Rendement oktober 2021

Na een turbulente septembermaand draaien de markten weer op volle toeren. De coronabesmettingen steken het hoofd weer boven het gras uit en de prijzen stijgen gestaag. Oktober is een trotse maand voor Mercurius: we mogen ons FD Gazelle noemen. Dit predicaat wordt toegekend aan de meest solide groeiende bedrijven van Nederland. Hoe sloten de portefeuilles van Mercurius de maand oktober af?

\"\"

De energieprijzen stegen in oktober met 3,4% ten opzichte van een jaar eerder. Het zorgt voor de sterkste prijsstijging sinds april 2002. Vooral gas en elektriciteit werden duurder: 23,5% ten opzichte van een jaar eerder. Lange tijd was er onrust onder beleidsmakers omtrent de lage inflatie, maar met het einde van de coronacrisis in zicht keerde het inflatiespook weder. Als gevolg van het economische herstel is de vraag naar producten en diensten sterk toegenomen. het aanbod probeert dat bij te benen. De prijs van grondstoffen en transport stegen ook flink.

Grote bedrijven trekken aan de bel en waarschuwen dat de prijzen fors zullen blijven stijgen. Dit is een gevolg van toenemende energiekosten, exportproblematiek en inflatie. Deze factoren zullen ervoor zorgen dat de kostprijs voor veel producten stijgt en het prijskaartje komt te liggen bij de consument. Met name de prijzen van bier, persoonlijke verzorgingsproducten en houdbaar voedsel stijgen. De grote vraag luidt: hoe lang zal deze prijsstijging aanhouden?

\"\"

President Joe Biden zal in november de nieuwe voorzitter van de Amerikaanse Fed bekendmaken. Sinds 2017 staat Jerome Powell aan het roer. Een ander gedegen kandidaat is Elizabeth Warren, de progressieve senator uit Massachusetts. Warren is voorstander van strenge reguleringen in de financiële sector, waar Powell zich voorheen inzette voor dereguleringen. Velen zien Powell als baken van stabiliteit voor de financiële markten, anderen hebben vooral behoefte aan een frisse wind. Biden denkt na over zijn beslissing en zal die spoedig bekendmaken.

\"\"

In Los Angeles draait de haven overuren. Er ligt momenteel een grote rij containerschepen te wachten tot zij kunnen aanleggen. De helft van de import bereikt de VS via LA en Long Beach. De gevolgen zijn dus groot. Meer dan 70 containerschepen wachten op toegang, wat leidt tot een grote supply chain-crisis. Om deze grote verstopping te verhelpen worden boetes uitgedeeld aan bedrijven die onzorgvuldig met de havenregels omgaan. Het advies van de overheid luidt: koop het kerstcadeau bijtijds dit jaar.

\"\"

Het moederbedrijf van Facebook heeft aangekondigd verder te gaan als Meta. Mark Zuckerberg maakte het nieuws bekend tijdens de keynote-toespraak van Facebook Connect. De naamsverandering zal enkel gelden voor het moederbedrijf. Facebook, Instagram en WhatsApp behouden hun naam. Meta is Grieks voor ‘verder’ en symboliseert voor Zuckerberg het besef dat het maken van nieuwe technologie nooit stopt. Het dient een ‘Meta-versum’ te worden waarin de gebruikers kunnen communiceren, werken, gamen, sporten en leren. Het bedrijf heeft in 2021 al 10 miljard dollar geïnvesteerd in de volgende fase van Facebook.

De naam Meta is sinds augustus in het bezit van een computerbedrijf uit Arizona. Begin november ging het patent in. Facebook diende op 28 oktober een verzoek in om de merknaam te kunnen voeren. Zach Shutt, de eigenaar van het computerbedrijf Meta, kondigde daarop aan de merknaam af te willen staan tegen een vergoeding van 20 miljoen dollar.

\"\"

Actie is nodig om verdere opwarming van de aarde te voorkomen, aldus de G20 top die bijeen kwam in Rome. In de slotverklaring roepen de regeringsleiders op tot het beperken van de opwarming van de aarde met 1,5 graad ten opzichte van pre-industriële niveaus. De G20-top besloot om de broeikasgassen aanzienlijk in te perken, maar concrete stappen zijn niet benoemd. De klimaattop in Glasgow wacht daarom een zware kluif om alles alsnog in goede banen te leiden. Mark Rutte en Wopke Hoekstra vertegenwoordigen ons land en benoemen dit als een grote stap in de goede richting. Het lijkt voornamelijk een herbevestiging van het oude plan.

\"\"
\"\"

[table id=10 /]

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (na aftrek van alle directe en indirecte kosten dus. En gebaseerd op een beheerfee van 1% ex btw.

*De waarde van uw belegging kan dus fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden ook geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven