De medailles zijn verdeeld, wie nemen het stokje over?

\"\"

Een korte vakantie op Bonaire leert je hoe afhankelijk zo\’n eiland is van de import. Dat leidt tot opmerkelijke verschillen, en dat begint al in de supermarkt: Lay\’s chips zijn bij de lokale Albert Heijn twee keer zo duur als Pringles, terwijl de prijzen elkaar in eigen land nauwelijks ontlopen. Het laat zien wat er gebeurt als shipping zo\’n belangrijke component van de kosten is. En de gevolgen liggen voor de hand: áls we ooit op vakantie gaan naar de maan, dan eten we daar geheid Pringles!

Échte vernieuwing

Het is een continu vernieuwingsproces naar next level efficiënt produceren. In plaats van te blijven hangen in geneuzel over de \’beleggingstip van de dag\’ kun je maar beter op zoek naar de nieuwe Leonardo da Vinci. Wie oog heeft voor de mogelijkheden van morgen kan vandaag een klein verlies op de koop toenemen en kijken waar de échte vernieuwing plaatsvindt. Da Vinci tekende honderden jaren geleden al mensen met vleugels. Eeuwenlang kreeg hij enkel hoon over zich heen. Maar inmiddels weten we beter: de mensheid steeg letterlijk naar grote hoogten – op bepaalde gebieden.

En nu staan we – geheel in de geest van Da Vinci – aan de vooravond van op Mars gefabriceerde 3D-geprinte woningen. Zo slagen we er keer op keer in om de invloed van menselijke fouten steeds verder terug te dringen – met innovatiekracht. Het heeft veel weg van olympische topsport: je moet uitgaan van je eigen kracht, maar tegelijkertijd is het zaak om het toeval zoveel mogelijk uit te sluiten. Juist bedrijven die goed anticiperen op de continue veranderingen in de wereld verdienen hun investering op lange termijn meer dan terug.

Inflatie

Nu de markt zich herstelt beginnen her en der de prijzen weer in wat rustiger vaarwater te komen. Mensen zoeken in tijden van krapte naar alternatieven en zodra het aanbod weer beter aansluit op de vraag, wordt inflatie automatisch en minder grote bron van zorg. En dat biedt de markt de broodnodige rust. Een jaar geleden zagen we nog hyperdeflatie door het uitvallen van de vraag en een stabiel aanbod. Maar áls dat aanbod eenmaal is teruggeschroefd, duurt het ook langer voordat het op het oude niveau is.

De coronacrisis leidde vorig jaar tot een aaneenschakeling van inschattingsfouten: in de donkere coronatunnel werd vaak overhaast gekozen voor het preventief sluiten van fabrieken, om de kosten te beperken en niet kopje onder te gaan. Maar daardoor blijkt het nu extra lastig om op te schalen én om aan voldoende personeel te komen. Bedrijven die het aandurfden om hun aanbod op peil te houden, profiteren nu het snelst van de toegenomen vraag. Wie zijn personeel goed behandelt, krijgt daar uiteindelijk loyaliteit voor terug.

Brood en Spelen

Beleggen lijkt soms ook wel een olympische discipline: je kiest vol overtuiging een pad dat naar succes moet leiden. En net als in de topsport moet je continu alert blijven, ook als het échte doel nog ver in de toekomst ligt. Dat je af en toe tegen een nederlaag oploopt is geen ramp. Als je het bredere plaatje maar voor ogen houdt en met toewijding blijft \’spelen\’. Wie daarnaast oog houdt voor verrassende invalshoeken, ziet eerder de onvermoede kans om te excelleren. Om op olympisch niveau mee te blijven draaien moet je in shape én in touch blijven.

Verandering van spijs doet eten. Sinds de successen van Fanny Blankers-Koen in 1948 in Londen zijn er veel olympische disciplines bijgekomen – en enkele sporten moesten alweer het veld ruimen. En ruim zeventig jaar later maakt de coronacrisis eens te meer duidelijk dat veranderingen onvermijdelijk zijn. In het onderwijs domineren het krijtbord, aap noot en Mies allang niet meer de vaderlandse klaslokalen. En zo hebben ook de economie en de beurzen de afgelopen periode onomkeerbare veranderingen ondergaan.

Consistente koers

De coronacrisis zorgt al bijna anderhalf jaar voor turbulentie op de beurzen. De kunst is en blijft om je niet op te laten jagen door de verlokkingen van de korte termijn. Door een consistente koers te varen realiseerde Mercurius in het tweede kwartaal een prima herstel van de kortetermijnverliezen uit het lastige eerste kwartaal. En zo lukte het om de peer group in een ferme tussensprint te passeren. Het toont maar weer hoe belangrijk het is om vooral de breedte goed in het oog te houden.

In onze portefeuilles zie je die vernieuwingsdrift onder meer terug in het significant afschalen van de posities in Facebook en Alphabet, maar ook in Tesla en Amazon. Zo bied je meer ruimte aan nieuwe bedrijven met verse innovatiekracht – en daardoor meer potentie voor de toekomst. En ja, voor hetzelfde geld verdubbelt Facebook opeens, maar je móet ruimte maken voor nieuwe Da Vinci\’s. Alleen dán zit je bovenop de volgende stap in de ontwikkeling van batterijtechologieën of andere innovatieve producten.

Naast de medailles

Het is leuk en aardig dat ABN Amro zijn koers met 9% zag stijgen naar een niveau van €11,55. Maar ten opzichte van de €15,80 van 1 februari vorig jaar is dat nog niet erg florissant. En als je businessmodel deels gebaseerd is op het vrijvallen van leningen kan de winst wel stijgen, maar dan moet je continu alert zijn of het OM niet over je schouders meekijkt of er nog onoorbare dingen zijn gebeurd. Nee, dan liever investeren in bedrijven met toegevoegde waarde, die niet bang zijn voor een beetje verandering.

Wij proberen dat dan ook in de portefeuille te verwerken. Al is het niet alles goud wat er blinkt; af en toe grijp je naast de medailles. Maar door consequent te spreiden vergroot je je kansen op succes. Het betaalt zich uit, in klinkende munt. In onze portefeuilles scoorden in de eerste helft van het jaar met name de houderstermaatschappijen Sofina, Partners Group Holding en Investor AB bovengemiddeld goed. Ze plukten de vruchten van de herinvesteringen in smallcaps in de VS, emerging markets en Japan.

Vertrouwde posities

En zo wisten we met onze portefeuilles de kleine achterstand op de koplopers ruimschoots goed te maken. De mogelijkheid om te herinvesteren geeft ons bovendien een comfortabel gevoel voor de tweede helft van het jaar. Zeker als Japan en de emerging markets verder aantrekken. Dat betekent overigens niet dat je volledig afscheid moet nemen van vertrouwde posities. Alleen met een evenwichtige opstelling sta je goed gepositioneerd om ook bij de volgende estafette het podium te halen. Ook als de eerste loper misschien iets achterop is geraakt.

Uiteindelijk gaat het om de uitgebalanceerde mix. Niemand wil een vermogensbeheerder die het ene jaar slecht scoort en het andere jaar goed. En dat betekent dat je moet doorselecteren, om maar in sporttermen te blijven. Als je – noodgedwongen – afscheid moet nemen van Lionel Messi, ontstaat ruimte voor talentvolle jeugdspelers. En dan hoef je je niet diep in de schulden te steken. Als je de breedte van de selectie in de gaten houdt, kun je het je best veroorloven om af en toe een oudere speler op te stellen.

Scroll naar boven