Rendement augustus 2021

De maand augustus is zonnig verlopen op de markten. De AEX is op weg naar een nieuwe mijlpaal en eindigt de maand op 790 punten. Overigens speelt deze trend wereldwijd, met de Dow Jones, Nasdaq en de S&P 500 die ook allemaal op hoogtes toppen. De optimist kan zijn lol niet op en de pessimist heeft al langere tijd hoogtevrees. Hoe sloten de portefeuilles van Mercurius de maand augustus af?

\"\"

Na een moeizaam 2020 draait de Nederlandse economie weer op volle toeren. Door de heropening van de economie zijn ondernemers positief over de omzet. Met name horecaondernemers, maar dit optimisme gaat op voor bijna alle sectoren. Als gevolg van deze ontwikkeling is het ondernemersvertrouwen gestegen naar een recordhoogte. De pret lijkt niet op te kunnen. Al gaat het wel gepaard met een tekort aan personeel. Momenteel is 16,5% van de vacatures in Nederland onvervulbaar. Er zijn hier meerdere verklaringen voor, één hiervan is het langer doorstuderen. Veel jongeren kiezen ervoor om nog een vervolgstudie te volgen, wellicht om de verloren studententijd in te halen.  

\"\"

Het klimaatpanel van de Verenigde Naties publiceerde begin augustus een klimaatrapport dat zacht gezegd alarmerend is. Het panel spreekt over ‘Code Rood’ en de invloed van de mens op het klimaat gaat in een ‘ongekend tempo’. De boodschap luidt: de aarde vergroot de kans op klimaatrampen indien er geen snelle reductie van de broeikasgassen wordt gerealiseerd.

Dit document is gepubliceerd in de aanloop naar de klimaatconferentie die plaats zal vinden in Glasgow, begin oktober. Ook recent waren er op veel plekken nog problemen door extreem weer. Denk aan bosbranden rond de Middellandse Zee en overstromingen in ons eigen land. Het steeds extremere weer extremer wordt, raakt onder meer de voedsel productie. De gevolgen van een slechte oogst zullen terug te vinden zijn in de stijging van de voedselprijs.

\"\"

Op 15 augustus is de val van de Afghaanse hoofdstad Kabul een feit. Dit kan zomaar de geschiedenisboeken ingaan als één van de grootste vernederingen van de VS. Er is sprake van grote paniek in het land, Amerikanen evacueren, de ambassades verbranden documenten en dure Amerikaanse apparatuur valt in handen van de Taliban.

De gevolgen van deze inname zijn moeilijk te voorspellen, wel anticiperen wereldleider op meer vluchtelingen naar Europa. Ook China zal waarschijnlijk niet tevreden zijn met de recente ontwikkelingen en vreest voor conflict, De Amerikaanse president Joe Biden krijgt veel kritiek.

\"\"

Amerikaanse beleggers lenen meer geld dan ooit tevoren, inmiddels lopen bedragen op tot $900 miljard. Michael Burry, de hedge fund-manager die de kredietcrisis voorspelde, trekt aan de bel. Hij stelt dat beleggen met geleend geld nu uitstekend werkt in de ‘bull-markt’, wanneer dit omslaat en de koersen dalen kan er een ‘margin-call’ uitgevoerd worden, een verzoek van de kredietverstrekker om meer in te leggen of aandelen te verkopen. Dit geeft de doemdenkers van de markt genoeg reden om pessimistisch te zijn en een correctie te verwachten. Burry spreekt zijn twijfels omtrent de markt al uit sinds februari, maar zijn verwachte crash laat nog op zich wachten. Waar vele beleggers risico\’s zien, ontstaan ook kansen.

\"\"

De transportsector waarschuwt voor flinke kostenstijgingen. Dit heeft onder andere te maken met gunstigere cao-voorwaarden voor werknemers door de krapte op de arbeidsmarkt. Tevens stijgen de prijzen van materialen, onderdelen, pellets en vrachtwagens tot wel 30%. Dit is te verklaren door grondstoffen als ijzer die duurder worden en het wereldwijde tekort aan computerchips.

Door deze ontwikkeling halen winkelketens productie terug uit Azië. De voordelige productiekosten worden gecompenseerd door de stijging in transportkosten. De sector is druk op zoek naar alternatieven binnen de markt. Uiteindelijk zal de prijsverhoging doorberekend worden aan de consument en zullen de prijzen stijgen.

\"\"
\"\"

[table id=10 /]

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (na aftrek van alle directe en indirecte kosten dus. En gebaseerd op een beheerfee van 1% ex btw.

*De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven