Eindsprint of rallystart?

Tot eind oktober balanceerden de beurzen dit jaar min of meer rond de nullijn. En daarmee wordt een oude beurswijsheid weer relevant: als je gedurende de zeven beste dagen van het jaar niet belegd bent, maakt dat een enorm verschil. Het blijkt maar weer: de timing van de markt is superlastig. Waar we halverwege dit jaar nog constateerden dat de beursrun te danken was aan zeven grote aandelen, vormen de andere 493 aandelen in de S&P500 juist de basis voor het verdere herstel in de afgelopen maanden. Maar wordt dat een eindsprint of rallystart?

Na de recente woorden van Jerome Powell gloort een nieuwe horizon. De woorden van de Fed-baas voorspellen een goed nieuw beursjaar. Want met een afremming van de economie – een negatieve groei zelfs – en al drie kwartalen krimp voor de Nederlandse economie, is inmiddels sprake van een recessie. Een milde, maar toch echt een recessie. Dat de rente omlaag gaat is hoopvol voor beleggers, maar minder florissant voor de gewone economie: die lagere rente is een voorbode voor nieuwe steunmaatregelen. Bedrijven krijgen het moeilijker. Maar dat is goed nieuws voor beleggers! Na ruim twee jaar van rentestijgingen gloort er nu een stabilisering of zelfs daling van de rente aan de horizon.

Sinds eind oktober lopen de koersen flink op. De kapitaalmarkt slaakt een zucht van verlichting nu de tienjaarsrente van 5% naar 4% is gedaald. In amper 6 weken tijd stijgen de aandelenbeurzen naar recordhoogtes. Is dit een eindsprint of een nieuwe rallystart?

Dalende dollar

De aankondiging van Jerome Powell dat de rente in 2024 mogelijk drie keer wordt verlaagd werd feestelijk ontvangen op Wall Street. Daags na deze aankondiging liet de ECB weten voorlopig nog geen aanleiding te zien om de rente in Europa te verlagen. Zou de Europese economie dan nog zo sterk blijven dat een renteverlaging niet nodig is? Voor de Amerikaanse economie lijkt tegenwind in aantocht, althans: dat kunnen we afleiden uit de woorden van Powell. De rente wordt immers alleen verlaagd als de economie gestimuleerd dient te worden en dat is blijkbaar het geval.

En uit een dalende rente kunnen we opmaken dat de dollar wat zwakker wordt. Met een dalende dollar neemt de inflatie in Europa af en bovendien: we importeren minder inflatie uit de VS. Zo worden grondstoffen afgerekend in USD voor ons Europeanen goedkoper.

Voor Europese beleggers met Amerikaanse aandelen is het oppassen geblazen. Sommige techbedrijven, zoals Netflix, worden in dollars minder waard. Maar tegelijkertijd werkt een lagere dollar als ruggenwind voor die Amerikaans bedrijven die een groot deel van hun omzet genereren uit Europa of Azië. Die euro\’s worden in USD immers meer waard.

Aanjager

In de eerste zes maanden werkte kunstmatige intelligentie echt als aanjager. Inmiddels zijn het allang niet meer die zes of zeven grote aandelen die de kar trekken; het gaat breder, onder meer doordat kunstmatige intelligentie nu door veel meer bedrijven wordt toegepast. Het laat zien hoe belangrijk het is om waarde te hechten aan continuïteit bij de samenstelling van je portefeuille.

Daar waar de magnificent seven in de eerste helft van het jaar de beurskar trok, zijn nu ook de overige aandelen in de belangstelling van beleggers. In S&P500-termen: de 493 overige aandelen doen ook mee. En dat levert een veel gezondere basis op. De combinatie van een dalende rente én een breder gedragen rally levert op dat dit niet een eindsprint is, maar de start van een rally die nog meer ruimte heeft. De 493 \’overige\’ aandelen zijn pas net in de belangstelling en veel beleggers hebben die onderwogen in hun portefeuille. Met andere woorden: veel beleggers hebben een onvoldoende brede spreiding. Sommige zijn zelfs überhaupt onderwogen in aandelen of helemaal cash. Zij zullen op enig moment terugkeren aan het aandelenfront.

Voor nu lijkt het na een turbulent beursjaar op een mooi slot, waarbij we afstevenen op een goed en breed gedragen herstel en waarbij ook onze portefeuilles hun kracht laten zien. Hoe gespreid onze posities zijn laten we u graag zien. In onderstaande download ziet u alle posities per 30 juni 2023 met hun ISIN-code en de weging in de portefeuille. Microsoft is de grootste positie, met 1,89%, en Nvidia de een na grootste met 1,57%. Een super breed gespreide portefeuille, maar wel allemaal posities in bedrijven met sterke innovatie in hun DNA. Veel leesplezier, prettige feestdagen en alvast een mooi beursjaar 2024 toegewenst!

\"\"
Eindsprint of rallystart, de posities van Mercurius Vermogensbeheer zijn er klaar voor.
Scroll naar boven