Rendement juni 2022

2022 gaat nu al de geschiedenisboeken in als één van de slechtste beursjaren uit de geschiedenis. De geopolitieke en economische problemen stapelen zich op en de eindstreep is nog niet in zicht. De markten zijn in de ban van inflatie en recessie en het consumentenvertrouwen heeft een laagste punt ooit bereikt. Daarnaast neemt de krapte op de arbeidsmarkt niet af en raast de oorlog in Oekraïne door. Als gevolg daarvan heeft de energieprijs een nieuwe record gerealiseerd en heeft de euro pariteit met de dollar bereikt. Is de bodem van de put bereikt of blijft de dalende trend aanhouden? Hoe sloten de portefeuilles van Mercurius de maand juni af?

\"\"

De energietransitie staat voor nieuwe uitdagingen nu de energieprijs naar nieuwe records klimt. De zekerheid van de gastoevoer heeft het flink te verduren gehad. Nu Rusland wegens onderhoud de toevoer van Nord Stream 1 heeft gesloten, is de grote vraag: gaat deze binnenkort weer open?

OPEC+-landen hebben besloten de toelevering van gas sneller te realiseren dan voorheen gepland. Dit is een duw in de goede richting, maar niet genoeg om het tij te keren. Als vertrouwd steun en toeverlaat volgt Nederland in de voetsporen van Duitsland en besluiten zij de kolencentrale te openen. Een mokerslag voor de energietransitie. Maar deze beweging is hard nodig willen we onszelf warm houden de komende winter.

\"\"

De banenmarkt is al langere tijd ontzettend krap en de gevolgen beginnen zichtbaar te worden in de samenleving. Dat zal niemand ontgaan zijn die een vakantie heeft gepland vanaf Schiphol. Als gevolg daarvan zijn de lonen in de nieuw afgesloten cao\’s met 4% toegenomen. Analisten verwachten dat de krapte niet van korte duur is en dat deze trend de komende jaren aan zal houden. In reële termen gaan werknemers alsnog achteruit, want tegen inflatie boven 10% valt moeilijk op te boksen. Wellicht dat een recessie de druk van de ketel haalt. Tot die tijd lijkt de werkgever nog te moeten solliciteren bij de werknemer in plaats van andersom.

\"\"

De Amerikaanse Federal Reserve heeft een grote rentestap aangekondigd. Zo kondigde Jerome Powell een verhoging van 75 basispunten aan. De vorige keer dat dit gebeurde was 28 jaar geleden. Centrale banken drukken stevig de rem in om het inflatiespook de kop in te drukken.

Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, kondigde in Amsterdam een verhoging van 25 basispunten aan, gevolgd door 50 punten in juli. Zo kiest de ECB voor een meer geleidelijke route. Tevens nemen de zorgen over de Europese economie toe door de afhankelijkheid van energie-import en handelsrelaties.

\"\"

De zeven rijkste Westerse landen, de G7, zijn bijeengekomen om het lot van Europa te bespreken. Zij kwamen tot het besluit om meer geld en wapens te sturen naar Oekraïne. Zelensky verwacht hiermee het tij van de oorlog binnen enkele maanden te kunnen keren.

Ook kondigde Frankrijk alarmfase 1 aan door het voelen van de schuldlast. Binnen enkele weken is de rente op Franse schuldpapieren gestegen van 0% naar 2%. Deze ontwikkeling zet druk op de overheidsplannen om de gevolgen van de inflatie in te perken, meldt de Franse minister van financiën Bruno Le Maire. Het einde van het gratis geld-tijdperk komt met de nodige gevolgen.

\"\"

Rendement:

\"\"

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (na aftrek van alle directe en indirecte kosten dus. En tevens gebaseerd op een beheerfee van 1% ex btw.

*De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Junior Beleggen

Naast Mercurius Vermogensbeheer bieden wij Junior Beleggen aan voor de opbouw naar senior vermogen. Bij Junior kan eenieder terecht vanaf 1.000 euro. De portefeuilles van Junior zijn verspreid over meer dan 240 prachtbedrijven met innovatie in het DNA.

\"\"

\"\"

*De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven