Inflatie: Vraag herstelt sneller dan aanbod

In mei kwam de Amerikaanse inflatie uit op 5% ten opzichte van een jaar eerder. Toch lijkt de angst voor het inflatiespook in de Verenigde Staten wat naar de achtergrond verdreven. De economie herstelt voorspoediger dan eerder aangenomen. De helft van de Amerikaanse bevolking is inmiddels gevaccineerd en de regering-Biden heeft de wind er flink onder met de heropening van de economie.

Herstel van de vraag gaat doorgaans een stuk sneller dan herstel van het aanbod: het is makkelijker om vraag te genereren dan om aan die vraag te voldoen – oftewel: om aanbod te creëren. Een belangrijk deel van de mei-inflatie werd veroorzaakt door de 7% duurdere tweedehands auto\’s. Oorzaak: nieuwe auto\’s zijn niet te krijgen, terwijl de behoefte aan auto\’s juist groot is is nu de economie weer opengaat. Als iedereen een auto wil, gaan die prijzen omhoog. En als iets te duur wordt, zoeken mensen een alternatief.

Luister hier de bijdrage terug van Koen Bender, in BNR Zakendoen van afgelopen donderdag

\"\"

Zorgen zijn er wel over de gevolgen van renteverhoging voor de vastgoedmarkt. Daar zitten relatief veel schulden en huisbazen krijgen nu ook aanschrijvingen om hun woningen te verduurzamen. Dat kost geld en het levert geen extra inkomsten op. Je kunt de hogere kosten nou eenmaal niet meteen doorbelasten in de huren.

De Fed en de rente

Langzaam maar zeker lijken in de VS de geesten van Fed-baas Jerome Powell cs. te rijpen voor verdere afbouw van de corona-steunmaatregelen. De Fed kondigde aan dat de rente waarschijnlijk al in 2023 omhoog zal gaan, als de huidige ontwikkelingen doorzetten. Maar het blijft koorddansen voor Powell. Aan de ene kant kan hij de steunmaatregelen niet te snel afbouwen met het risico dat het te vroeg is. En te lang doorgaan met stimuleren is ook erg tricky.

De eerste keer dat iets gebeurt, is ook de reactie op de beurs meestal het heftigst. Dat geldt voor terroristische aanslagen, maar dat geldt evenzeer voor de coronapandemie. De eerste golf had veel meer impact dan de tweede en derde golf. We hebben zo\’n coronacrisis niet eerder meegemaakt, maar als we eenmaal een paar jaar verder zijn, gaan we op basis van de huidige cijfers terug naar de trends die toen ook al zichtbaar waren: vergrijzing, andere productiemethoden en consumptiepatronen. En zo kunnen we ons ook instellen op het idee dat de rente stijgt.

Goede en slechte inflatie

Powell windt er geen doekjes om: hij erkende in de persconferentie na afloop van zijn renteverklaring dat een aantal factoren echt anders uitpakte dan verwacht. Inflatie is misschien wel het belangrijkste toverwoord voor beleggers: die kán ervoor zorgen dat de rente toch eerder omhoog moet. Als grondstoffenprijzen stijgen is dat slechte inflatie: die komt slechts ten goede aan de Poetins en de Bin Salmans en die investeren de extra inkomsten echt niet in de economie.

Looninflatie is een ander verhaal: die is juist goed, als mensen het extra loon ook uitgeven. Verhoging van het minimumloon leidt er uiteindelijk toe dat bedrijven kritisch moeten zijn op de manier waarop ze zakendoen. Ze zullen daardoor eerder naar innovatie grijpen. Zo bied je mensen een hoogwaardiger en uitdagender invulling van hun werk; inflatie drijft innovatie.

Inmasseren

Sinds de laatste bijeenkomst van de Fed is er veel ten goede veranderd. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de snelle afname van de coronabesmettingen in de VS. De traditionele financials varen er wel bij, maar ook andere bedrijven zien hun koers veel minder terugtrekken dan in februari. Toen kwam het inflatiespook voor het eerst tevoorschijn. Aan Powell de schone taak om de rente- en inflatieontwikkelingen de komende tijd voorzichtig in te masseren bij de financiële markten. Dat lijkt hem wel toevertrouwd.

Niet alle ontwikkelingen rond corona zijn nog hosanna. Een nieuwe Britse studie suggereert dat op lange termijn verlies van hersenweefsel door Covid kan optreden. Het onderzoek richtte zich specifiek op het mogelijke effect van een coronavirusinfectie op het zenuwstelsel, zegt onderzoeker Scott Gottlieb, tevens directielid van vaccinmaker Pfizer, tegen CNBC. De aantasting van hersenweefsel kan mogelijk verklaren waarom Covid-patiënten hun reukvermogen verloren.

Scroll naar boven