Rendement december 2022

De laatste maand van een buitengewoon moeizaam beursjaar zit er inmiddels op. Een eindejaarsrally bleef uit, hetgeen geheel past bij het jaar 2022. De thema\’s van het jaar waren oorlog, inflatie en personeelstekort. De angst voor een recessie domineerde het sentiment en de consument houdt de hand op de knip. Grote technologieaandelen kregen forse klappen en daalden tot wel 65%. De enige sectoren die zonder kleerscheuren het jaar door kwamen waren energie en gezondheidszorg. Oliebedrijven hadden een gemiddeld winst van 55%, wellicht de laatste stuiptrekking van een oude economie. Hoe sluiten de portefeuilles van Mercurius de maand december af?

\"\"

Open AI heeft op 1 december Chat GTP gelanceerd, de veelbesproken nieuwe technologie. Hiermee heeft het bedrijf direct één miljoen aanmeldingen ontvangen in de eerste week. De chatbot biedt revolutionaire mogelijkheden door middel van Artificial Intelligence, zoals het schrijven van teksten in alle talen en schrijfstijlen, waaronder codering.

Microsoft heeft in 2019 $1 miljard geïnvesteerd in de chatbot en hoopt de technologie te kunnen gebruiken voor Bing, om marktaandeel te winnen ten opzichte van Google. Open AI heeft investeerders ingelicht dat de omzetverwachting $1 miljard zal zijn in 2024. De marktwaarde van de chatbot wordt momenteel geschat op $29 miljard. Om het te testen zijn delen uit deze alinea gegenereerd door de chatbot.


\"\"

Op 7 december is de Chinese economie heropend na jarenlange strenge Covid-restricties. De omslag van een zero Covid-beleid naar een geopende economie is het gevolg van het massale geluid vanuit de bevolking. Nu ook de regels voor het bedrijfsleven worden versoepeld, maakt China zich klaar voor een vliegende start van het nieuwe jaar. Chinese aandelen behoren momenteel tot de laagst gewaardeerde. De groei in China over 2022 kwam uit op 4%. Hierbij is wel van belang dat deze gewonnen is in een gesloten economie – en met weinig vrienden op het geopolitieke toneel. China lijkt zich voor te bereiden op een vliegende start van het nieuwe jaar,


\"\"

De Amerikaanse Federal Reserve heeft in 2022 het rempedaal van de economie hard ingedrukt, met renteverhoging en het verkleinen van de balans. Reden was de hoge inflatie. In december daalde de inflatie in de VS naar 6,5% en de kerninflatie (zonder de volatiele energie- en voedselprijzen) naar 5,7%. In 2023 wordt verdere verlaging van de inflatie verwacht. Dit stelt beleggers gerust, aangezien de Fed lijkt af te koersen op een zachte landing.

Voor het eerst in tweeënhalf jaar is de Amerikaanse dienstensector gekrompen. Daarnaast zien we een afname van de loongroei. Dat suggereert dat de economie in de VS aan het afkoelen is en het agressieve rentebeleid zijn doel heeft bereikt. Beleggers hopen dat dit de Fed gunstig stemt en de renteverhogingen in een lager tempo worden voortgezet. De doorslaggevende factor hierin zullen de toekomstige inflatiecijfers zijn. De million dollar question is: Wanneer haalt de Fed de voet van het rempedaal?


\"\"

Het jaar 2022 markeerde een ommezwaai in het rentebeleid dat werd gevoerd in Europa. Klaas Knot, directielid van de ECB, voorspelt dat we ons momenteel op de helft van de verkrappingscyclus bevinden. De data wijzen op een korte en ondiepe recessie in de eurozone, meldt Knot. In sommige delen van de eurozone zou deze recessie zelfs al voorbij zijn.

Ondanks de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne heeft de Europese economie zich weerbaar getoond. Ook verlichten de compensatiemaatregelen van overheden de lasten van de hoge energierekening. De versnelde investeringen in de groene economie komen de energietransitie ten goede. 2022 was een jaar met veel donderwolken boven Europa, maar gelukkig ook lichtpunten in de duisternis.

\"\"

Rendement:

\"\"

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (dus na aftrek van alle directe en indirecte kosten). En gebaseerd op een beheerfee van 1% ex btw.

*De waarde van uw belegging kan dus fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden ook geen garantie voor de toekoms.

Scroll naar boven