Hoe blijf je fier overeind als Big Tech struikelt?

De Nasdaq liet donderdag en vrijdag een flinke daling zien, vooral in de val meegetrokken door Apple, Amazon en andere Big Tech-bedrijven. Data over een daling van de wekelijkse werkloosheidscijfers voedden de bezorgdheid van beleggers over een inflatiepiek. Het aantal Amerikanen dat nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering indiende daalde vorige week tot het laagste punt in 16 maanden. Tegelijkertijd belemmeren personeelstekorten in de toeleveringsketen een productieverhoging, om aan de sterke vraag naar goederen en diensten te voldoen.

\"Big

Eerder in de week stuwde de aantrekkingskracht van solide groeiaandelen de S&P 500 en de Nasdaq nog naar recordhoogten. Alleen al de Big Five is goed voor bijna 22% van de S&P 500-index. Toch voorzagen strategen al een potentiële ommekeer in de markten. De concentratie rond enkele megacap-technologieaandelen kan de portefeuilles van beleggers behoorlijk in de wielen rijden, schreef Barron\’s twee weken geleden al. Zo ver is het overigens nog lang niet, maar niet iedereen is er even gerust op.

SPAC\’s, inflatie en stijgende rente

Er zijn tekenen dat de risicobereidheid van beleggers afneemt. En dat kan de vooruitzichten voor de groei van Big Tech schaden. Naast de uitverkoop van onder meer cryptocurrencies en acquisitiebedrijven voor speciale doeleinden, beter bekend als SPAC\’s, blijft het rumoer over zowel inflatie als stijgende rentetarieven aanhouden. Als de Big Five afzwakt of tuimelt, kan de hele markt, inclusief alle indexbeleggers, dat voelen.

Barron\’s zocht naar large-cap, op groei gerichte fondsmanagers met een lang en sterk trackrecord. Het keek daarbij naar fondsen die zowel gediversifieerd als geconcentreerd waren. De uitkomst is een lijst van portefeuilles, met of zonder Big Five in het pakket – die suggesties bieden voor beleggers om hun portefeuilles aan te passen in plaats van ze volledig te herzien. Zo blijft het mogelijk om met een gediversifieerde portefeuille toch een graantje mee te pikken van grote, groeiende bedrijven.

Begin juni al bereikte Warren Buffett\’s eigen marktmeter 200% – een signaal van overwaardering van aandelen. De \’Buffett-indicator\’ vergelijkt de waardering van de aandelenmarkt met de omvang van de economie. Het was volgens de topinvesteerder al een stevig waarschuwingssignaal voor een toekomstige marktcrash.

Scroll naar boven