De aantrekkelijkste manier om in financials te beleggen

Het tweede kwartaal van 2020 gaat de geschiedenisboeken in als één van de slechtste voor financials sinds de Tweede Wereldoorlog. Al was het herstel ook indrukwekkend: de koersen van Europese banken stegen sinds september met meer dan 65%. Toch leert de ervaring dat de belegger in financials er verstandig aan doet om in deze onzekere tijden ruimhartig te zijn met obligaties in de portefeuille.

Het GAM Star Opportunities Fonds incasseerde in de tweede helft van 2020 ook flinke klappen, maar herstelde snel. In de eerste zes maanden van 2021 bedroeg het rendement 3,4%. Het fonds wil zijn beleggingsdoelstelling bereiken door hoofdzakelijk te beleggen in groene, inkomstenverwervende en groeiende effecten met vaste hoofdsommen, met inbegrip van staatsleningen, bedrijfsobligaties, junior-obligaties, preferente aandelen, converteerbare effecten en kort- tot middellang lopende obligaties.

Kapitaalvereisten

De afgelopen tien jaar bleek het bepaald niet gunstig om te zeer te leunen op bankaandelen. Als je banken in portefeuille hebt, wil je niet hoeven af te boeken op leningen. Daarnaast zijn er de risico\’s van opgelegde boetes, zoals bij Wirecard bleek. Banken moeten bovendien zoveel investeren om mee te gaan in de slag met fintech, dat het lastig is om aan de kapitaalvereisten te voldoen. De wet- en regelgeving zal er voorlopig niet soepeler op worden. Tegelijkertijd zullen overheden banken nooit verbieden om rente te betalen: dan zijn ze niet langer financierbaar. Maar het uitkeren van dividend zal onwenselijk blijven zolang er sprake is van onrust en instabiliteit van financiële systemen.

Over het GAM Star Opportunities Fonds

\"\"

Gilbert de Botton begon het fonds in 1983 als \’Global Asset Management\’, met een visie op actief management van de portefeuille. GAM Investments is een onafhankelijke vermogensbeheerder, met het hoofdkantoor in Zürich. In 1999 werd het overgenomen door UBS​, tot Julius Baer het in 2005 verwierf, met drie andere particuliere banken. In 2009 nam GAM Augustus Asset Managers over, om zich later dat jaar af te scheiden van Baer. Daarmee wilde het een positie verwerven als onafhankelijke, pure vermogensbeheerder.

De succesvolle familie

Uiteindelijk is GAM als een afzonderlijk bedrijf opgenomen in de Zwitserse SIX-beurs. De vermogensbeheeractiviteiten van de Groep worden aangevuld met een private label-unit die outsourcing verzorgt voor externe vermogensbeheerders. GAM is onderdeel van de Zwitserse prestatie-index (SPI). De Groep heeft een beheerd vermogen van CHF 120 miljard en heeft ongeveer 850 medewerkers in dienst met vestigingen in 14 landen.

Het team staat tegenwoordig onder leiding van de broers Anthony en Jeremy Smouha, die de kneepjes van het vak van hun vader leerden.

De strategie

Het fonds heeft een zware weging in BB- en BBB-obligaties van banken. Rendement weet het onder meer te behalen met posities in bedrijven als BP, BBVA, Aegon en niet te vergeten Rabobank – de grootste positie in het fonds. Door de heropening van economieën zullen de bbp\’s volgend jaar verder groeien en dat is gunstig voor de kredieten. Voor het fonds is het een groeiende inflatie geen angstbeeld: blijft de inflatie laag, dan blijven de inkomsten hoog, als de inflatie stijgt is dat uiteindelijk het beste verhaal voor de financiële sector.

Conclusie

\"\"

Het GAM Star Opportunities fonds is een sterke positie door het vaste rendement van de obligaties. Hiermee is het een solide keuze voor de belegger op zoek naar vast-renderende beleggingen met het oog op een lange horizon.

Disclaimer

Dit stuk vormt geen koopaanbeveling.

Scroll naar boven