Nieuwe impulsen

Nieuwe impulsen voor het beursklimaat moeten vooral van het cijferseizoen moeten komen. Als cijfers tegenvallen kan een aandeel behoorlijk in elkaar klappen en worden de verwachtingen aangepast. Mede door de hoge rentestand is april de eerste maand sinds oktober waarin de grote beurzen allemaal een stap terug deden.

De economie is in feite nog veel te sterk om de teugels verder te laten vieren. Dat de Fed de rente nog altijd ongewijzigd laat, is dan ook niet meer dan logisch: alle cijfers waar de Fed naar kijkt — zoals inflatiecijfers en de arbeidsmarktcijfers — laten zien dat het te vroeg is om losser beleid te voeren. De Fed wil de voet op de rem houden. Met een rentewijziging voor de zomer wordt eigenlijk al geen rekening meer gehouden en de verwachting is zelfs opgeschoven naar september — en misschien wel november. De drie renteverlagingen waar afgelopen winter nog over werd gespeculeerd komen er zéker niet.

Lees ook: Beurzen vrezen rentebesluit: \’Een onmogelijke spagaat\’

De bedrijfscijfers blijken aanzienlijk beter dan tot voor kort werd aangenomen. Er zit een vertraagd effect in stijgende kosten voor het lenen van geld door de hoge rente. Zolang je hypotheek rentevast is, merk je weinig van de stijgende rente. Maar hoe langer die rente hoger blijft dan het niveau waarop een hypotheek is afgesloten, hoe groter de kans dat je geraakt wordt door de hogere rentestand. Dan ga je vanzelf minder geld uitgeven.

Toch beginnen sommige bedrijven wel degelijk last hebben van de hoge rentestand. De cijfers van het eerste kwartaal laten zien dat consumenten aankopen gaan uitstellen. Zo beginnen Duitse autofabrikanten te merken dat de vraag terugloopt. De helft van de auto\’s wordt gekocht met financiering en daar laat de hoge rente zich nadrukkelijk gelden. En ook voor beleggers zal het effect van de rente niet eindeloos uitblijven.

 

Scroll naar boven