Klaar voor lancering?

De afgelopen week was een bijzondere week. Op veel terreinen werd er grote vooruitgang geboekt. Met de veroordeling van Derek Chauvin zette de VS een streep door de klassenjustitie. Niemand staat boven de wet. Donderdag 22 april was het de dag van de aarde ofwel Earth Day. Een virtuele conferentie van wereldleiders die, onder de hernieuwde leiding van de VS, hun klimaat doelen lanceerden. Zelfs klimaatontkenner Bolsonaro beloofde een duit in het zakje te doen en de illegale ontbossing van het Amazone gebied in 2030 te stoppen. Zijn oprechtheid bleek nadat hij hiervoor wel miljarden dollars als steun terug eiste. De dag erna werd de Spacex\’s Dragon gelanceerd, met een gebruikte Flacon 9. En passant lekte het nieuwe belastingplan van Biden. Zijn beleggers klaar voor de lancering van deze lastenverzwaring?

Oude wijn in nieuwe zakken…?

Persbureau Bloomberg rapporteerde donderdag de belastingplannen, die meteen leidden tot een verzuurde stemming op de beurs. Amerikanen met een inkomen > $1 mln moeten ruim 43% gaan betalen over hun vermogenswinst. Hoewel Biden deze plannen al tijdens zijn presidentscampagne wereldkundig maakte, werden ze als nieuws ontvangen. De geslepen Joe weet dat hij waarschijnlijk nog water bij de oude wijn in de nieuwe zakken moet doen. Een belastingtarief van rond de 28% is dan ook waarschijnlijker. En over oude wijn gesproken, belastingverhogingen hebben we eerder meegemaakt.

\"\"
Bron: https://www.fidelity.com/learning-center/trading-investing/tax-hikes-history

Uit bovenstaande tabel blijkt dat de vermogenswinstbelasting sinds 1968 10 maal is verhoogd. Slechts eenmaal daalde de S&P500 in een jaar van belasting verhoging. In 40% (4 maal) van de gevallen was de winstgroei van de beurs kleiner dan 10%. In de helft van de verhogingsjaren steeg de beurs met meer dan 10%. Weinig reden tot angst dus. Vermits de opbrengst van de belastingverhoging goed wordt besteed is er geen waarde vernietiging. In tegendeel, de plannen van Biden op het gebied van infrastructuur zullen economische groei voortbrengen. Daarnaast verandert deze capital gains tax niets aan het winstpotentieel van de meeste bedrijven, er worden hooguit wat minder Ferrari\’s en luxe horloges besteld. De beurs is dus klaar voor de lancering van een hogere belasting.

Terug naar de basis..

Met de hogere belasting vervult Biden weer een van zijn verkiezingsbeloftes. Eerder maakte hij zich al hard voor een verhoging van het minimumloon. Hoewel dit nog niet in een concreet wetsvoorstel in stemming is gebracht, denken we dat dit ook een positief economisch effect zal hebben. In januari schreven we hier dit artikel over. Het maakt ruimte vrij voor nieuwe investeringen. Investeringen door de overheid in een betere infrastructuur en onderwijs én investeringen door het bedrijfsleven in innovatie om zo de gestegen lonen te compenseren. Hard nodig om op termijn het tekort aan arbeidskrachten te compenseren. Dit zou de basis van de economie moeten zijn, voortdurend investeren in verbeterde efficiency die leidt tot groei. Groei niet alleen op economisch vlak, maar ook op persoonlijk vlak, en het kunnen maken van betere afwegingen voor de toekomst.

Samenwerking voor de toekomst!

Earth day markeerde de terugkeer van de VS in het akkoord van Parijs. Het onderstreept, na maanden van felle tegenstellingen tussen de VS en China, ook de samenwerking van deze leidende economieën op klimaatgebied. Klimaatverandering kent geen grenzen en de nadelige (economische) gevolgen treffen ons allemaal. In de kern heeft Bolsonaro ook wel een punt. We zullen elkaar moeten helpen om samen de balans te vinden die nodig is. Hoe kunnen we in andere landen de economie transformeren zodat het kappen van regenwoud niet meer nodig is om voor inkomen te zorgen? Dat lukt niet van de ene op de andere dag maar wel in jaren of enkele decennia. China is in 15 jaar tijd van achterloper naar koploper in vergroening gegaan. Het zou zelfs denkbaar zijn dat Rusland koploper wordt op het gebied van milieu of mensenrechten. Het zou niet de eerste revolutie in dat land zijn… ondertussen moet er wel geld verdiend worden!

Investeren en laten renderen

Zo komen we weer terug bij de kern van hetgeen we doen bij Mercurius, het vermogen van onze relaties laten renderen door het te beleggen. En door goed te kijken naar het verleden en daar van te leren zien we dat de belasting verhoging geen kwaad doet en dat we zelfs door een nieuwe dodelijk golf van Covid in India kansen kunnen zien en pakken. Elders in deze nieuwsbrief schrijven we over de kansen die Sofina pakt door de \’Adyen van India\’ op te nemen in haar portefeuille. En zo bewegen we door stil te zitten. We zitten stil in Sofina en bewegen met hen mee. De Belgische familie Boël bracht ons eerder al toegang tot bedrijven die uitgroeiden tot een unicorn. Nu weer? De kans is groot en dus wachten we geduldig af.

Jij ziet wat ik niet zie!

Hier ligt een belangrijk deel van de kracht van ons beleggingsbeleid. We leren van anderen en liften mee op hun kennis en netwerk. In het verleden waren we sceptisch over bijvoorbeeld Tesla. Toch waren er veel succesvolle beleggers die daar vroegtijdiger ingestapt waren. Zijn zij gek of wij? En dus draaien we het om. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet wordt, jij ziet, jij ziet wat ik niet zie. En als jij me vertelt wat dat is, dan kan ik ervan leren. Zo leren we nu over Spacex en waarom het wel goed en duurzaam kan zijn om te investeren in de ruimte. Via onze Schotse houdstermaatschappij hebben we al een positie in het niet beursgenoteerde Space Exploration Technologies ofwel Spacex! En is onze positie in Bitcoins toegenomen…..

Bitcoins

En ja hoor, daar is ie weer, de Bitcoin. Eerder nam Tesla een positie in Bitcoin en omdat wij via onder andere het Baillie Gifford Positive Change Fund positie in Tesla hebben, hebben we Bitcoins in portefeuille. En zo gaat het met steeds meer bedrijven. In de afgelopen week maakte Blockchain.com bekend dat ze de grootste transactie in hun geschiedenis hadden gedaan. De klant blijkt de Scottish Mortgage te zijn. Er is $ 100 miljoen in crypto\’s opgenomen ofwel 0,4% van hun portefeuille. Voor relaties van Mercurius gaat het om maximaal 0,0001% van de portefeuille. Het maximale gewicht van SMT is 3,5% in onze offensieve portefeuilles dus 0,4% * 3,5% is 0,0001%. Een teen in het water. Misschien een begin van iets moois en als het mis gaat mist niemand het.

Deze vuist

En zo moet beleggen zijn. Nieuwe posities voorzichtig opbouwen. Bestaande posities niet te groot laten worden en op tijd afromen. Maar vooral blijven leren. Luisteren naar anderen en de portefeuille versterken voor de toekomst om met goede nieuwe ideeën mee te gaan. In het begin zijn de meeste mensen sceptisch en argwanend voor vernieuwing. Maar door te ontdekken wat anderen zien wat jij niet ziet, kun je leren. Vroeger leerden we dat van Ome Willem, \”luister wat ik vraag vandaag\”. Deze vuist op deze vuist en zo klimt uw vermogen naar boven. Zelfs als de belasting verhoogd wordt.

Scroll naar boven