De grote vraag: hoe nu verder?

De wereldeconomie heeft zich over het algemeen behoorlijk hersteld van de coronacrisis. Maar onder meer door een haperende aanvoer van goederen is hier en daar een afvlakking zichtbaar. En met de permanente dreiging van nieuwe coronavarianten zijn nog lang niet alle zorgen voorbij. Onzekerheden alom dus. Daarom is de grote vraag: hoe nu verder?

Vooral vooruitgeschoven bestellingen zijn een pijnpunt voor de supply chain. Door de vertraging in de toelevering bestellen consumenten hun producten soms wel twee maanden eerder. Bedrijven kiezen ervoor om hun just in time-management op te schorten. Gevolg: volle schappen in de warehouses – en dat is tijdelijk terug te zien in de economische data. Mensen die in juni volgend jaar een leasecontract willen, moeten nu alvast bestellen. Want volgende maand al een panoramadak in je auto? Dat gaat niet meer lukken.

Amerikaans schuldenplafond

In de Verenigde Staten drong minister van Financiën Janet Yellen er opnieuw bij het Congres op aan om het schuldenplafond te verhogen of aan te houden. Volgens Yellen dreigen anders de extra financiële middelen in oktober al uitgeput te raken, schreef ze deze week in een brief aan Huis van Afgevaardigden-voorzitter Nancy Pelosi. En dat kan volgens haar drastische gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie en de wereldwijde financiële markten. Amerikaanse beleggers lenen meer geld dan ooit tevoren. Inmiddels lopen bedragen op tot $900 miljard. In juni al reden voor Michael Burry, de hedge fund-manager die de kredietcrisis voorspelde, om aan de bel te trekken.

\"\"
Congestie in de haven. Hoe nu verder?

Hoewel de noodzaak van vergroeningsmaatregelen inmiddels breed erkend is, zullen ze onvermijdelijk voor een winstdruk zorgen. De infrastructuur en de materialen om te vergroenen zijn zeer kostbaar. En dat zijn bij uitstek kosten uit de opstartfase, die je als bedrijf niet direct kunt doorbelasten aan de consument. Neem de verduurzaming van gebouwen: die kosten kunnen fors oplopen, zeker als het om bestaande bouw gaat. Daar moet je financiering voor vinden, die je vervolgens moet verschmerzen via je opbrengsten.

Permanente transformatie

Een ander vergroeningsdilemma is te vinden in de biologische landbouw. De grootste uitstoot komt van de koeienmest. Als je die naar de gierput laat stromen, blijft de schade beperkt. Maar helaas: we willen met zijn allen ook zo graag die koeien in de wei zien grazen. En dat is hét recept om al die stik- en andere stoffen rechtstreeks in het grondwater te laten belanden. Op termijn biedt kweekvlees mogelijk een uitweg. De economie is eigenlijk constant in transitie, Maar de huidige heeft wel een bovengemiddeld grote impact.

De rugwind van een krachtig economisch herstel zijn we mogelijk dus even kwijt. Toch zul je uiteindelijk de revenuen plukken van die grootschalige vergroeningsoperatie. Eens te meer geeft dat het belang aan van een toekomstgericht beleggingsbeleid, ook voor onze portefeuilles. Vooralsnog gaat het die ook in 2021 behoorlijk voor de wind, zowel bij Mercurius als bij Junior. Soms doet een eigenwijs, toekomstgericht beleggingsbeleid op korte termijn even pijn, maar op de lange duur pluk je er de zoete, groene vruchten van.

Scroll naar boven