Bitcoin: Begin april lijkt héél ver weg

Een forse uitverkoop van digitale valuta zorgde vorige week nog voor een verdere ineenstorting van de prijs van Bitcoin tot amper de helft van de waarde begin april. Inmiddels krabbelde de cryptomunt weer iets uit het dal. Maar toenemende zorgen over de veiligheid van de cryptocurrency dragen niet bij aan een stabiele basis.

\"\"

De aarzeling onder cryptobeleggers wordt ook zeker niet minder door de plannen van de Federal Reserve. Die kwam deze week met het voornemen om de rente in de VS eerder dan verwacht te verhogen. En risicovollere beleggingen, zoals cryptomunten, gedijen doorgaans niet goed bij een krapper monetair beleid.

Bekijk hier de Bitcoin-analyse van Koen Bender in RTL Z Voorbeurs

Voor de kersverse CPB-directeur Pieter Hasekamp was de volatiliteit van Bitcoin en andere cryptocurrency vorige week reden om in het Financieele Dagblad een verbod te bepleiten. Op Hasekamps argumentatie an sich is weinig af te dingen. Maar los van de vraag of je Bitcoin wel kúnt verbieden, is het de vaag of je het wel moet willen: Bitcoin heeft ook de functie om met name jongere beleggers te leren hoe financiële markten werken. Een belangrijke les: als je je research naar de onderliggende assets niet goed voor elkaar hebt, zijn heftige uitslagen niet uit te sluiten.

Elon Musk

Twijfels over Bitcoin als betaalmiddel zijn natuurlijk niet nieuw. Vorige week kreeg de waarde van Bitcoin nog een flinke knauw door een \’gebroken hart-tweet\’ van Elon Musk. Bovendien bleek de kwetsbaarheid toen een deel van het losgeld van de Colonial Pipeline-hack werd teruggevonden via de bitcoinportefeuilles van één van de hackers. Het draagt allemaal niet bij aan een groeiend vertrouwen. De hernieuwde liefdesverklaring van Tesla-baas Elon Musk aan Bitcoin verandert daar weinig aan.

Scroll naar boven