Temenos, een waardevolle innovatieve fintech

Temenos is marktleider op het gebied van banksoftware en gaat samenwerkingen aan met zijn klanten om de bedrijfsprocessen te verbeteren. Het bedrijf, dat in 1993 startte in Zwitserland, is sinds 2001 genoteerd aan de Zwitserse Exchange. Temenos heeft een marktwaarde van 11,3 miljard dollar en meer dan 7.500 werknemers in dienst. Het bedrijf is dubbel te vinden in de Mercurius portefeuilles. Waarom zijn wij zo enthousiast?

Wat doet Temenos?

Temenos is verreweg het grootste platform voor banksoftware. Dit revolutionaire technologieplatform voor zowel de front- als de backoffice, is ingericht met hyper-efficiency als uitgangspunt wat zeer gunstig is voor de snelheid, de toegankelijkheid en de kosten. Door het proces te stroomlijnen zijn de kosten één vierde van die van de concurrentie. Het gestroomlijnde proces zorgt ervoor dat nieuwe producten tien keer sneller gelanceerd worden dan bij andere platforms. Om het platform veilig en betrouwbaar te maken maakt het bedrijf gebruik van screeningsoftware die alle klanten categoriseert in risicogroepen. Temenos is Oudgrieks voor de omheining van heiligdommen. Dit staat symbool voor de risico bescherming die Temenos haar klanten biedt.

Het Zwitserse bedrijf heeft 41 van de 50 grootste banken ter wereld als klant en verwerkt de transacties van 1,2 miljard klanten per dag. 30% van alle bankrekeningen ter wereld maakt gebruik van Tenemos. Hiermee staat het op de vierde plaats van grootste softwarebedrijven in Europa. Klanten zijn onder meer financiële dienstverleners als ABN-Amro, Credit-Suisse, ING en Julius Baer.

\"\"

Ambassadeursprogramma

Een unieke mogelijkheid die Temenos zijn klanten biedt is het ambassadeursprogramma. Dit is een netwerk van experts die in contact staan met het bedrijf. Temenos linkt de bedrijven aan elkaar waardoor de klanten de mogelijkheid hebben om informatie uit te wisselen. Het bedrijf heeft de visie om te groeien door zoveel mogelijk toegevoegde waarde te bieden. Hierdoor krijgen de klanten de mogelijkheid om hun netwerk uit te breiden. Voor dit programma heeft het bedrijf de ‘Visionary Leadership Award’ in 2019 gewonnen.

Inclusiviteit

Temenos richt zich op het vergroten van de toegang tot financiële dienstverlening voor personen en bedrijven op plaatsen waar dit historisch gezien niet altijd mogelijk was. Dit doet het bedrijf door geen verschil te maken tussen het product van microkrediet en grootbanken. In samenwerking met de ARB Apex Bank worden de microkredieten gestimuleerd voor de inwoners van Ghana. De ARB Apex bank heeft in 2019 de ‘Best in Banking Award’ in ontvangst mogen nemen voor de mogelijkheden die ze boden aan de inwoners van Ghana bij de samenwerking op het gemeenschapsforum van Den Haag.

\"\"

In onze portefeuilles

Door constante innovatie versterkt Temenos zijn marktpositie. Deze groei is volgens Max Chuard, CEO te verklaren doordat het bedrijf al jaren 25% van de omzet investeert in de ontwikkeling van de producten. Temenos laat indrukwekkende resultaten zien in het eerste kwartaal van 2021. De totale boekingen zijn met 105% gestegen en de cashflow is met 25% toegenomen. Kortom – sterke cijfers met innovatie in het DNA van het bedrijf. Dit zorgt voor veel vertrouwen en komt overeen met de visie van Mercurius. Temenos is dan ook dubbel te vinden in de portefeuille door de positie in het Comgest Growth Europe fonds en het Allianz Europe Growth fonds. Wij verwacht een glanzende toekomst voor de fintech-gigant.

Disclaimer

Dit stuk. Vormt. Geen. Koopaanbeveling.

Scroll naar boven