Daghandel

We leven in een wereld van disruptie. Veranderingen gaan sneller dan ooit tevoren. Taxicentrales zijn vervangen door Uber, Free Record Shop door Spotify, de omafiets heeft een batterij gekregen, de man van de SRV is vervangen door een flitsbezorger. De snelheid van de verandering, de sterke economie, de lockdowns in China en natuurlijk de gevolgen van de oorlog in Oekraïne zorgen voor een torenhoge inflatie. En voor emotionele beleggers die met heftige moodswings op de beurzen worden geconfronteerd. Het lijkt er wel op dat alleen daghandel een uitkomst kan bieden.

Volatiliteit bereidheid

Door de stijgende inflatie, die leidt tot stijgende rente, beweegt de beurs dus heftig. Het geeft de neiging om op korte termijn te gaan handelen, een soort daghandel. Sommige beleggers zijn daar inderdaad tijdelijk heel succesvol in, en delen dat succes dan ook graag. Dat is één van de psychologische facetten van succes: dat wil je delen. Want als je wint heb je vrienden, zo zongen Henny Vrienten en Herman Brood ons ooit toe. Maar ook Henny en Herman weten dat je niet altijd wint. Zo krijg ik de laatste tijd opmerkelijk weinig de vraag of we ook in crypto\’s beleggen. Überhaupt zijn mensen terughoudend om over beleggen te praten. Dat is niet gek, gegeven de bewegelijkheid, maar toch ook wel raar. Bij beleggen moet je bereid zijn om de bewegingen van de markt te volgen. Niet alleen omhoog, maar ook omlaag. Hoe vervelend ook, volatiliteit-bereidheid hoort erbij. En de daling? Die biedt een mogelijkheid om geweldige aandelen te kopen tegen gereduceerde prijzen.

Volgende fase

De daling die we vanaf januari hebben gezien was niet discriminerend. Zowel obligaties en aandelen zakten fors, puur doordat de rente steeg. Die werd op haar beurt weer opgedreven door stijgende inflatie. Sinds medio mei lijkt de markt zich in een nieuwe fase te bevinden. De rente lijkt niet langer hard te stijgen, mede omdat beleggers zich nu zorgen beginnen te maken over afnemende economische groei. Als de economische groei afneemt is er minder noodzaak voor centrale bankiers om de rente te verhogen. Een stabiliserende rente zal rust geven op de obligatiemarkt en ruimte voor herstel geven. De \”gouden\” tijden voor speculanten die met daghandel hun geld willen verdienen zijn voorbij.

In deze volgende fase gaan we ook zien welke bedrijven hinder van de inflatie hebben en welke bedrijven goed met de nieuwe omstandigheden om weten te gaan. Een helder voorbeeld daarvan waren de Amerikaanse retailbedrijven die in de afgelopen week hun boeken openden. Waar Walmart en Target averij opliepen door de inflatie, wisten Lowe en Home Depot probleemloos door deze periode heen te komen. Dit zullen we in de toekomst vaker gaan zien.

Stabilisering

Inmiddels hebben de beurzen acht weken van dalingen op rij laten noteren. Ondanks het grillige verloop is er geen nieuw dieptepunt neergezet. Dit geeft aan dat de dalingen worden opgevolgd door stijgingen en dat er in de mix ook aandelen of sectoren zijn die weer stijgen, waar andere dalen. Per saldo lijkt er dus een vorm van stabilisering ingezet te zijn. Die hebben we ook nodig omdat beleggers in deze periode weer gaan focussen op de toekomst. De heftige en onvoorspelde schokken zijn verwerkt en nu kunnen we weer focussen op de toekomst. En de toekomst wordt bepaald door innovatie en automatisering. Het is een lange weg, maar juist vernieuwing zorgt voor groei.

Waardering

De huidige waarderingsniveaus van de aandelenmarkten gaan uit van een langdurige recessie. Dit terwijl de economieën nog op volle toeren draaien. En daar waar er achterblijvende economische activiteit is, komt dit door uitval aan de aanbodzijde en niet door uitval aan de vraagzijde. Ook op de arbeidsmarkt zijn er nog geen tekenen van verzwakking. Die zullen er wel komen, maar dat zorgt in ieder geval voor een gezondere balans. De overspannenheid die er nu is, is niet houdbaar. Afzwakking met een beter evenwicht tot gevolg leidt nog niet tot een recessie.

We denken dan ook dat de huidige niveaus een mooie uitgangspositie bieden voor toekomstig rendement. Zeker als we de daghandel achter ons laten en de focus gewoon op de lange termijn zetten.

Scroll naar boven