Gooit de deltavariant nog roetdeeltjes in het eten?

Door de oprukkende deltavariant leek er toch wat angst in de markten te sluipen. Vooral de dreiging van nieuwe coronamaatregelen blijkt de euforie flink te kunnen temperen. Tegelijkertijd laat de markt zich voor de lange termijn niet van de wijs brengen: het heeft er alle schijn van dat het optimistische toekomstbeeld nog intact is. Dat kwam ook goed tot uitdrukking in de herstellende beurzen, na een forse dip vorige week donderdag. Maar zijn we niet té euforisch?

Een economie kan nou eenmaal niet op zichzelf functioneren, zei Mary C. Daly, baas van de Federal Reserve Bank van San Francisco. Ook als de VS de coronapandemie onder controle heeft, blijft het land afhankelijk van de corona ontwikkelingen elders in de wereld. Daarom zijn er heel snel heel veel vaccinaties nodig, ook in onder meer Indonesië en Japan. Dat land heeft zich al moeten neerleggen bij Olympische Spelen zonder publiek, door de angst dat de besmettingen toch weer de spuigaten uitlopen.

In RTL Voorbeurs ging het vorige week ook over de dalende beurzen

Nog maar 17% van de Japanners ontving inmiddels een tweede vaccinatie en zo\’n 33% kreeg minstens één spuit toegediend. Premier Yoshihide Suga lijkt nog altijd vast van plan om tegen het eind van augustus 40% van de bevolking twee keer te hebben gevaccineerd. Dat zou ook het beursvertrouwen wel eens een zetje kunnen geven. Het grootste probleem is niet zozeer de vaccinatiebereidheid of het gebrek aan vaccins; de bottleneck is momenteel een gebrek aan professionals om te prikken.

Besmettingen deltavariant

De haperende vaccinatiegraad in Japan lijkt vooral een logistiek probleem, terwijl tegelijkertijd Japanse voorraden vaccin aan andere landen worden aangeboden. Het aantal besmettingen ligt zelfs in Tokio op een niveau waar we in Nederland de vingers bij af zouden likken. En het lijkt een kwestie van tijd voordat de vaccinatie goed op gang komt. Voor de Olympische Spelen komt dat te laat: de sporters zullen het zonder publieke aanmoedigingen moeten stellen. Al zullen velen van hen blij zijn dat ze zélf ten minste acte de présence kunnen geven.

\"\"

Ook Barclays ziet de euforie van het wereldwijde marktverhaal omslaan naar \’groeischrik\’. Emmanuel Cau, hoofd Europese aandelenstrategie van de Britse financieel dienstverlener, ziet het toenemende risico van de deltavariant samenvallen met een steeds vastberadener China tegenover Westerse industrielanden. Met ook nog op de achtergrond, maar altijd \’aanwezig\’: het inflatiespook. Zo blijven er ook na de bestrijding van het coronavirus zélf genoeg herstelwerkzaamheden nodig om te bouwen aan een stabiel marktvertrouwen.

Scroll naar boven