Europa zoekt steun, China voert uit

De Chinese exportcijfers overtreffen de verwachtingen ruimschoots, vooral aan de exportkant. Het duidt op een onvoorziene veerkracht van de Chinese economie. Tussen alle geopolitieke retoriek van Joe Biden en consorten over bedrijven met een notering in Hong Kong en Chinese autoriteiten die jagen op Chinese bedrijven met een notering in de VS is het een puntje van positiviteit.

\"\"

De sprong van pakweg 2% op de beurs van Hong Kong is dan ook volledig toe te schrijven aan deze onverwacht goede cijfers. Wat het voor de nabije toekomst van de Chinese exportcijfers betekent is erg afhankelijk van de mix van bedrijven die leidt tot deze florissante exportcijfers. En daarvoor moet je op microniveau kijken naar de basis van de cijfers. Maar dat de groei in China hoger is dan die in het Westen staat buiten kijf.

Kwaliteit van Chinese producten

Het is bovendien te makkelijk om de Chinese exportgroei volledig toe te schrijven aan de beperkte groei in het Westen. Naarmate de kwaliteit van Chinese producten verbetert, kan ook de afzet in het Westen op een zeer aanvaardbaar peil blijven. Het is fijn dat er helderheid is. Uiteindelijk zul je werk moeten maken van sanering en terugbetaling van schulden, maar dat is van later zorg.

Europa kan wel degelijk bouwen op een solide bodem, die is gelegd door de corona-steunmaatregelen. We kunnen ons verbazen over de Nederlandse groei, maar we hadden er niet aan moeten denken dat we die pakketten niet hadden gehad. Je moet nou eenmaal eerst verband aanleggen voordat je het herstelplan van de patiënt in kaart brengt. Andere landen zitten mogelijk nog in de fase waarin het verband wordt aangelegd, in Nederland is het tijd om aan het herstel te werken.

Scroll naar boven