Rendement juli 2024

In juli zette de opwaartse trend door die al sinds oktober 2023 in de aandelenmarkten gaande is. Deze periode van groei werd gevolgd door een correctie in de eerste week van augustus. Hoe hebben de portefeuilles van Mercurius zich gehouden in dit wisselvallige klimaat?

Correctie

De afgelopen weken stonden in het teken van een correctie op de aandelenmarkten. Dit soort periodes gaat doorgaans gepaard met verhoogde volatiliteit en onzekerheid, maar in dit geval bood de correctie juist kansen voor beleggers om posities te heroverwegen en mogelijk te versterken.

De voornaamste oorzaak van de marktcorrectie was de recente renteverhoging door de Bank of Japan (BoJ). Traditioneel was geld lenen in Japan aantrekkelijk vanwege de historisch lage rente, waardoor veel beleggers het geleende kapitaal elders in de wereld investeerden voor hogere rendementen. Echter, met de recente verhoging van de rente versterkte de Japanse Yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, wat leidde tot ‘margin calls’ door banken bij hun investeerders.

Dit dwong beleggers om activa te verkopen, om aan deze verplichtingen te voldoen, wat op zijn beurt een neerwaartse druk veroorzaakte op de koersen. De Nikkei-index onderging een significante daling, die op de financiële markten werd aangeduid als een ‘zwarte vrijdag’, met een verlies van ca. 12%.

Tegenvallende macrocijfers

De werkloosheid in de Verenigde Staten toont een stijgende trend. Het percentage ligt echter nog altijd op een historisch laag niveau. Hoewel het aantal banen niet noemenswaardig is gedaald, groeit de bevolking gestaag. Ondanks deze ontwikkelingen wordt de kans op een recessie nog steeds als klein beschouwd. Ondertussen blijven geopolitieke spanningen de markten beïnvloeden, vooral door zorgen over een mogelijke vergelding door Iran en de aanstaande Amerikaanse presidentverkiezingen.

Bedrijfsresultaten

Onlangs is het cijferseizoen weer gestart. De gepubliceerde bedrijfsresultaten toonden dat een aanzienlijk aantal bedrijven positieve winsten rapporteerde. Tot voor kort was het voornamelijk de IT-sector, aangevoerd door de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI), die de markt omhoog trok. In de meest recente financiële verslaggeving zagen we dat ook andere sectoren een positieve bijdrage leverden aan de totale winstgroei. Hierdoor wordt het belang van een gebalanceerde portefeuille wederom benadrukt in de estafette van de financiële markten.

Rente ontwikkeling

De Europese Centrale Bank (ECB) staat op het punt een reeks van renteverlagingen in te zetten, naar verwachting zes keer tegen het einde van 2025, zoals voorspeld door een aantal economen. Dit initiatief markeert het begin van een nieuwe cyclus van monetaire versoepeling. Het doel van deze renteverlagingen is om de kosten van leningen te verlagen, wat moet leiden tot een stimulering van investeringen en daarmee de economische activiteit binnen de eurozone.

Het huidige niveau van de depositorente staat op 4 procent. Analisten verwachten dat deze rentevoet geleidelijk zal dalen in de komende jaren. Deze beweging is een reactie op de recente serie van renteverhogingen die werden doorgevoerd om de inflatoire druk te beteugelen. Met de huidige versoepeling van het monetaire beleid wil de ECB een ondersteunende rol spelen in het verminderen van de economische tegenwind en het bevorderen van een gunstiger investeringsklimaat in de regio.

Scroll naar boven