Rendement december 2021

Het beleggingsjaar 2021 stond in het teken van corona, inflatie, big tech, grondstoftekorten en alternatieve beleggingen. Waar vele sectoren het zwaar te verduren hadden floreerden andere. Duurzame aandelen hebben het, anno 2021, voor het derde jaar op rij beter gedaan dan de concurrentie. Dit illustreert, onder meer, het toenemende draagvlak voor de energietransitie. De markten stegen verder in de laatste maand van 2021, resulterend in een mooie afsluiting van het beursjaar. Hoe sloten de portefeuilles van Mercurius de maand december af?

\"\"

December zorgde voor onzekerheid op de oliemarkt. In 2021 stegen de olieprijzen met 50%, uitvloeisel van onvoldoende investering in olievelden om de nieuwe vraag bij te benen. Hetgeen weer gevolg is van de aanhoudend lage olieprijzen. In de oliesector is de tijd tussen een investering en oliewinning relatief lang. Daardoor ontstaat een klassieke varkenscyclus. Opvallend is dat de stijging van de olieprijs niet aan lijkt aan te zetten tot investeringen. Veel belanghebbenden verklaren dit door de energietransitie en het afnemende draagvlak voor fossiele brandstoffen.

De vraag naar olievaten is teruggekeerd naar pre-pandemische hoogtes. Hiertegenover staat een dagelijkse daling van de reservecapaciteit. De capaciteitsgrenzen in combinatie met lage voorraden kunnen wel eens een belangrijk thema worden in 2022. Deze ontwikkelingen verhogen het belang van een spoedige energietransitie, maar de keerzijde is de stimulatie van inflatie op de korte termijn.

\"\"

Op 15 december heeft de politiek het coalitieakkoord gepresenteerd. Na een moeizame periode is er eindelijk consensus gevonden. Voor beleggers zijn de veranderingen voornamelijk te vinden bij de vastgoedbelegger. Om de verhitte huizenmarkt te blussen presenteert de \’nieuwe\’ coalitie een pakket fiscale maatregelen voor verhuurders. Gemeenten zijn in 2022 in staat om vastgoedbeleggers te weren uit wijken, door middel van een opkoopbescherming. Ook zal de overdrachtsbelasting op beleggingspanden verhoogd worden naar 9% en de leegwaarde-ratio afgeschaft worden. Huisbezitters blijven in deze kwestie buiten schot en het woord hypotheekrenteaftrek ontbreekt in het coalitieakkoord.

\"\"

Internetforum Redit heeft een bewogen jaar gehad en sluit het af met de aankondiging van een beursgang. Het jaar begon met het \’WallStreetBets\’-forum, waar een aantal aandelen in populariteit steeg nadat er veel commotie ontstond omtrent de zogeheten meme-aandelen. Dit kwam door een aantal hedge funds met short posities in GameStop. De leden van het forum bundelden de krachten om op te treden tegen de grote beursspelers, en lieten het aandeel kelderen voor eigen gewin, het GameStop-aandeel schoot omhoog, wat leidde tot hoge verliezen voor de hedgefondsen.

De ludieke actie zorgde voor veel publiciteit en \’WallStreetBets\’ werd populair onder de jonge beleggers. Op 15 december kondigde het internetforum aan dat het een beursgang zal maken. Het aantal aandelen en de prijs is nog niet bekend. Afgelopen zomer werd Reddit door de particulieren fondswervingsronde gewaardeerd op $10 miljard.

\"\"

Joe Biden hoopte het jaar te kunnen afsluiten met de introductie van zijn \’Build Back Better\’ agenda. Hierbij zou $1.700 miljard naar sociale en groene investeringen gaan. Er is echter een dwarsligger onder de Democraten – Joe Manchin, senator uit West-Virginia. Manchin vond het plan te duur en nadelig voor de fossiele sector, waar zijn staat zwaar op leunt. Daarmee lijkt het erop dat de ambitieuze plannen van president Biden niet verder uitgevoerd kunnen worden.

De populariteit van de huidige Amerikaanse president is inmiddels flink gekelderd. Naar schatting vindt 43,4% van Amerikanen dat hij het goed doet. Na de Tweede Wereldoorlog is het nog maar één voorganger gelukt om nóg meer ongenoegen te genereren, namelijk Donald Trump. In november 2022 zijn de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden. Er wordt gespeculeerd dat de Democraten flink wat zetels zullen inleveren.

\"\"

De gasprijs steeg fors in 2021 – verdrievoudigd!. Sinds de plannen om onze Groningse gaswinning te stoppen, zijn we grotendeels afhankelijk van internationale toestroom. Dit riep voorheen weinig problemen op. Maar inmiddels heeft Vladimir Poetin veel van de gastoestroom in handen. Die daalde in het vierde kwartaal met 25% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Fatih Birol, hoofd van het Internationale Energie Agentschap, beticht de Russen ervan de gaskraan dicht te draaien vanwege de opbouwende spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Momenteel heeft Rusland ruim 100.000 legertroepen verzameld bij de grens met Oekraïne. Veel belanghebbenden vrezen dat de Russen het land zullen binnenvallen. De EU is hierdoor in een lastige positie gemanoeuvreerd: ze moeten sancties treffen tegen de hand die hen voedt. De VS dreigen met \’zware sancties\’ indien Rusland besluit het buurland binnen te vallen. Hieronder vallen uitsluiting tot het internationale bancaire systeem tussen grootbanken (Swift) en bewapening van Oekraïense groeperingen.

\"\"

Rendement per maand en over het hele jaar:

\"\"

Junior Beleggen

Sinds de start in 2018 heeft Junior Beleggen een mooie groei laten zien. In eerste instantie voor de (klein)kinderen van onze bestaande relaties. De drie d’s – (lange) duur, diversiteit en diepgang – doen hun werk heel goed zoals je in het rendement van Junior Beleggen kunt zien.

Het rendement van de defensieve portefeuille bedroeg in augustus -0,15%, van de neutrale portefeuille eveneens 0,15% en van de offensieve portefeuille 0,58%. Over het hele jaar 2021 groeide de defensieve portefeuille met 3,8%, \’neutraal\’ met 10,9% en de offensieve portefeuille met 19,6%. Allemaal na aftrek van kosten, uiteraard.

\"\"

Junior Beleggen gelooft sterk in een gespreide portefeuille, om volatiliteit op korte termijn het hoofd te kunnen bieden. Met innovatie in het DNA is Junior niet alleen goed voor de spaarpot, maar ook voor de wereld van morgen. Laat de tijd voor je werken in plaats van tegen de wind in te fietsen!

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (na aftrek van alle directe en indirecte kosten dus. En tevens gebaseerd op een beheerfee van 1% ex btw.

*De waarde van uw belegging kan dus fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden ook geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven