Een zwaluw!

Op donderdag 10 november werd bekend dat de Amerikaanse inflatie voor de maand oktober is uitgekomen op 7,7% op jaarbasis. Nog steeds super hoog, maar lager dan verwacht. En dat nieuws werd door beleggers euforisch ontvangen. Beleggers beleefden de beste dag in 2 jaar, maar betekent deze zwaluw dat de winter voor beleggers voorbij is?

\"\"

Dat de inflatie minder hard dan gedacht steeg is goed nieuws! Het verlicht de druk op de Fed om de rente agressief te verhogen. En dat kan betekenen dat er licht aan het eind van de tunnel van renteverhogingen komt. Ook de USD moest een veer laten en had de slechtste dag in ruim 15 jaar. Dat is met name goed nieuws voor Europa, dat veel energie importeert en dat moet afrekenen in USD. Energie wordt hier dus iets goedkoper door, wat de inflatiedruk verder doet afnemen. Het lijkt dus het begin van een trend en er kunnen meer zwaluwen volgen.

Opklarende lucht?

De ronddwarrelende zwaluw vliegt door een opklarende lucht. De tussentijdse verkiezingen in de VS zorgden niet voor een rode tsunami in de politiek die wel voorspeld was. Het is nog steeds niet zeker of Biden een meerderheid in de Senaat of Huis van Afgevaardigden behoudt. Daarmee zou zijn beleid vleuggellam kunnen worden. Wat de verkiezingsuitslag ons ook vertelde is dat de Amerikaanse kiezer klaar lijkt te zijn met Donald Trump. De door hem gesteunde kandidaten behaalden niet het beoogde resultaat. Het lijkt er dan ook op dat Donalds politieke houdbaarheid voorbij is. En dat vindt Wall Street ook goed nieuws!

Ook op het banenfront lijkt de lucht op te klaren. Tot op heden is de arbeidsmarkt in de VS nog uitzonderlijk sterk. Er is nog steeds een tekort aan werknemers, waardoor werkgevers moeten strijden om de werkwillende. Dit lokt looninflatie uit. Een belangrijke oorzaak voor het tekort aan werknemers is het beleid dat Trump invoerde, maar door Biden (nog) niet is teruggedraaid. Nu de eerste grote ondernemingen ontslagrondes aankondigen neemt de druk op de arbeidsmarkt af (en daarmee de kans op verdere looninflatie). Natuurlijk zuur voor de werknemers die op zoek moeten naar een nieuwe aanstelling, maar voor de beurs is slecht nieuws nu goed nieuws en dus zijn ontslagrondes een welkome zwaluw!

Ook de Chinese president voor het leven, Xi, deed een duit in het zakje. Hij wijzigde het Chinese Covid-beleid, waardoor besmette personen nog maar 2 dagen in quarantaine hoeven. Een belangrijke wijziging, die ervoor kan zorgen dat de Chinese economie weer normaler gaat functioneren. Een Chinese zwaluw dus voor beleggers in Amerikaanse bedrijven die in China produceren of omzet genereren, zoals Apple en Starbucks!

Single zwaluw?

En over China gesproken, daar komt volgende week misschien nog wel meer goed nieuws vandaan als we de omzetcijfers van Single\’s day krijgen, dat op 11 november gevierd wordt. De bereidheid van Chinese vrijgezellen om zichzelf te verwennen met een cadeau is een belangrijke indicator van hun vertrouwen in de toekomst. Volgende week weten we of we daar ook een zwaluw te pakken hebben.

In ieder geval krijgen we volgende week weer nieuwe belangrijke cijfers uit de Amerikaanse economie. Meerdere grote detailhandelsbedrijven publiceren hun cijfers en ook verschillende leden van de Fed geven toespraken. Beleggers zullen die toespraken zorgvuldig wegen op indicaties voor toekomstbeleid van de centrale bank.

Donkere wolken

Toch zijn er nog veel donkere wolken voor beleggers. Gaat de malaise op de cryptomarkt overslaan naar de financiële markten? De oplopende rentes geven druk op partijen die moeten herfinancieren. Betalingsachterstanden bij bedrijven en particulieren lopen op. Weliswaar van een heel laag niveau, maar de verwachting is dat die snel kunnen oplopen.

De spanningen op geopolitiek gebied zijn verre van voorbij. Poetin wordt verder in het nauw gedreven. En Xi zal de uitbereiding van zijn macht doen gelden. En dan hebben we het nog niet over Donald en zijn BFF Kim gehad. In Brazillië moet Bolsonaro de macht nog vreedzaam overdragen aan Lula.

De energieprijzen dalen weliswaar, maar zijn voor veel bedrijven en particulieren nog op een onacceptabel hoog niveau. En er is maar weinig voor nodig om de markt weer in onbalans te brengen. De transitie naar schone energie is in volle gang, maar zal veel tijd en geld kosten. Dit proces zal een inflatoire werking hebben, waardoor het maar de vraag is of centrale bankiers (met name in Europa) de inflatie onder hun eigen bandbreedte van 2% kunnen krijgen. Inflatie zal zeker fors gaan dalen, maar zal mogelijk toch langer boven de 2% blijven.

Omhoog kijken

Maar terug naar afgelopen donderdag. Het inflatierapport geeft aan dat de maatregelen van de centrale bankiers hun werking beginnen te krijgen. Zoals we eerder schreven zit daar een sterk vertraagd effect in, maar de gevolgen van de renteverhogingen van maart zijn zichtbaar. Bedrijven voelen een teruglopende economie en nemen maatregelen om zichzelf te beschermen en klaar te maken voor de toekomst. En dat is goed nieuws.

Nu de tussentijdse verkiezingen achter de rug zijn en Trump ook binnen de Republikeinse partij onder vuur ligt, krijgen beleggers ruimte om te anticiperen op een stabieler beleggingsklimaat. En dus kunnen ze voorzichtig weer omhoogkijken voor de laatste maanden van het jaar. Kijk en geniet van de eerste zwaluwen, want in de echte economie zal het zwaarder worden. En Wall Street? Daar kijken ze omhoog naar herstel.

Scroll naar boven