Rendement maart 2023

Het eerste kwartaal van het nieuwe jaar zit er weer op en de maand maart stond in het teken van Silicon Valley Bank en Credit Suisse. Wereldwijd was de schokgolf te voelen en beleggers zochten de \’veilige havens\’ op. Hierbij vielen voornamelijk goud en kapitaalkrachtige techbedrijven in de smaak. De rust keerde snel terug en aandelenkoersen stegen licht. Hoe sluiten de portefeuilles van Mercurius de maand maart af?

\"\"

De opkomst van AI zet de arbeidsmarkt op zijn kop. De Universiteit van Pennsylvania concludeerde veel banenverlies in de onlangs gepubliceerde studie. Voornamelijk hoogopgeleide en goedbetaalde werknemers zijn vatbaar voor automatisering. Met name belastingadviseurs, schrijvers en webdesigners zullen de strijd tegen de technologie moeten aangaan. Naast Chat GPT heeft nu ook Google zijn eigen chatbot Bard gelanceerd. Hoewel deze technologische ontwikkelingen tot banenverlies leiden, creëren ze ook nieuwe banen. En dat is gunstig, aangezien er immers nog steeds een tekort aan arbeidskrachten is.


\"\"

De kredietverlening is in de afgelopen maanden sterk afgenomen in de Europese Unie, dankzij het verkrappende beleid van de ECB. Uit de meest recente \’Bank Lending Survey\’ blijkt dat de kredieteisen zijn gestegen naar niveaus die we de afgelopen 10 jaar niet hebben gezien. Het omvallen van de Silicon Valley Bank zorgde voor onzekerheid op het gebied van de renteverhoging door centrale banken. Daar het vertrouwen al snel terugkeerde en de schade beperkt bleef, drukt de ECB de rempedaal verder in. Hiermee zet de strijd tegen de hardnekkige kerninflatie zich voort.


\"\"

De ruimteplannen van de Britse miljardair Richard Branson lopen tegenslagen op. Virgin Orbit heeft 85% van zijn werknemers ontslagen en de rest gaat het bedrijf ontmantelen. Een mislukte lancering bracht het beursgenoteerde bedrijf in geldnood. Het doel van Virgin Orbit was om ruimtereisjes voor toeristen te organiseren. Samen met Elon Musk en Jeff Bezos maakte Branson deel uit van de \’billionaire space race\’. Door de misère bij Virgin Orbit is Branson de eerste die de handdoek in de ring gooit.


\"\"

Lagere energieprijzen temperen de kerninflatie in Europa. Maar het onderliggende prijspeil blijft hoog. Hoewel de disruptie in de internationale aanvoerketens is verholpen, houdt de inflatie in de goederensector aan. Waar de inflatie in de goederensector zijn piek heeft bereikt, is de dienstensector daar nog niet. Zolang de krapte aanhoudt zal deze ook niet snel verminderen.

\"\"

Rendement:

\"\"

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (dus na aftrek van alle directe en indirecte kosten). En gebaseerd op een beheerfee van 1% ex btw.

*De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven