2022, gordels om!?

Dag 2021! Je was een mooi beursjaar, met een geleidelijke stijging naar ruim dubbelcijferige winsten. We zullen je missen. Sterker nog, we missen je nu al. De start van 2022 is ruw voor beleggers. Veel bewegelijkheid met beurslievelingen die genadeloos gedumpt worden. Microsoft -8,4%, Netflix -14%, DSM -12%, ASML -9%, Adyen -23%…in twee beursweken. Wat is er aan de hand? Beleggers in 2022, gordels om!

Wind mee, én wind tegen geeft turbulentie

De economie groeit juist weer, ondanks de lockdowns. Huizenprijzen staan op recordhoogte en dat geeft toch een gevoel van vertrouwen voor de consument? Banen liggen voor het oprapen. Kortom: de economie heeft de wind mee, zeker als we straks uit de lockdown mogen. Misschien hebben we wel te veel wind mee. Het lijkt te hard te gaan. Prijzen stijgen hard. Er is een tekort aan van alles; chips, grondstoffen voor de bouw, gas uit Rusland, arbeiders die in quarantaine zijn. En die schaarste leidt tot hogere prijzen, inflatie dus. Inflatie bestrijd je door kapitaal schaarser te maken. Dat bereik je door steunprogramma\’s af te bouwen en rente te laten stijgen. Een hogere rente in het vooruitzicht is een tegenwind voor economisch groei. En winden uit verschillende richtingen, dat geeft…? Juist, turbulentie, volgens Piet Paulusma. En bij turbulentie in 2022 gordels om.

\"2022,

Hogere rente, vanwaar de angst?

  • Hogere rente zorgt ervoor dat bedrijven met veel schuld meer rentelasten krijgen, dat drukt de winst.
  • Maar ook toekomstige winsten worden minder waard, dat drukt weer de waarde in de toekomst.
  • Rente wordt ook wel als de risicovrije voet gezien, een hogere rente kan er dus voor zorgen dat geld op een spaarrekening wél aantrekkelijk wordt.
  • Hogere rente zorgt er ook voor dat consumenten (en beleggers) minder kunnen lenen. Dat heeft weer gevolgen voor de huizenmarkt (en de aandelenmarkt).

Hogere rente is minder risico!

Als hogere rente ervoor zorgt dat lenen duurder wordt, dan moet je echt zeker weten dat hetgeen waar je die lening voor gebruikt meer geld genereert. De hogere rente is bedoeld om de economie af te remmen, en dus zien we dat veel speculanten hun hefboom met geleend geld aan het afbouwen zijn. Risicobeleggers bouwen af en verkopen de hoge groeiaandelen. In 2022 dus gordels om!

De echte inflatie, looninflatie

Inflatie was wel het thema van 2021. De branden in chipsfabrieken, de verstopping van het Suezkanaal, containertekorten, werknemers in quarantaine en Poetins pressure op de energiemarkt zorgen voor inflatie. Economen rollen over elkaar heen om te roepen dat die inflatie tijdelijk is. En ja, ze hebben gelijk, bijna alles is immers tijdelijk. Nieuwe chipsfabrieken worden in gebruik genomen, het Suezkanaal heeft de Ever Given allang vergeven, en gas kunnen we ook per schip uit de VS halen. Maar lonen, dat is (gelukkig) een andere zaak. Werknemers die eenmaal een loonsverhoging hebben gekregen, geven die niet meer terug. Die inflatie werkt lang door en is ook goed. Ja, looninflatie heeft nadelige effecten op korte termijn, maar zeker ook positieve!

Looninflatie zorgt voor meer besteedbaar inkomen bij werknemers en als die het niet op een spaarrekening zetten maar laten rollen, dan is het goed voor de economie. Het zorgt ook voor minder inkomensongelijkheid, en dat is ook goed voor de stabiliteit van een maatschappij. En, niet in de laatste plaats: het zorgt voor innovatie. Werkgevers moeten innovatiever zijn om de hogere kosten te pareren. Automatisering, digitalisering en robotisering helpen daarbij. Relatief simpele banen verdwijnen en de geschiedenis leert dat dat goed is, voor iedereen.

Looninflatie, gordels om?

Maar looninflatie, dat is toch niet goed voor beleggers? Hoor ik u denken. Dat ligt eraan. Aan welke kant van looninflatie belegt u? Bedrijven met veel personeel zijn kwetsbaar, zeker als ze niet in staat zijn om hun prijzen te verhogen. Bedrijven in de reisbranche zijn dus kwetsbaar, alweer. Ook de transportsector is kwetsbaar, niet alleen vanwege de gage voor chauffeurs maar ook voor sociale onrust die looninflatie brengt. De strijd voor een hoger salaris gaat meestal niet zonder slag of stoot. In Frankrijk liggen de gele hesjes al klaar om rotondes en andere verkeerspunten te ontregelen. Met alle logistieke problemen van dien, voor supermarkten, fabrieken en noem maar op. Dus beleggers in 2022 gordels om!

De echte test…

Waar sommige bedrijven dus wind mee hebben en andere wind tegen, komt er een belangrijke test in de komende weken, het cijferseizoen. De boeken worden vanaf medio januari geopend – dan weten we of de winstgroei uit 2021 zich ook in het 4e kwartaal heeft voortgezet, én kunnen bedrijven commentaar geven. Hoe raakt inflatie hun resultaten in de toekomst? Keuzes maken in beleggingen wordt dus weer belangrijk. En daar kijken we naar uit. Met een portefeuille gevuld met innovatieve bedrijven met pricing power zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet, maar het zal wel een turbulente periode kunnen worden. Gordels om, en de juiste keuzes maken! Als de tegenwind van renteverhogingen gaat liggen is er weer ruimte voor hogere koersen.

Scroll naar boven