Rendement februari 2024

De tweede maand van 2024 was turbulent. Aandelenindices als de AEX en S&P 500 bevinden zich op recordhoogte. Tegelijk was februari de maand waarin een groot aantal bedrijven zijn jaarcijfers over het jaar 2023 presenteerde. Intussen zet de trend van desinflatie door, al daalde die licht. Wat is het rendement voor de portefeuilles van Mercurius in de maand februari?

Kunstmatige Intelligentie

De beurskoersen werden opgestuwd tot ongekende hoogtes. Binnen de S&P 500 zijn voornamelijk de zogenaamde ‘Magnificent 7’ (de eerste zeven) van de index verantwoordelijk. Een belangrijke oorzaak van deze stijgende koersen is het toenemende enthousiasme over de inzet van Kunstmatige Intelligentie (AI) door deze en andere bedrijven. De verwachting is dat AI-technologie zorgt voor toenemende productiviteit en lagere kosten. Het aantal S&P-bedrijven dat ‘AI’ noemde in cijferrapportages en resultaten stijgt significant, zo blijkt uit een rapport van Goldman Sachs.

Goldman Sachs: Aantal S&P bedrijven dat ‘AI’ benoemt tijdens de presentatie van de kwartaalresultaten.

AI lijkt zich te bewegen van de ‘excitement fase’ naar de ‘implementatiefase’. Dit is de fase waarin AI grootschalig wordt toegepast om bedrijfsprocessen te verbeteren.

Bitcoin

Bitcoin deed het goed in de maand februari. De digitale munt bereikte het niveau van maar liefst 63 duizend dollar, voor het eerst sinds twee jaar. De stijging volgt na de goedkeuring van Bitcoin ETF’s door de SEC, de Amerikaanse toezichthouder, in januari. Sinds het begin van de bitcoin, uitgevonden in 2008, wordt deze belangrijkste cryptovaluta gekenmerkt door hoge volatiliteit. Voorstanders van bitcoin beschouwen de munt als een alternatief voor goud, als zijnde eveneens een ‘bescherming tegen inflatie’. Critici stellen dat de digitale munt geen intrinsieke waarde heeft, en zodoende van beperkte waarde zou zijn.

Inflatie

De grote trend van desinflatie (afnemende inflatie) zet door. In februari daalde het inflatiecijfer tot net onder de 3 procent. Doelstelling van centrale banken is een inflatiecijfer van 2 procent. De ‘laatste loodjes’ richting de 2 procent lijken het zwaarst: het inflatiecijfer daalde slechts licht. De verder dalende inflatie en de zwakke economie zullen aanleiding blijken tot het voortzetten van de gesprekken bij centrale banken, over de verlaging van de rente. Anderzijds vormt een hardnekkig hoge kerninflatie -zonder energie- en voedselprijzen – geen reden voor een overhaaste rentedaling.

Nvidia

Een opvallende stijger op de beurs was Nvidia. De schier oneindige vraag naar chips voor Kunstmatige Intelligentie (AI) heeft het bedrijf aan een enorme winststijging geholpen. De koers vertoonde vervolgens extreme stijgingen. Klanten staan in de rij om de zeer gewilde chips af te nemen, die nodig zijn voor allerlei toepassingen van generatieve AI. Onder andere Microsoft, Amazon, Facebook en Alphabet zijn grote afnemers van de chips.

Nvidia heeft jarenlange ervaring met het zogenaamde ‘parallel rekenen’, gebruikt voor de productie van grafische kaarten voor videogames. Deze techniek wordt eveneens gebruikt voor de productie van AI-chips. Chipmakers als AMD en Intel proberen de concurrentie aan te gaan. De verwachting is echter dat Nvidia, met haar jarenlange kennis en ervaring, de concurrentie jaren vooruit is.


In onderstaand overzicht kunt u het rendementsverloop per portefeuille vinden.

Rendementsoverzicht:

2024 t/m Februari202320222021202020192018
Defensief1,0%7,6%-18,4%6,5%3,6%11,3%-6,7%
Gem Def.1,9%9,8%-20,9%11,1%4,2%14,4%-5,9%
Neutraal3,7%13,1%-25,1%13,0%9,2%18,6%-7,9%
Gem Off.4,4%14,5%-26,9%15,3%9,3%19,2%-8,4%
Offensief5,9%16,6%-29,4%20,0%10,0%21,3%-8,0%

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (dus na aftrek van alle directe en indirecte kosten). En gebaseerd op een beheerfee van 1% ex btw.

*De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven