Never sell your Shell! (Maar splitsen mag toch wel?)

Opsplitsing in een fossiel en een duurzaam deel biedt Shell een gouden kans om dingen in beweging te krijgen die anders stil blijven staan. Gedragen door de hoge prijzen van fossiele brandstoffen stroomt de cashflow automatisch meer en meer richting vergroening. Het blijkt maar weer: de beste subsidie voor groene energie is nog altijd een hoge olie- en gasprijs.

\"\"

De activistische aandeelhouder Third Point, het bedrijf van superbelegger en miljardair Daniel Loeb, pleitte onlangs voor zo\’n opsplitsing van Royal Dutch Shell in een fossiel deel en een duurzaam deel. Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, ziet vooralsnog weinig in een splitsing, meldde ze op BNR Nieuwsradio. Het gros van de aandeelhouders steunt volgens haar de eigen energietransitie-strategie van Shell. Toch zou het bedrijf er goed aan doen om nog steviger te participeren in de renewable-business en de fossiele brandstoffen in een apart vehikel te parkeren.

Aandeelhouders bewegen

Ook Shell-bestuursvoorzitter Ben van Beurden loopt niet bepaald warm voor het idee van een opsplitsing. Die zou een verdere vergroening alleen maar in de weg staan. Hoewel Third Point met een belang van zo\’n 0,5% een kleine speler is, kan Daniel Loeb met wat steun van mede-aandeelhouders Van Beurden en consorten wel degelijk dwingen tot enige actie. Mark van Baal heeft met Follow This al laten zien dat je helemaal geen groot percentage van de aandelen nodig hebt om de boel in beweging te krijgen. Met minder dan 1% van de aandelen wist hij een aanzienlijk deel van de aandeelhouders achter zijn moties te scharen.

De financierbaarheid van de vergroening hoeft het probleem ook niet te zijn, nu beleggers \’fossiel\’ massaal vaarwel zeggen en in de rij staan om de groene tak te financieren. Bovendien hebben afsplitsingen van grote bedrijven in het verleden hun succes allang bewezen. Alleen al bij Philips kwamen daar bedrijven als ASML en Signify uit voort, met een succesvolle en duurzame eigen koers. Een ander recent voorbeeld is Volvo, dat zijn elektrische autodivisie afsplitste en in een SPAC zette. En hét grote voorbeeld is Ørsted, dat de olie- en gasactiviteiten al in november 2017 afstootte.

Invloed op het beleid

Pensioenfonds ABP trekt zich volledig terug uit Shell. Daarmee verliest het wel meteen alle invloed op het beleid. We staan te applaudisseren als Shell, de NAM of andere partijen bepaalde olie- en gasvelden verkopen. Maar je kunt beter zorgen dat je kunt meebepalen aan wíe die velden verkocht worden. Marjan van Loon noemt de terugtrekkende beweging van het ABP teleurstellend en onlogisch. Langetermijn-investeerders kunnen volgens haar beter de draai naar duurzaamheid financieren, in plaats van fossiel resoluut aan de kant te zetten.

Uiteindelijk beleg je voor toekomstige kasstromen. En hoe langer de periode waarover je die kasstromen kunt verdisconteren, hoe hoger de uiteindelijke waarde. Met de huidige energieprijzen nadert het omslagpunt met rasse schreden waarop groene energiebedrijven ook echt cashflow kunnen genereren. Een splitsing in fossiel en duurzaam zal al met al een hele goede move blijken, ook voor Shell en al haar aandeelhouders. Het kan de energietransitie een enorme tractie geven en dat legt ook de belegger geen windeieren.

Koen Bender besprak de opsplitsing van Shell in De AEX Factor op BNR Nieuwsradio:

Scroll naar boven