Europese groeiaandelen in de uitverkoop

2022 was tot op heden een moeizaam jaar voor Europa, met de oorlog in Oekraïne als voornaamste oorzaak. Ook verhoogt de Fed de rente agressiever dan de ECB. Daardoor kiezen beleggers eerder voor Amerikaanse aandelen, wat tot onzekerheid leidde op de Europese markten: onzekerheid over de inflatie, economische groei en de toekomst van de oorlog. Als gevolg daarvan heeft de euro voor het eerst in twintig jaar pariteit behaald aan de dollar. Hoe staat het met de economische verwachting voor Europa? En valt hier nog groei te realiseren? Mercurius heeft in de neutraal tot offensieve portefeuille een positie in Europa middels het Comgest Growth European Smaller Companies.

\"\"

Comgest Growth European Smaller Companies

Het Franse fondshuis Comgest werkt sinds 1985 aan zijn beleggingen. Kenmerkend is de langetermijnvisie. Comgest is nog altijd in handen van zijn oprichters en werknemers. Over de jaren is het uitgegroeid tot een wereldwijd gerenommeerd fondshuis met momenteel €41,2 mld onder beheer. Een small cap is een bedrijf met een marktwaarde van 300 mln tot 2 mld. Het fonds voert grondige analyses uit op opkomende bedrijven. Het kiest voor de toppers van de toekomst door kwaliteitsaandelen te selecteren met een grote groeipotentie. Deze bedrijven nemen doorgaans grotere risico\’s met zich mee, maar leveren in ruil daarvoor een hoog rendement.

Hoe neem je groeipotentie waar?

Groeiaandelen bevinden zich doorgaans vroeg in de bedrijfsverloopcyclus. Hierbij worden bedrijven gekozen die fundamenteel sterk in de markt staan en zo interessant zijn gepositioneerd voor de langetermijnbelegger. Markten slagen er niet altijd in om small caps van een correcte marktwaarde te voorzien. Daardoor zijn duurzame en sterk competitieve bedrijven ondergewaardeerd. Het doel is sneller groeien dan de markt, en de toppers van de toekomst zijn daartoe instaat. Bedrijven hebben gemiddelde 3 tot 5 jaar een positie in het fonds. Vaak stromen de bedrijven daarna door naar mid-cap.

Waardebeleggen vs Groeiaandelen

Waardeaandelen zijn gegroeid in tractie door legendarische beleggers als Warren Buffett en Benjamin Graham. Hierbij ligt de focus op het zoeken van bedrijven die de groeiperiode hebben meegemaakt. De glamour is er vaak van af maar deze bedrijven creëren veel zekerheid. Hierbij zoekt de belegger een bedrijf dat ondergewaardeerd is, als waardebelegging. Groeiaandelen zijn enorm in tractie toegenomen sinds begin 2000. Vooral de laatste jaren hebben ze een explosieve groei doorstaan. De prijs van groeiaandelen is de acceptatie van volatiliteit.

Een onderzoek van The Bank of America heeft uitgewezen dat waardebeleggen het tussen1926 tot 2008 won van groeiaandelen. Hierbij behaalde waarde-aandelen 17,0% rendement tegen 12,8% voor groeiaandelen. In 2009 is dat spectrum gedraaid en sindsdien winnen groeiaandelen het van waarde-aandelen. De conclusie van het onderzoek is echter fascinerend. Waardeaandelen presteren beter in periodes van economische groei, groeiaandelen realiseren juist out performance in periodes van recessie en groei onder de trend. Gezien de donkere wolken die er boven de economische toekomstverwachting hangen zijn groeiaandelen bijzonder interessant.

In de afgelopen 13 jaar deden groeiaandelen het beter dan waarde-aandelen, in een periode van economische groei. Dit wijkt af van de waargenomen trend uit het verleden. De verklaring hiervoor is de uitzonderlijke marktomstandigheid waarin de inflatie en de rente laag waren, wat de vraag naar groeiaandelen heeft verhoogd. In 2022 keerde het tij en zijn lage inflatie en rentes officieel iets uit een ver verleden. Hierdoor hebben groeiaandelen een flinke tik van de molen gekregen.

\"\"

Conclusie

Het Comgest Growth European Smaller Companies-fonds heeft in het verleden astronomische resultaten behaald, maar had het in 2022 tot nu toe zwaar te verduren. Dit is weergeven in het Year-to-Date rendement van -32,8%. Europa verkeert zowel geopolitiek als economisch in een lastige situatie en dat schaadt het vertrouwen in de korte termijn. Op de lange termijn voorzien wij een glansrijk perspectief voor de Europese markt en daarmee het Comgest Growth fonds. Voor nu zijn alle Europese groeiaandelen in de uitverkoop. Daarmee is een uitstekend moment gecreëerd om te gaan winkelen!

*Dit stuk vormt geen aankoopaanbeveling.

Scroll naar boven