Inzoomen op het beleggingsproces van Mercurius Vermogensbeheer

In dit artikel willen we u meenemen in het beleggingsproces van Mercurius Vermogensbeheer. Dit belegginsproces is een doorlopend proces dat we samen in ons beleggingscomité (investment committe) uitvoeren. Centraal doel is altijd om via actieve selectie een goed gespreide onderliggende portefeuille samen te stellen die het in zich heeft de markt op langere termijn te verslaan. We doen dat met zorg en discipline, proberen emotie te vermijden en de juiste beslissingen te nemen. Daar speelt ook de grootte van het team, vijf leden, een belangrijke rol in.

Significant dalende beweging

We schrijven dit artikel op 12 maart 2024. Nadat de inflatie in het najaar van 2023 een significant dalende beweging maakte, begon deze in februari van dit jaar weer wat op te lopen. Beleggers reageerden daar teleurgesteld op, in die maand. En ook in maart kwamen er inflatiecijfers die niet de daling lieten zien de we gehoopt hadden. Beleggers legden dit plotseling wat naast zich neer. Eens te meer een indicatie dat beleggers bovenal vooruitkijken en het altijd draait om verwachtingen. Soms heeft de markt moeite bepaalde berichten te verhapstukken, maar eenmaal verwerkt is er weer van alles mogelijk.

Februari was ook de maand van de eerste resultaten over het voorafgaande jaar. Met name bedrijven die zich met artificiële intelligentie bezighouden braken alle records. De winststijgingen in het vierde kwartaal waren fenomenaal: twee tot negen keer zoveel als in het derde kwartaal. Dit soort stijging gaat natuurlijk alle voorstellingsvermogen te boven, inclusief dat van analisten en beleggers.

Het zal dus geen verrassing zijn dat juist analisten en beleggers positief verrast waren – en zij trokken de hele aandelenmarkt mee. En daarmee blijft de Amerikaanse technologiesector een van de snelst groeiende sectoren. De hele kunstmatige intelligentie-ontwikkelingen zijn het begin van een nieuwe tijd in technologie. Mercurius Vermogensbeheer heeft een lange termijn overweging in Technologie via Henderson Global Technologie. Die blijven we op grond van al het bovenstaande handhaven. De grootste posities van dit fonds zijn:

% HH Global Technology Leaders
Microsoft 9,72%
Nvidia 7,69%
Alphabet (google)7,43%
Meta Platforms (facebook) 5,40%
Amazon.com 4,19%
Advanced Micro Devices 3,46%
Taiwan Semi Conductors 3,38%
Apple 3,16%
Uber Technologies 2,95%
Micron Technology 2,91%

Dit zijn alleen de verhoudingen van de aandelen binnen dit fonds. Daarnaast bewaken wij op portefeuilleniveau de overall posities voor de portefeuilles. Die liggen uiteraard een heel stuk lager. Wel bestaat altijd het risico dat de markt hypet, te ver vooruitloopt en te veel extrapoleert op rendementen uit het verleden. We zien daarom bij onze fondsmanager een disciplinair afromen van de sterkst gestegen posities, zoals Nvidia, en een herbelegging in de achterblijvers. Het blijft immers altijd een estafette.

En ook op portefeuilleniveau blijven wij herbalanceren, zodat de sterkst gestegen posities worden afgeroomd. (de ‘D’ van discipline). De rentes liepen in februari overal wat op veroorzaakt door een stevige groei in combinatie met een hardnekkige inflatie. Toch stegen sommige obligaties in koers doordat het kredietrisico op bedrijfsobligaties daalde. Per saldo staat het obligatiedeel van de portefeuille op dit moment op een plus van 0,92%. Het aandelengedeelte op +7,53% (1 januari 2024 tot en met 12 maart 2024).

Sterkere groei obligatiedeel

We verwachten dat met name dat obligatiedeel de rest van het jaar wat sterker zal groeien, maar ook voor het aandelengedeelte zien we een verder herstel voor het jaar. De moeilijke markt vinden we momenteel in China. De Chinese overheid blijft de markten steunen, maar de onderliggende data laten zien dat de structurele problemen in China nog niet zijn opgelost, onder andere in de vastgoedmarkten.

Daarnaast is te verwachten dat er meer handelsbeperkende maatregelen getroffen zullen worden door het hele Westen, maar zeker onder aanvoering van de Amerikanen als Trump het Huis van Afgevaardigden wint. Onder ander de oorlog in Oekraïne heeft de de-globalisering versterkt. Het kan juist een mooi koopmoment zijn voor China, maar wij hebben de positie in China voorlopig afgebouwd omdat we eerst bevestiging willen zien.

DWS Global Agribusiness Fonds

Bovendien zien we genoeg kansen in andere markten die beter te voorspellen zijn. Binnen de portefeuille hebben we een positie in het DWS Global Agribusiness Fonds. We hebben deze defensieve sector opgenomen toen de oorlog in Oekraïne uitbrak. Behalve defensief is de sector ontzettend innovatief en daarmee interessant voor beleggers. Een voorbeeld hiervan is de robotisering in de sector, het gebruik van drones, zelfrijdende landbouwmachines, maar ook het selectievere gebruik van bestrijdingsmiddelen door sensoren en camera’s.

Verder zien we in dit fonds veel aandelen die niet in andere fondsen voorkomen, dus voegt het iets toe aan de diversificatie en daarmee de risicospreiding. Helaas is beleggen niet altijd eenvoudig en dit fonds is tot op heden een achterblijver in de portefeuille dus we kijken daar kritisch naar. Als we een andere meer interessante groeiparel kunnen vinden zullen we het fonds toch moeten verkopen. De verkoopbeslissing is ook altijd een combinatie met een koopbeslissing. Op de kwaliteit van DWS en het beleggingsteam is niets af te dingen, maar de markt heeft nu eenmaal altijd gelijk.

Scroll naar boven