Hoe robuust is de rugwind van 2021?

Wereldwijd worstelen centrale banken met dreigende rentestijging en voortekenen van inflatie. De ervaring leert dat het niet verstandig is om de financiële markten ruw tegen de haren in te strijken met al te abrupte ingrepen. Toch lijkt het onvermijdelijk dat de Fed iéts gaat doen, nu er kapitalen in de markt zijn gepompt en de economie weer groei laat zien. De eerste plannen om zich terug te trekken stammen al van vóór de coronacrisis. Maar de omikronvariant die boven de markt hangt laat maar weer eens zien hoe lastig een goede timing is.

\"de

Ook de AEX komt het in de eerste helft van 2022 waarschijnlijk niet aanwaaien. Het uiteindelijke resultaat zal afhangen van enkele bepalende aandelen, waaronder ASML. Na een fantastische rit over 2021 zal het hightechbedrijf de wind nog wel even in de rug hebben, maar het chiptekort hangt nog nadrukkelijk boven de markt. Als de rente écht gaat stijgen is een aantal grote groeiers behoorlijk kwetsbaar. En daar heeft de AEX er nogal wat van.

Het kakelverse coalitieakkoord van Rutte, Kaag en consorten zal niet meteen heel veel effect hebben op de beurzen. In Nederland genoteerde aandelen halen hun omzet merendeels uit het buitenland. Bedrijven die profiteren van de stijging van het minimumloon, zoals de leisure-industrie en winkels, kunnen op middellange termijn wel de vruchten plukken. Dat geldt ook voor bedrijven die profiteren van een hoger consumptief inkomen. Maar een héle grote impact lijkt het nieuw te vormen kabinet Rutte-IV niet te hebben.

Midterms

De beste kansen liggen in eerste instantie ook niet in de VS, al zijn er op de beurs nog voldoende Amerikaanse pareltjes die de moeite waard zijn. De oplopende rente, looninflatie en de beroerde approval rating voor president Biden bieden weinig houvast. De komende dagen tot de kerst zal Biden moeten benutten om nog de nodige budgetten voor zijn infra-projecten los te peuteren in het Congres. Daarna krimpen zijn kansen en gloren de midterm-verkiezingen al aan de horizon.

Die midterms zullen van levensbelang zijn voor Biden: zijn agenda moet hij er voor die tijd doorheen jagen, om te voorkomen dat hij vleugellam raakt als de Democraten hun meerderheid in Senaat en Huis van Afgevaardigden verliezen. De duurdere dollar en stijgende rente kunnen ook emerging markets raken, afhankelijk van hun handelsbalans: een land dat heel veel producten in dollars verkoopt, profiteert ook van een hogere dollar. Het draait uiteindelijk om de balans tussen schuld in dollars versus inkomen in dollars.

China in 2021 en 2022

De Chinese aandelenmarkt heeft recent weer een crackdown van de overheid te verduren gekregen. Voor beleggen in China moet je een wat sterkere maag hebben, maar dan zijn de vruchten die je plukt wel goed te verteren. Het herstel lijkt ingezet, mede dankzij die overheid die niet terugdeinst voor snelle en harde ingrepen. Dezelfde overheid lijkt de vastgoedcrisis gecontroleerd uit te doven. Wellicht vallen een paar kleine vastgoedbedrijven om – al is het maar om beleggers te laten zien dat het wel degelijk mis kan gaan.

De Chinese middenklasse zal tot het eind van dit decennium groeien van 400 miljoen naar 800 miljoen mensen. Het streven naar common prosperity is een zeer bewuste politiek van de Chinese overheid. In de woorden van de Communistische Partij: iedereen krijgt een groter stuk van een grotere taart. Zo kunnen veel meer Chinezen rijkdom vergaren – en daar is ook het regime mee gediend. De rente zal voorlopig op een laag peil blijven en ook dat is een belangrijke factor.

Nieuw jaar

Veel onzekerheden voor 2022, al met al. Des te meer reden om te hameren op het belang van een goed gespreide en duurzame aandelenportefeuille. De coronacrisis heeft ook laten zien dat de wereldeconomie wel tegen een stootje kan. Hopelijk geeft dat de burger en de belegger moed voor het nieuwe jaar. De start zal sober zijn, maar hopelijk krijgt 2022 snel wat meer kleur op de wangen.

Scroll naar boven