Rendement juli 2021

Nu zowel de AEX als de NASDAQ-100 op een all-time high staan, lijkt de pret niet op te kunnen. Op de G20-top in Venetië kwamen belangrijke zaken als klimaatverandering aan de orde. De Europese Commissie heeft een aantal nieuwe wetten geïntroduceerd om aan haar klimaatambities te voldoen. Hoe sloten de portefeuilles van Mercurius de maand juli af?

\"\"

Begin juli drongen hackers de computers van softwarebedrijf Kaseya uit Miami binnen. De Russische hackersgroep voerde een gerichte aanval uit, die ook honderden Nederlandse bedrijven trof. Met gijzelsoftware kreeg de groep toegang tot een mega-netwerk. Bedrijven moesten een afkoopsom betalen van $45.000 tot $5 miljoen. Vanwege de gevoeligheid van de informatie sloten veel bedrijven de deuren tot er een oplossing was. Meerdere supermarkten in Zweden waren hierdoor gesloten.

\"\"

De luchtvaartindustrie heeft het lang geprobeerd te voorkomen, maar moet er nu toch aan geloven: het heffen van belasting op kerosine zal begin 2023 stapsgewijs ingevoerd worden. Naar verwachting zal de taks in 2033 volledig in werking zijn. Hierdoor zal een vliegticket waarschijnlijk duurder worden. Verwacht wordt dat dit voornamelijk invloed zal hebben op het korte afstand-vliegverkeer.

\"\"

Andy Jassy heeft op 5 juli officieel het stokje overgenomen als nieuwe CEO van techgigant Amazon. Jassy is sinds 1997 werkzaam bij Amazon en hem staan meteen drie grote uitdagingen te wachten. Aanbieders van de webwinkel zijn geïrriteerd over de hoge commissie van Amazon, werknemers zijn ontevreden met de werkomstandigheden en politici willen de macht van de gigant inperken.

Velen zijn sceptisch over de opvolger van Jeff Bezos. De originele eigenaar heeft het bedrijf door risicovolle innovaties uitgebouwd van zolderkamer-kantoor tot S&P 500-topper. Zal Jassy bereid zijn dezelfde risico\’s te nemen om het bedrijf nog verder te laten groeien?

\"\"

Uit een recent onderzoek van ABN Amro blijkt dat de huizenprijzen in 2021 naar verwachting met 12,5% zullen toenemen ten opzichte van vorig jaar. Woningmarktexperts zien verhitting op de markt. Momenteel staan er bijna geen woningen te koop. Het aanbod van koophuizen is nog maar 20% ten opzichte van vijf jaar geleden. Dit zorgt voor overbiedingen op huizen, waardoor de huizenprijzen nog verder opgeschroefd zullen worden.

Om het woningtekort in te perken moeten de komende tien jaar volgens de overheid 900.000 woning bijgebouwd worden. Om deze ambitieuze doelstelling te realiseren moet er veel gebeuren en daar is geld voor nodig. Momenteel voorzien bouwexperts dat er veel meer geld nodig is dan gebudgetteerd is om deze woningen te bouwen.

\"\"

Chipmachineproducenten genieten van torenhoge winsten! Op 24 juli publiceerde zowel Besi als ASMI de kwartaalcijfers. En die reikten tot recordhoogte. De markt voor chips is momenteel overspannen en daar profiteren de producenten nu van. Besi heeft een omzetgroei van bijna 82% over het tweede kwartaal. ASMI, Besi en ASML zijn drie grote Nederlandse producenten van chipmachines. Ze trekken de AEX naar een recordhoogte.

\"\"
\"\"

[table id=10 /]

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (na aftrek van alle directe en indirecte kosten dus. En gebaseerd op een beheerfee van 1,2% ex btw t/m 2018. Vanaf 1 januari 2019 hanteren we ook een beheerfee van 1% ex btw).

*De waarde van uw belegging kan dus fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven