Amerika, hoe lang nog?

Amerika, hoe lang nog? Hoe lang gaat de \’American Dream\’ nog door op de beurzen? De Dow, Nasdaq en S&P 500 breken record na record, alsof er niets aan de hand is. Ik hoor u zeggen: \”Dat geldt toch ook voor de AEX?\”. Ja, dat klopt, maar hier is het meer iets van de laatste maanden. In de Verenigde Staten worden jaar op jaar all-time-high\’s op de borden gezet. Als (nu nog) belangrijkste economie zijn de Verenigde Staten blijkbaar toch nog steeds toonaangevend. Net als andere beleggers kan Mercurius ook niet om de VS heen binnen haar wereldwijd gespreide portefeuilles. Gelukkig hebben we wel een keuze in welke aandelen we beleggen. Voor een deel van onze beleggingen hebben wij daarom gekozen voor het T. Rowe Price US Blue Chip Fund. Amerika, hoe lang nog? Een vraag die de suggestie wekt dat voorspellen mogelijk is. Ik moet u helaas teleurstellen, maar ook wij hebben die gave niet. Wel geven wij met het US Blue Chip Fund antwoord op de vraag \’hoe te beleggen in Amerikaanse aandelen\’.

Over T Rowe Price US Blue Chip

\"\"

T. Rowe Price is niet voor iedereen een bekende naam. Met een beheerd vermogen van ca. 1.200 miljard dollar is het wel één van de grootste asset managers ter wereld. Deze Asset manager is in 1937 opgericht door Thomas Rowe Price. Met de Verenigde Staten als thuisbasis zit het bedrijf bovendien \’boven op de bal\’. Het US Blue Chip Fund beheert een vermogen van ruim 1,1 miljard dollar. T. Rowe Price is wereldwijd actief en heeft bijna 1000 beleggingsprofessionals en analisten tot haar beschikking. De focus ligt vooral op fundamentele analyse en lange termijn beleggingen. Amerika, hoelang nog? Deze vraag lijkt naar de achtergrond te verdwijnen wanneer we dit fonds verder analyseren…….

Strategie

De term ‘Blue Chips’ wordt gebruikt voor aandelen van grote toonaangevende bedrijven. Vaak multinationals, met een lange trackrecord. Deze bedrijven vinden hun afzet vaak over de hele wereld. Voor hun resultaten zijn zij vaak al lang niet meer uitsluitend afhankelijk van de eigen economie. Het fonds volgt een consistent beleid waarbij de fondsmanager zijn eigen inzichten combineert met de sterke analytische capaciteit die T. Rowe Price in huis heeft. Bedrijven met hoge schuldratio’s worden vermeden. Er wordt sterk gekeken naar de kwaliteit van de leiding van het bedrijf. Dit levert een mooie verzameling van bedrijven op. De focus ligt op zeer liquide large-cap aandelen. Het fonds kent een zeer brede spreiding met ca. 128 onderliggende bedrijven. Overigens vertegenwoordigen de 10 grootste bedrijven in portefeuille bijna de helft van het fondsvermogen.

Hoe is de portefeuille opgebouwd?

In de top tien van het het fonds vinden we veel bekende namen als Amazon, Alphabet, Apple, Microsoft en Facebook. Maar ook Alibaba en Tencent behoren tot de top 10. Op het eerste gezicht lijkt dit niet echt Amerikaans. Beide bedrijven hebben echter wel een Amerikaanse beursnotering en de Amerikaanse consument als doelgroep. De sectoren technologie en communicatiediensten kennen beiden een weging van ruim 26%. Daarna zijn het vooral de sectoren cyclische consumentengoederen, gezondheidszorg en financiële diensten (Visa) die bepalend zijn binnen het fonds. Minstens zo interessant zijn de bedrijven die meer in de \’achterhoede\’ mee mogen doen in dit fonds. Zoals u van ons gewend bent lichten we er graag een paar voor u uit…

Willis Towers Watson

\"\"

Willis Towers Watson is wereldwijd opererende consultant die organisaties helpt om risico\’s om te zetten in groeimogelijkheden. Dit bedrijf telt ongeveer 45.000 werknemers in meer dan 140 landen en markten. Zij levert oplossingen ten behoeve van risicobeheer, optimalisatie van arbeidsvoorwaarden en talentontwikkeling. Willis Towers Watson helpt bedrijven om kapitaal en medewerkers efficiënter in te zetten. Deze consultant richt zich voortdurend op innovatie, kwaliteit en risicomanagement en is ook in Nederland actief. Op dit moment worden bedrijven o.a. begeleid bij de (blijvende) gevolgen die de huidige Covid-crisis na zal laten. De invloed hiervan op mens, risico en kapitaal, vraagt om reactie van bedrijven. Willis Towers Watson helpt bedrijven hierbij. Een mooi voorbeeld van een zogenaamde Blue Chip waar niet iedereen het bestaan van wist. U nu wel. Voor de Nederlandse website van het bedrijf klikt u hier.

Lululemon Athletica Inc.

\"\"

Lululemon Athletica is opgericht in 1998 als verkoper van yogakleding. Het bedrijf is sindsdien uitgegroeid tot een internationale verkoper van sportkleding via bijna 500 winkels. Ook online verkopen bepalen een groot deel van de omzet. Golf, Surf, Wintersport, Atletiek of Yoga. Noem maar een activiteit en Lululemon heeft er de kleding en assecoires voor. Het bedrijf heeft verschillende apps die het consumenten gemakkelijk maakt om producten aan te kopen. De nieuwste gadget is \’The Mirror\’ (zei foto). Een soort spiegel met ingebouwde virtuele fitnesstrainer. Deze \’spiegel\’ geeft als een volwaardig fitnesstrainer feedback op de bewegingen die zij signaleert. Een heel bijzonder product met veel potentie in tijden waarin thuiswerken de norm is geworden. De lockdown heeft ons geleerd dat de aandacht voor sport en beweging steeds belangrijker wordt. Lululemon is nog niet erg bekend in Europa, maar met de Mirror kan dat maar zo eens veranderen. Om een beeld te krijgen hoe deze \’home-gym\’ werkt, klikt u hier.

Conclusie

\"\"

Het T. Rowe Price US Blue Chip Fund belegt fundamenteel en voor langere termijn in bedrijven met sterke balansen. Een antwoord op de vraag: Amerika, hoe lang nog?…. gaat het fonds niet geven. Duidelijk is wel dat met lange termijnstrategie het fonds een rotsvast vertrouwen heeft in de bedrijven waarin het belegt. Het year-to-date rendement bedraagt 9,4% per 23 april 2021. Daarmee doet het fonds wat het moet doen. Voor ons is het een degelijke basis met veel potentie in de portefeuilles van onze relaties. Amerika, hoe lang nog? De Verenigde Staten blijven bepalend voor de wereldeconomie en dat kan nog heel lang duren.

Disclaimer

Dit stuk vormt geen koopaanbeveling.

Scroll naar boven