Rente, regels en reisbeperkingen

Wereldwijd maakten retailers zich op voor de Grote Opmaat voor de feestmaand december: Black Friday. Helaas gooiden nieuwe coronagolven in veel landen roet in het eten. En ook op de beurzen was eerder sprake van Red Friday. Beleggers bleken toch niet echt bestand tegen de onzekerheid die wéér een nieuwe – dit keer Zuid-Afrikaanse – Covid-variant met zich meebracht.

\"\"

Zo werd het in plaats van de gehoopte verkooppiek in de winkels een tranendal op de beurzen. Daar deed \’flipflopping\’ Jerome Powell nog een schepje bovenop met een wat zwalkend rentebeleid. Volatiliteit kent geen tijd. Tekenend is ook de opleving van de beurzen na de presentatie van teleurstellende Amerikaanse werkgelegenheidscijfers; ze halen de spanning iets van rentestijging en inflatie af. Niemand weet wat er precies staat te gebeuren, maar de verwachtingen voor de banenmarkt in december kunnen maar beter niet te hooggespannen zijn.

Chinaanse aandelen

Tijd voor de Chinese overheid om zich ook weer eens te roeren. Al na vijf maanden besloot de taxi-app Didi de New Yorkse beurs weer te verlaten. Het betekent een nieuwe deuk voor de zo veelbelovende Chinaanse aandelen. Beleggers zetten zich in ieder geval schrap voor een afnemende verhandelbaarheid. We vermoeden dat de Chinese regelgeving de winstgevendheid op korte termijn flink kan frustreren. Toch zal het effect op de middellange termijn gering zijn. We verwachten dat het groeiscenario uiteindelijk doorzet en dat de gevolgen In the long run beperkt blijven.

De terugkerende aanscherpingen van de Chinese regering maken het er voor buitenlandse beleggers niet altijd makkelijker op. Het gebeurde onlangs nog met de regulering rond de huizenmarkt. De onrust bij buitenlandse beleggers leidt vaak tijdelijk tot dalende investeringen en uitstroom van kapitaal. Maar na een vertraging van de economische groei laat de overheid de teugels weer wat vieren en trekt de Chinese economie weer aan. De verwachting is dat dit beleid volgend jaar alweer zijn vruchten afwerpt, waardoor ook de rendementen fors kunnen stijgen. 

Stijgen en dalen

De problemen met de supply chain en chiptekorten zullen begin volgend jaar écht minder groot zijn. En ook het aanboren van alternatieven, als goederen of diensten te duur worden, zal een prijsdrukkend effect hebben. Zo bezien is veel inflatie tijdelijk. Alleen: tijdelijk is wel een rekbaar begrip. Je kunt ook inflatie hebben die goed is, als er meer hoogwaardige arbeid voor terugkomt. Robotisering en innovatie zullen verder gaan en dat drukt op de langere termijn de inflatie.

Voorlopig zullen de beurzen hun zigzaggende tendens nog wel even vasthouden. Dat kan turbulentie geven, met de onzekerheid rond rentebeleid, regelgeving en reisbeperkingen. Voor beleggers niet per se een feest, maar al met al ziet het langetermijnplaatje er voor aandelen nog altijd behoorlijk gunstig uit. Een aandelenportefeuille moet net zo in beweging zijn als de wereld, om de juiste groeipotentie te hebben. Zo is het mogelijk om te recupereren van de schade die de \’drie r\’en\’ hebben aangericht. In een goed gespreide portefeuille kun je je wat veroorloven.

Scroll naar boven