Bad news is good bij Bidens biljoenen

Een flinke opsteker, zo op het eerste gezicht: de begroting van Joe Biden voor het komende fiscale jaar. Die telt op tot $6.000 mrd. En al komt deze mammoetbegroting niet als een complete verrassing, de beurzen reageerden in eerste instantie verguld op de begroting. Bovendien: het geld is welbesteed, dunkt ons. De mega-investeringen in met name infrastructuur zullen immers leiden tot meer efficiency, makkelijkere omzet en hogere winsten voor bedrijven.

\"\"

In combinatie met een lichte belastingverhoging kunnen de schulden op termijn gedekt en afgelost worden. De Amerikanen kunnen zomaar eens een betere infrastructuur aan de coronacrisis overhouden, waar de komende generaties profijt van hebben. Biden wil met name investeren in wegen, waterleidingen, snel internet en laadstations voor elektrische voertuigen. Het lijkt een solide begroting voor een grondig herstel in de Verenigde Staten.

Begroting

De belastingplannen van Biden bezorgen ons wel enige kopzorgen. Al is het sentiment dat overheerst toch opluchting over de heropening van de maatschappij, na bijna anderhalf jaar corona-misère. De werkloosheid loopt alweer langzaam terug, nu de economie weer wat op gang komt. Met name in de horeca kreeg de werkgelegenheid een impuls: restaurants en bars waren goed voor liefst 186.000 van de 559.000 nieuwe banen in de VS. De cijfers duiden wel op stijgende loondruk, veroorzaakt door personeelskrapte.

Een effect dat overigens ook in Nederland nadrukkelijk opgeld doet: horecapersoneel wil boter bij de vis, dus inflatie ligt op de loer; ook sommige Nederlandse bedrijven betalen nu al meer dan de cao voorschrijft. Stormachtig blijft het ook rond de klimaatambities: driekwart van de Nederlanders maakt zich volgens het CBS ernstig zorgen over de klimaatverandering en ruim 50 procent wil hardere maatregelen.

Dat is voor beleggers een wisselwerking: als bedrijven als Shell gedwongen worden om sneller te veranderen en meer te investeren, beperkt dat hun vrij te besteden winst. En dat blijft als een drukkend geheel boven de koers hangen: al sinds maart dragen ze niet meer nadrukkelijk bij aan de rally. Dat toont maar weer eens aan hoezeer je voor een solide winst bent aangewezen op een breed gespreide, relevante portefeuille.

Force in de sales van Salesforce

Tegelijkertijd is het ook een estafette, maar je weet niet wanneer het stokje over wordt gegeven – en of je vlak voor een bocht zit waar je uit kunt vliegen: houdt Amazon nog jaren stand of zitten Alibaba en Tencent al lang en breed te tjilpen op het vinkentouw? Dát zij het in de toekomst gaan overnemen staat buiten kijf.

\"Deze
De force in de sales van Salesforce

Salesforce heeft de scepsis bij een deel van de beleggers gelogenstraft. Met de groei van 23 procent in het afgelopen kwartaal verwerft het softwarebedrijf een plekje in de league met Microsoft, was onze teneur bij RTL Voorbeurs. Ook de winst steeg aanzienlijk: van 88 dollarcent naar 1,23 dollar.

Lees ook | Salesforce haalt binnenkort SAP in

Het bevestigt dat Salesforce zich in coronatijd uitstekend heeft gepositioneerd, aan de hand van een CEO met een duidelijke en effectieve visie. Beleggers worden daarvoor beloond. Maar laten we niet vergeten dat Salesforce-dochter Slack één van de aandelen is die dit jaar toch wat achterblijven. Inmiddels herstelt het zich van een daling van 20 procent. Dus er zit toch nog wel een beetje force in de sales van Salesforce.

Technologieaandelen

Wat blijft, voorlopig, is de terughoudendheid van beleggers ten opzichte van technologieaandelen. Veel beleggers gingen ervan uit dat softwarebedrijven moeite zouden hebben om de florissante groeicijfers van het afgelopen jaar vast te houden. Maar deze cijfers laten zien dat ze daar wel degelijk in slagen. Sterker: inmiddels zijn beleggers overtuigd van de potentie. Ze geven aan dat de acquisities heel goed werken. En ook de toekomstige omzet blijft sterk, gezien het aantal bestelde programma\’s.

Een wisselend beeld, al met al. Maar laat dit een troost zijn voor de belegger: je mág er best eens naast zitten. Je hoeft immers niet elk kwartaal de beste te zijn, als de long run maar goed is. Het is in feite duursporten: je wilt uiteindelijk de wedstrijd winnen, maar daarbij kun je je nog best een setverlies permitteren, zeker als het een best of five betreft.

Scroll naar boven