Rendement mei 2022

Mei is een bewogen maand geweest voor de financiële markten. Waar de optimist klaarstond om ‘buy-the-dip’ te roepen, voorzag de pessimist een verdere beursdaling. De AEX heeft inmiddels aan de criteria voldaan om gekenmerkt te worden als bear-market. Nadat de aandelenmarkt leek te stabiliseren halverwege de maand, daalde de koers toch verder. Het woord van de maand lijkt stagflatie en hierbij proef je de angst van beleggers voor het onwenselijke scenario. Vooral groeiaandelen hebben het zwaar momenteel. Hoe sloten de portefeuilles van Mercurius de maand mei af?

\"\"

De ECB heeft een renteverhoging aangekondigd in juli. Dit is de eerste keer in 11 jaar dat de rente zal gaan stijgen. Ook het opkopen van activa komt hiermee te vervallen. Daarmee komt officieel een eind aan de lange periode van monetaire verruiming. De verhoging bedraagt 25 basispunten en vormt hiermee de eerst trede op de trap die de inflatie dient in te perken. De Zuid-Europese landen zullen hierdoor de grootse schuldenlast te verduren krijgen. Om toch elk land mee te krijgen, is er een speciaal noodprogramma ingevoerd om deze de nodige steun te bieden. De centrale banken besturen een lastig pad om de inflatie in te perken en toch de economie niet in een recessie te duwen. Zal het een zachte landing worden?

\"\"

Na de aankondiging van centrale banken dat de rente verhoogd zal worden, incasseerde de technologiesector direct rake klappen. Zo verloren de Big Tech-aandelen na de aankondiging van de Federal Reserve $1 biljoen aan marktwaarde in drie handelsdagen. Netflix en Snap hebben in 2022 70% van de waarde ingeleverd, Meta 50% en Apple 25%. De technologiesector kreeg hiermee een forse correctie te voortduren, al raakt deze niet het sentiment van de bedrijven. Hiermee is een gezonde balans hersteld en liggen veel sterke bedrijven stevig afgeprijsd in de etalage. De optimist ziet zijn kans schoon.

\"\"

Het meest waardevolle bedrijf is niet langer Apple, maar olieproducent Saudi Aramco. Waar Big Tech en elektrische auto’s floreerden in 2021, valt de wereldeconomie terug in oude gewoontes zodra de monetaire wind uit de zeilen verdwijnt. De olieprijs is in 2022 één van de weinige rendabele sectoren. Eerst door het herstel na de pandemie, daarna door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Russische energie. Als gevolg hiervan springen beleggers massaal over en ruilen de lange termijn in voor gewin op de korte termijn, hetgeen de prijs verder omhoog stuwt. De winnaar hierbij is – niet geheel onverwacht – de grootste olieproducent ter wereld: Saudi Aramco. Met een huidige beurswaarde van $2.430 miljard passeerde het bedrijf op 11 mei Apple.

\"\"

De ministerraad heeft ingestemd met de voorjaarsnota die het kabinet presenteerde. De nota bevat de actiepunten waar het huidige kabinet zich op wil focussen de komende jaren. Opgenomen hierin is het verhogen van het minimumloon en meer geld naar defensie. Op het klimaatfonds wordt daarentegen bezuinigd. De voorheen gestelde doelen blijven overeind. Nu dient nog wel \’even\’ de Eerst Kamer overtuigd te worden.

\"\"

Rendement:

\"\"

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (na aftrek van alle directe en indirecte kosten dus. En tevens gebaseerd op een beheerfee van 1% ex btw.

*De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Junior Beleggen

Naast Mercurius Vermogensbeheer bieden wij Junior Beleggen aan voor de opbouw naar senior vermogen. Bij Junior kan eenieder terecht vanaf 1.000 euro. De portefeuilles van Junior zijn verspreid over meer dan 240 prachtbedrijven met innovatie in het DNA.

\"\"

\"\"

*De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven