Comgest rekent op snel verder herstel

Het van oorsprong Franse beleggingshuis Comgest kiest bewust voor een duurzame aandelenportefeuille, die voor langere tijd wordt aangehouden. Het Growth Europe Smaller Companies Fund van de bottom-up belegger bestaat uit 38 zogenaamde artikel 8-bedrijven. Het Comgest Growth Japan-fonds presteert zeker zo goed en kent al sinds 2012 een outperformance.

\"\"
Comgest-logo

Comgest small caps

In de portefeuille van Comgests Growth Europe Smaller Companies Fund ligt de nadruk steeds meer op de winst per aandeel op de langere termijn. Zo ontstaat een portefeuille met een bovengemiddelde return on investment, tegen een relatief laag risico. Nog niet alle markten lijken overtuigd van de voordelen van een duurzame portefeuille. Toch hebben bedrijven met geïntegreerde ESG-doelen bij Comgest een streepje voor.

Uit de top-5 van het Europe Smaller Companies Fund blijkt al de focus op gezondheidszorg en tech. Die ranglijst wordt gevormd door GN Store Nord, ICON Plc, B&M European Value Retail, SlimCorp en Dechra Pharmaceuticals. Bij de technologiebedrijven binnen het fonds springen ook Temenos en Netcompany in het oog.

Abenomics 2.0

In Europa mikt Comgest vooralsnog op een winst per aandeel van rond de 12%, in Japan rond de18%. Dat laatste is onder meer te danken aan de nabijheid van China: veel Chinese automatiseringsoplossingen, met name de productiestraten, vinden hun oorsprong in Japan – en in mindere mate in Duitsland. Hier geldt dus het adagium: wat goed is voor China, is ook goed voor Japan.

Japan blijft een bijzonder land om te beleggen. Ondanks de beperkte economische groei is er wel degelijk veel eer – en rendement – te behalen. Dat blijkt alleen al uit de large cap-posities die Mercurius via Comgest belegt. Abenomics houdt vooralsnog stand onder Abes opvolger Yoshihide Suga – en dat lijkt een zorg minder voor beleggers. De huidige premier was in zijn vorige functie als kabinetssecretaris al een soort \’microprocessor\’ van Abenomics: hij nam een groot deel van de technische implementatie voor zijn rekening.

Nieuwe Gouden Eeuw?

Comgest verwacht na de coronacrisis overigens niet direct een nieuwe Gouden Eeuw. Een relatief snel herstel uit de coronacrisis voorziet het fonds echter wel: er is niet zozeer sprake van overcapaciteit als wel van vraaguitval – en die kan in no time herstellen. Comgest hoopt daarom voor dit jaar al ten minste in de buurt te komen van de resultaten van 2019. Maar doorgroeien naar ongekende hoogten, dat zit er vooralsnog niet in.

Enige averij liep Comgests op met zijn positie in Solutions 30. Het bedrijf regelt in heel Europa particuliere installaties, maar aan de eigen informatievoorziening mag het nog flink sleutelen: EY weigerde een audit van die cijfers wegens een gebrekkige informatievoorziening door de manager. Er zat voor Comgest weinig anders op dan het verlies te nemen en tijdig afscheid te nemen van de positie. Zo blijft de schade beperkt tot een klein haarscheurtje.

Scroll naar boven