat de aanvallers worden gesteund door de Chinese overheid. De woordvoerder van China ontkent de beschuldigingen.

\"race

Van 23 tot 29 maart is het Suez Kanaal geblokkeerd geweest. Dit kwam door een windvlaag die de Ever Given van koers deed veranderen en daardoor vast kwam te zitten en de volledige doorgang blokkeerde. Elke dag stroomt er ruim $9 miljard aan goederenverkeer door het kanaal heen. Schepen leken genoodzaakt om een andere route te kiezen langs Afrika. Dit is een slecht alternatief vanwege tijdverlies en piraterij. Het Nederlandse bedrijf Boskalis kwam gelukkig met de oplossing en bevrijdde de Ever Given op maandag 29 maart. De Ever Given heeft vervolgens zijn koers weer voortgezet en is onderweg naar zijn eindbestemming Rotterdam.

\"\"

Bill Hwang, de eigenaar van Hedgefund Archegos, houdt de beurzen op Wall Street druk bezig. Het bedrijf investeerde tot voor kort een kapitaal van $10 miljard, afkomstig van Bill Hwang en zijn familie. Tevens leende Archegos geld van banken om mee te beleggen, waardoor spectaculaire winsten behaald konden worden, maar ook desastreuze verliezen. Gebruikelijk in deze constructies is dat de bank een beroep kan doen op een deel van de cash wanneer de beleggingen verliesgevend dreigen te worden. Dit beroep wordt ook wel de ‘Margin-Call’ genoemd. Toen Archegos een oproep kreeg om aan de Margin-Call te voldoen, waren zij daar niet toe in staat door een gebrek aan liquide middelen. Het hedgefund implodeerde en creëerde een grote schokgolf op Wall Street, waardoor de Japanse financiële holding Nomura en Credit Suisse uit Zwitserland vrezen voor miljarden verliezen. Kortom paniek op Wall Street.

\"\"

De AEX is de belangrijkste Nederlandse beursindex en sluit 31 maart op 699,85. De AEX geeft de koersontwikkelingen weer van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie. Deze index is gewogen aan de hand van handelswaarde, dit wil zeggen dat de grotere bedrijven relatief meer invloed uitoefenen op de prijsbeweging. De AEX heeft de leegtes recent opgevuld met tech-bedrijven, hierdoor wordt de index ook wel een tech-index genoemd. Deze industrie doet het goed tijdens de corona crisis. Daarnaast profiteren beurzen momenteel wereldwijd van de steunpakketten van de Centrale Bank en de Federal Reserve. Deze factoren zijn een belangrijke verklaring voor de huidige stand van de index.

Het vorige record werd gezet in 2000, op 4 september van dat jaar sloot de beurs op 701,56. Veel van de hoog genoteerde bedrijven uit 2000 staan ook vandaag op de lijst. Toppers uit deze lijst zijn bijvoorbeeld: Ahold, ING, Unilever, Philips en Heineken. Ook zijn er sinds die tijd een aantal bedrijven uitgetreden die niet voldeden aan de hoge verwachtingen. Bijvoorbeeld: KPN Qwest, Getronics, TomTom, Imtech en Fortis. Zal de AEX verder groeien of is het tijd voor een correctie?

\"\"

Joe Biden kondigde op 31 maart zijn infrastructuurplan aan dat $2 biljoen zal kosten. Hij initieerde dit plan met de bedoeling de sterkste, innovatiefste en veerkrachtigste economie ter wereld te worden en gelijktijdig miljoenen goed betaalde banen te creëren. Hij zal dit bekostigen door middel van de ‘corporate tax’ verhoging naar 28%. Het geld zal voornamelijk gaan naar infrastructuur van verkeer, goederen en drinkwater. Daarnaast trekt hij geld uit voor de ouderenzorg, het onderwijs en de werkgeleigenheid. Dit is de tweede grote uitgave die de president doet na het steunpakket van $1,9 biljoen als gevolg van de coronacrisis. Joe Biden noemt het investeringen die het land moet maken om de economie te laten herstellen van de harde klappen die ze te voorduren hebben gehad het afgelopen jaar. Zal dit plan de economie redden?  

\"\"
Risicoprofiel2021 t/m maartJaarlijks gem.
rendement*
(2014-2020)
2020201920182017201620152014
Defensief+1,2%+3,5%+3,6%+11,3%-6,7%+2,0%+2,2%+4,2%+6,9%
Gematigd Defensief+2,2%+4,5%+4,2%+14,4%-5,9%+2,1%+2,3%+3,8%+8,1%
Neutraal+3,1%+9,4%+9,2%+18,6%-7,9%+5,4%+5,4%+11,8%+11,9%
Gematigd Offensief+3,7%+11,5%+9,3%+19,2%-8,4%+5,6%+8,2%+14,2%+16,0%
Offensief+4,4%+10,8%+10,0%+21,3%-8,0%+5,1%+11,9%+11,6%+9,1%

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (na aftrek van alle directe en indirecte kosten, en gebaseerd op een beheerfee van 1,2% ex btw t/m 2018, vanaf 1 januari 2019 hanteren we een beheerfee van 1% ex btw).

*De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven