Wijzigingen in de portefeuille

Elk kwartaal presenteren we een gedetailleerde analyse van de onderliggende posities in onze portefeuille. Hierbij onderzoeken we de wijzigingen ten opzichte van voorgaande kwartalen, om zo belangrijke inzichten en trends te identificeren. In dit artikel delen we graag de meest interessante bevindingen van dit kwartaal met u.

Positie overzicht Mercurius Offensief per 30 juni 2024

De Magnificent Seven

In de huidige aandelenmarkt zijn er zeven bedrijven die dit jaar opvallend sterk hebben gepresteerd, de zogenaamde Magnificent Seven. Deze groep bestaat uit Nvidia, Amazon, Apple, Alphabet, Meta, Microsoft en Tesla. Deze aandelen zijn aanzienlijk in waarde gestegen, en verantwoordelijk voor bijna driekwart van de totale stijging van de S&P 500-index dit jaar.

Vooral Nvidia heeft geprofiteerd van de hype rondom kunstmatige intelligentie (AI). De nieuwe technologie wordt als revolutionair beschouwd en heeft een sterke aantrekkingskracht op beleggers wereldwijd. De focus op AI-innovaties heeft deze bedrijven een voorsprong gegeven in hun respectievelijke markten en heeft hun aandeelhouders aanzienlijke rendementen opgeleverd.

Bron: IBD Data per 12 augustus

Eli Lilly

Eli Lilly, een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, heeft een uitzonderlijk goed tweede kwartaal van 2024 achter de rug. Het bedrijf rapporteerde een winst per aandeel van $2,11, wat aanzienlijk hoger was dan de voorspelde $1,98. De totale omzet bedroeg $9,01 miljard, een stijging van 28% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit overtrof de verwachtingen, die rond de $7,51 miljard lagen.

De indrukwekkende cijfers zijn vooral te danken aan de sterke prestaties van twee van hun populairste medicijnen: Mounjaro en Wegovy. Mounjaro, oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van diabetes, liet een omzetstijging van 90% zien. Het wordt momenteel ook getest als middel voor gewichtsverlies, wat de vraag naar dit medicijn verder heeft verhoogd. Wegovy, gericht op gewichtsbeheersing, heeft eveneens bijgedragen aan de groeiende omzet.

Op basis van deze sterke resultaten heeft Eli Lilly de vooruitzichten voor de rest van het jaar naar boven bijgesteld. Het bedrijf verwacht nu een totale jaaromzet tussen de $34,4 miljard en $34,9 miljard, en een winst per aandeel tussen $9,70 en $9,90. Eli Lilly blijft investeren in onderzoek en ontwikkeling, met een focus op het uitbreiden van de toepassingen van zijn bestaande medicijnen. Dit omvat onder andere het gebruik van Mounjaro voor de behandeling van obesitas.

Portefeuilledetails

Als u geïnteresseerd bent in het bestand met de exacte details van de wijzigingen in onze portefeuille, kunt u een verzoek sturen naar info@mercuriusvermogensbeheer.nl. U ontvangt deze informatie dan zo spoedig mogelijk.

Disclaimer: Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen aanbeveling tot aankoop of verkoop van financiële instrumenten.

Scroll naar boven