Een heldere blik op GrandVision

HAL heeft de verkoop van zijn belang in GrandVision aan EssilorLuxottica afgerond, meldde het donderdag nabeurs. De investeerder verkocht zijn belang van 76,72% in GrandVison aan EssilorLuxottica voor €28,42 per aandeel.

De logica van de overname van de brillenketen was ook niet zomaar weg, toen EssilorLuxottica vorige week van de rechter te horen kreeg dat het er nog onderuit kon komen. De aandeelhouders van GrandVision hadden alleen weinig keuze in dit verhaal: van een gedwongen huwelijk was nog net geen sprake, maar er waren wel verdomd weinig huwelijkskandidaten. De vraag was alleen hoever HAL bereid was de prijs van GrandVision te laten zakken, áls het de overname niet per se nodig had.

\"\"

Het alternatief was dat GrandVision op eigen kracht doorgroeide en EssilorLuxottica zélf de Europese markt verder zou betreden. Gezien de grote potentiële synergie bleek het veel logischer om samen verder op te trekken. Dat EssilorLuxottica\’s Italiaanse grootaandeelhouder en oprichter Leonardo Del Vecchio niet zomaar losliet was ook niet verrassend. Dit maakt zijn levenswerk compleet, en het was eigenlijk zijn laatste kans.

Gesneuvelde brillenglazen

Bovendien had hij een flinke hefboom in handen om de overnameprijs omlaag te krijgen. Als je kijkt naar de wijze waarop met name Luxottica in het verleden tot zijn transacties kwam, zie je dat ze een aardig robbetje vechten niet schuwen – en dan kunnen er nog wel eens wat brillenglazen sneuvelen. Het wekte daarom geen verbazing dat ze probeerden de prijs omlaag te krijgen. De eerste nieuwe rechtszaken zaten bovendien alweer in de koker.

Uiteindelijk was het onvermijdelijk dat de ruziënde partijen ook wel inzagen dat ze niet zonder elkaar kunnen. Maar ook HAL heeft een pijngrens, waarboven het GrandVision liever zelf houdt. GrandVision houden was voor HAL een optie die uitging van een hele andere strategie: de keuze om de free float van GrandVision te vergroten.

GrandVision houden?

De totale overnamesom voor het belang van HAL van €5,5 miljard leidt tot een netto boekwinst van 3,5 miljard euro. De aangekondigde IPO van Coolblue brengt nog wat extra geld in het laatje bij de Rotterdamse investeerder en andere grote investeringen zijn nog niet aangekondigd. De aankoop van meer bouwmaatschappijen ligt in de lijn der verwachting, maar een commitment is nog niet afgegeven. HAL had de poen van Del Vecchio daarom niet per se nodig. Toch is de bedrijfskas nu nog wat extra gevuld.

Meer over de overnameperikelen van GrandVision in Beurstalk, met Rob Jansen, Koen Bender en Corné van Zeijl.

Scroll naar boven