Sofina weer een miljarden bedrijf rijker!

Houdstermaatschappij Sofina heeft Cred in de portefeuille opgenomen. Cred is een Indiaas platform dat creditcardbetalingen beheert. Het bedrijf is in 2018 opgericht en heeft al een klantenbestand van meer dan 6 miljoen. Sofina heeft momenteel een marktkapitalisatie van € 10,7 miljard en is genoteerd aan Euronext. Lees verder om te zien waarom Cred ook wel een eenhoorn wordt genoemd!

Wat doet Sofina?

Sofina begon als financieringsbedrijf in de energie- en transportsector in 1898. De beursintroductie volgde in 1910. De Belgische Familie Boël heeft veel invloed in de holding. Zij begonnen in 1950 met investeren. Onder de huidige CEO Harold Boël is Sofina, ook wel Boël-Holding genoemd, een andere richting ingeslagen. Sofina investeert momenteel in consumptiegoederen, digitale transformatie, onderwijs en gezondheidszorg in Europa, Azië en de VS. Hier weten zij mooie rendementen te realiseren. Indrukwekkend feit is dat Sofina sinds 1956 onafgebroken jaarlijks haar dividend verhoogt. De houdstermaatschappij is sinds januari 2021 aandeelhouder van Cred.

Wat doet Cred?  

Cred, dat is gelegen in Bangalore (India), startte in 2018. Het platform maakt het mogelijk om creditcard betalingen te doen via een app. Het bedrijf is ingericht met als doel het optimaliseren van gebruiksvriendelijkheid. Cred biedt een overzicht van alle betalingen en waarschuwt bij verdachte uitgaven. Het doen van betalingen voordat de factuur is verlopen wordt beloond via de app. Dit werkt door middel van Cred Coins. Elke Cred Coin staat gelijk aan 1 Indiase Roepie. Deze Coins kun je inzetten voor van alles, bijvoorbeeld eten laten bezorgen, een reis boeken of direct voor geld inruilen. Momenteel worden één op de vijf creditcardbetalingen in India gedaan via dit Indiase platform.  

Hoe is het platform zo snel groot geworden?

Het bedrijf speelt in op de drie grootste irritaties van creditcard gebruikers. Dit zijn verborgen kosten, kosten voor te laat betalen en rente over dit nalaten. Cred heeft een platform opgezet die deze drie pijnpunten wegneemt bij de gebruikers. Vervolgens is focus gelegd op het binnen hengelen van zo veel mogelijk klanten. Dit gebeurt door aanbiedingen te plaatsen uit de categorie \’Te mooi om waarde te zijn\’. Met de Cred Coins waren gebruikers opeens in staat om gratis vliegtickets of flinke sommen cash te krijgen. Hierdoor heeft Cred in korte tijd een groot deel van de markt weten te veroveren. Daarna hebben ze uitstekende klantenbinding ingezet door het proces van inkomstenbelasting te automatiseren voor de gebruikers. Door gewenning zullen de gebruikers niet meer zonder het gemak van de app kunnen en zijn ze klant-voor-het-leven geworden! 

De meningen van beleggers zijn verdeeld over deze vorm van bedrijfsvoering. De waardering van deze startup groeit erg snel, maar het businessmodel is (nog) niet rendabel. Het bedrijf brandt door het kapitaal van de investeerders heen door de uitbundige marketingcampagne. Cred heeft veel bekende personen ingezet voor reclames en het bedrijf is de hoofdsponsor van de nationale voetbaldivisie. Het succes van deze bedrijfsvoering is afhankelijk van meer investeringskapitaal in de toekomst. Daarom is de investering van Sofina erg belangrijk voor het bedrijf. Wanneer Cred het businessmodel rendabel maakt, wordt er een gigantische omzet verwacht en dan heeft Sofina plotseling twee azen in handen!

Cred is een eenhoorn!

Wat houdt dat in? Een eenhoorn als financiële term houdt een private startup in met een marktwaarde van meer dan $1 miljard. Deze term verwijst naar de zeldzaamheid van zowel het mythologische dier als naar een startup van deze omvang. Momenteel heeft Cred een marktwaarde van $2,2 miljard. Met de toevoeging van dit bedrijf heeft Sofina er weer een eenhoorn in haar portefeuille bij. Anderen zijn Collibra, Pine Labs, Vinted en Lenskart. We mogen inmiddels spreken van een kudde mythologische dieren!

De reclames van Cred hebben in India voor flink wat ophef gezorgd, ze zijn…. bijzonder.

In onze portefeuilles

Sinds het moment dat we in 2016 in Sofina zijn gaan beleggen is het aandeel bijna verdrievoudigd. Het hanteert een duurzaam beleggingsbeleid en draagt hiermee bij aan gemeenschap en milieu. Wij verwachten dan ook een glanzende toekomst voor houdstermaatschappij Sofina. 

Disclaimer

Dit stuk vormt geen koopaanbeveling.

Scroll naar boven