Apple maakt AI-strategie bekend en stijgt naar recordhoogte

Waar Microsoft, Google-moeder Alphabet en Instagram-moeder Meta vele miljarden investeerden in toepassingen van kunstmatige intelligentie, bleef Apple lange tijd achter met de ontwikkeling van AI-producten. Volgens CEO Tim Cook komt hier verandering in. Apple gaat meer doen met AI, zo kondigde hij onlangs aan op Apples jaarlijkse conferentie voor softwareontwikkelaars.

Beleggers plaatsten de laatste maanden vraagtekens bij de keuzes van de techgigant. Onlangs trok
Apple de stekker uit Apple Car een omvangrijk project om Apples eigen elektrische auto te
ontwikkelen. Daarnaast leken grote concurrenten Microsoft en Meta met het aanbieden van
respectievelijk clouddiensten voor AI-modellen en het ontwikkelen van AI-taalmodellen, mijlenver voor te
lopen op Apple.

Nu kondigt Apple aan meer te gaan doen met kunstmatige intelligentie. Apple geeft zijn AI-toepassingen de alternatieve naam Apple Intelligence, dat staat voor een aantal AI-modellen, gebouwd en getraind door Apple. Onderdeel hiervan is het toevoegen van ‘slimme functies’ op de besturingssystemen van onder meer de IPhone en IPad. De AI-toepassingen omvatten onder andere op maat gegeneerde emoji’s, schrijf- en tekenassistent, het automatisch verwijderen van ongewenste personen op foto’s en een beter ontwikkelde Siri. De toepassingen lijken nog van beperkte complexiteit te zijn, maar vormen desalniettemin een eerste stap in de ontwikkeling van AI-modellen.

Samenwerken met OpenAI

De gedachte is dat de AI-modellen van Apple slimmer worden. In de tussentijd zal ChatGPT de meer complexe vragen voor Siri beantwoorden. Het zal ook geïntegreerd worden in Apple’s schrijfhulpmiddelen. De samenwerking vormt een mijlpaal. Niet eerder ging Apple naar een derde partij voor een licentie van kerntechnologie.

Privacy

Apple-CEO Tim Cook probeert Apple al jaren neer te zetten als een bedrijf dat meer privacybewust werkt dan andere techgiganten. Apple Intelligence zou zich onderscheiden van concurrenten omdat het gebruik van Apples modellen privacy- en veiligheidsvoordelen met zich mee zou brengen. Apple benadrukt dat alle persoonlijke gegevens die worden gebruikt om zijn eigen AI-modellen te trainen binnen zijn ecosysteem zullen blijven. Deze zullen zoveel mogelijk op het apparaat draaien. Waar de AI-modellen wel de cloud moeten gebruiken, gaan de vragen naar servers die eigendom zijn van en beheerd worden door Apple.

Een nuance moet echter worden gemaakt, vanwege de samenwerking met een derde partij als OpenAI. Wanneer Apple-gebruikers een OpenAI-account koppelen aan Siri, zouden de privacyvoorwaarden van OpenAI gelden. Daarnaast is de derde partij in staat om gebruikersgegevens te verzamelen.

Apple op de beurs

Beleggers reageerden enthousiast op de aankondigingen van Apple. De koers steeg al snel met zo’n 10 procent en bereikte een recordhoogte. Door de forse stijging is Apple weer het bedrijf met de op één na hoogste marktwaarde. Vorige week raakte Apple deze positie nog kwijt, toen chipmaker Nvidia de iPhonemaker inhaalde als het bedrijf met de tweede marktwaarde wereldwijd. Mercurius Vermogensbeheer heeft zowel Apple als Nvidia in portefeuille.

Scroll naar boven