Rendement april 2022

De berenmarkt is terug! Oplopende inflatie, problemen in de distributiekanalen als gevolg van Chinese lockdowns, oorlog in Oekraïne en oplopende rente leiden tot een nieuw dieptepunt in het vertrouwen in de huidige economie. Het beleggersjaar 2022 heeft onzekerheid en twijfel teweeggebracht. De enige sectoren die floreren onder deze omstandigheden zijn olie- en defensieaandelen. Zal de bodem van de put zijn bereikt of bevinden we ons nog in de vrije val? Hoe sloten de portefeuilles van Mercurius de maand april af?

\"\"

Er is te veel vermogensbelasting betaald in box 3. De bezwaarmakers over 2017 tot 2020 worden gecompenseerd. Of alle spaarders en beleggers het overschot terugkrijgen is afhankelijk van de regering, het besluit volgt uiterlijk in oktober. Minister van fiscaliteit Marnix van Rij heeft een wetsvoorstel gepresenteerd waarin spaarders in het vervolg alleen nog belasting afdragen over de actuele rente. Beleggers in aandelen en vastgoed gaan nog wel fiscaal belast worden op basis van een fictief rendement aan de hand van het langetermijngemiddelde. Vanaf 2025 gaat het kabinet beleggingen uitsluitend belasten op het daadwerkelijk gerealiseerd rendement.

\"\"

De ECB hint op het verhogen van de rente in juli, met als doel om de inflatie te beteugelen. Dit zou de eerste keer sinds 2011 zijn dat een lening duurder wordt. Het volgt vrij snel – enkele weken – nadat het opkoopprogramma van obligaties ter ondersteuning van de economie ten einde loopt. De euro verkeerd momenteel in turbulente tijden. De euro nadert het pariteitsniveau met de US dollar. Dit fenomeen is voor het laatst waargenomen in 2002. De verwachting is dat de euro zal aantrekken zodra er meer duidelijkheid komt over de middellangetermijnplannen (twee jaar) van de ECB.

\"\"

Als gevolg van de Europese sancties is een aanzienlijk deel van de import en export tussen Rusland en de EU tot een abrupt einde gekomen. Rotterdam telt hierdoor 7.500 containers die de eindbestemming niet zullen bereiken. Hoewel een deel van de containers is goedgekeurd door de douane, blijkt het lastig om een schip te vinden dat naar Rusland vaart. Westerse rederijen willen geen indirecte steun bieden aan het bewind van Poetin.

Daarnaast is de haven van Shanghai nog steeds (deels) gesloten. China is de één na grootste exporteur van de wereld, waardoor de gevolgen disruptief zijn. De samenkomst van gebeurtenissen wordt omschreven als een perfect storm, ten koste van de internationale distributiekanalen.

\"\"

De Amsterdam Trade Bank is op 21 april failliet verklaard. De bank was een tak van de Russische Alfa Bank, die de onlangs ingevoerde sancties van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten niet wist te trotseren. De software van het betaalsysteem ging op slot, waardoor de bank bepaalde betalingen niet meer kon voldoen. Één van de eigenaren is de Russische oligarch Michail Fridman, die zich op de sanctielijst bevindt. Op basis van het depositogarantiestelsel hebben de 10.000 gedupeerden hun geld vergoed gekregen, meldt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank.

\"\"

Het zal u niet ontgaan zijn: op 25 april is de aankoop definitief, Elon Musk koopt Twitter voor 44 miljard US dollar. Begin april kwam Musk al veelvuldig in het nieuws met de overname van 9,2% van de Twitter-aandelen. Onlangs bevond Twitter zich in een lastig – politiek gedreven – dilemma. Het platform werd gebruikt door Donald Trump, die berichten stuurde naar Kim Jong-un omtrent nucleaire wapens en een mensenmenigte enthousiasmeerde om het Capitool te bestormen. Hierdoor ontstond een publieke discussie over de grens aan vrijheid van meningsuiting.

Daarnaast blijkt een aanzienlijk percentage van de Twitter-gebruikers bots te zijn, die loze discussies en nepnieuws verspreiden. Twitter geeft aan dat het om niet meer dan 5% van de gebruikers zou gaan. Hoe Elon Musk hiermee om gaat, blijft voorlopig onduidelijk.

\"\"

Rendement:

\"\"

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (na aftrek van alle directe en indirecte kosten dus. En tevens gebaseerd op een beheerfee van 1% ex btw.

*De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Junior Beleggen

Naast Mercurius Vermogensbeheer bieden wij Junior Beleggen aan voor de opbouw naar senior vermogen. Bij Junior kan eenieder terecht vanaf 1.000 euro. De portefeuilles van Junior zijn verspreid over meer dan 240 pracht bedrijven met innovatie in het DNA.

\"\"

\"\"

*De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven