Zwaluwen in de lucht?

De inflatie giert de pan uit. Dat schreven we in onze vorige nieuwsbrief. En de inflatie is over de maand juni alleen maar verder opgelopen tot boven de 9%. Inflatie giert dus verder de pan uit. Reden voor verdere zorgen dus. Zou de FED de rente misschien nog sneller gaan verhogen met mogelijk een rentestap van 1%? Na opmerkingen van prominente FED leden als James Bullard en Raphael Bostic lijkt dat zeker een optie te zijn. Toch beleefde de Nasdaq in juli de beste start van een maand sinds tijden. Beleggers zien blijkbaar zwaluwen in de lucht…

Koopkracht

Een van de zwaluwen die beleggers zien is dat ondanks de gestegen inflatie, consumenten nog steeds consumeren. Retail sales in de VS stegen harder dan verwacht in maand juni. Niet gek want er werd vooral meer geld aan brandstof uitgegeven. Toch bleven de verkopen zonder energie ook aardig overeind. Die stegen 0,7% (0,9% inclusief energie). De online verkopen stegen met 2,2%. Een sterk signaal dat de trend die consumenten hadden ingezet tijdens Covid, stand houdt. En daarvan profiteren vooral technologie bedrijven zoals Amazon, Alibaba en Adyen. Die laatste profiteert van de online betalingen, maar ook van de transacties in fysieke winkels. Per saldo lijkt de consument zich vooralsnog niet te veel aan te trekken van de gestegen prijzen en blijft deze rustig winkelen. Een van de zwaluwen in de lucht…

Pariteit

De Amerikaanse economie blijft dus goed draaien en lijkt niet te hard te worden geraakt door de rente verhogingen. Die hebben wel hun effect op de valutakoersen. Voor het eerst sinds de invoering van de Euro bereikte de verhouding tussen de Euro en de USD weer pariteit. Voor Europeanen geen goed nieuws. De toch al niet malse prijsstijgingen in energie worden door de sterke dollar alleen maar versterkt. Energie wordt immers in USD afgerekend.

Toch zit er ook een zaluw in de lucht van deze beweging van de USD voor Europeanen. Europese producten worden aantrekkelijker voor Amerikanen om aan te schaffen, Europa wordt een goedkopere vakantiebestemming en Europese bedrijven die ook in de VS actief zijn hebben over het algemeen profijt van een sterkere USD.

Voor beleggers in opkomende landen heeft de sterkere USD ook een positief effect. Door de sterke USD kan de export naar de VS voor die landen toenemen. Daarnaast zijn veel opkomende landen exporteur van grondstoffen. Die grondstoffen worden doorgaans in USD afgerekend. Wereldwijde beleggers met positie in opkomende landen worden nu beloond voor hun visie.

Olie als zwaluw

\"Biden

En dan is er de grote drijver achter de inflatie, de olieprijs. Uit angst voor afnemende vraag door een recessie daalde de olieprijs afgelopen week tot niveau\’s van voor de Russische inval in de Oekraïne. Dit kwam in de aanloop van de reis van Joe Biden naar Saoedi Arabie om daar te lobbyen voor meer productie van Saoedi\’s.

Of deze lobby effectief is valt nog te bezien, in de slotverklaring van de ontmoeting waren geen concrete afspraken te lezen. Wel een wederzijdse ondersteuning dat de beide landen een stabiele oliemarkt nastreven.

Biden gaf aan dat de gesprekken zullen leiden tot lagere prijzen aan de pomp voor Amerikaanse consumenten \”binnen enkele weken\”.

Resultaten als zwaluw

En dan hebben we natuurlijk de belangrijkste graadmeter; bedrijfsresultaten! Eerder deze week werd het cijferseizoen over het tweede kwartaal afgetrapt. Hoewel enkele banken tegenvallende resultaten publiceerden, was dit vooral het gevolg van hogere reserveringen voor tegenvallende leningen. Uit voorzorg dus. Ook Pepsico opende haar boeken en maakte van de gelegenheid gebruik om haar verwachting voor het lopende jaar opwaarts bij te stellen.

Opvallend is dat we in de aanloop naar dit cijferseizoen opvallend weinig neerwaartse bijstellingen hebben gehad. De verwachtingen zijn en blijven dus hoog gespannen en in de komende weken zullen we eindelijk horen welke bedrijven geraakt worden door wegvallende vraag en welke bedrijven geen verschil merken.

Mercurius Vermogensbeheer verwacht dat met name technologie bedrijven weinig effect merken. Technologie vormt de ruggegraat van veel bedrijven en zijn een belangrijke schakel in kostenreducties. Als er dus inflatie komt (en die is er al) dan zullen bedrijven dat kunnen pareren door hun technologie nog efficiënter te maken. Dit roepen we natuurlijk al wat langer een in de eerste 6 maanden van dit jaar daalde technologie het hardst op de beurs. Maar nu beleggers langzaam zicht krijgen op de staat van de wereldeconomie zullen ze ook zien dat de onderliggende trends als vertechnolisatie van de economie alleen maar harder zal gaan. Uit de cijfers van techreuzen als Microsoft IBM en Salesforce zal dit komende weken moeten blijken.

Langzaam aan komen er steeds meer zwaluwen, maar een echte hittegolf op de beurzen is voorlopig nog ver weg.

Scroll naar boven