Actelion van de beurs

[pl_button type=\”ol-link\” link=\”http://bit.ly/20170624Actelion_PDF\” target=\”blank\”]Lees het als PDF[/pl_button]

Deal met J&J is afgerond…

Op 18 februari schreven wij in deze nieuwsbrief over een nieuwe positie in de portefeuilles van onze relaties: Actelion. Dit Zwitserse biotechnologiebedrijf had zich laten kopen door de Amerikaanse farmaciereus Johnson & Johnson voor een bedrag per aandeel van $280,- in contanten. Daarnaast zouden aandeelhouders als (super)dividend een aandeel in een nieuw bedrijf ontvangen. Deze waarde was onbekend en dat maakte de deal des te interessanter.

…aandeelhouders ontvangen $280,-…

Vanaf het begin was duidelijk dat er een cash afrekening zou komen voor de aandelen Actelion van $280,- per aandeel. J&J leek ook haast te hebben en heeft steeds gesteld de deal voor het einde van het tweede kwartaal te willen afronden. En de geoliede overnamemachine JNJ slaagde hier ook in, de goedkeuringen van aandeelhouders en toezichthouders werden in straf tempo verkregen. Ondertussen bleef de koers van Actelion achter bij de verwachting. Een belangrijke oorzaak daarvan ligt in de ontwikkeling van de US Dollar die sinds medio februari behoorlijk in waarde moest inleveren. Daar waar we in februari nog pariteit tussen de CHF en USD zagen (1:1) zagen we tussentijds een koers van 0,95. De omgerekende waarde voor Actelion werd hierdoor geen Sfr 280,- die we op basis van pariteit verwachtten maar een koers van ongeveer Sfr 270,-.

…en een aandeel Idorsia…

De grote onbekende en daarmee de mogelijke bonus was natuurlijk het dividend aandeel dat medio maart de naam Idorsia kreeg. Voor Idorsia hadden we inmiddels een berekening gemaakt. Het aandeel zou ongeveer Sfr 15 kunnen opleveren zo berichtten we in deze nieuwsbrief op 29 april. De beursintroductie van het aandeel Idorsia was met een grote mist omgeven. Lang was het onduidelijk wanneer de eerste notering zou plaatsvinden maar toen op 9 juni alle benodigde goedkeuringen van de autoriteiten verkregen waren kwamen de zaken in een stroomversnelling. De eerste notering vond uiteindelijk plaats op vrijdag 16 juni.

….wij pakken de cash….

Mercurius Vermogensbeheer had voor het merendeel van haar relaties een positie in de Sprinters Actelion. Gezien de complexe structuur van de deal waarbij er niet alleen cash maar ook een nieuw aandeel betrokken was, heeft ING aangegeven om de nieuwe aandelen Idorsia bij de eerste handel te zullen verkopen om zo de sprinter cash uit te kunnen keren. De openingskoers van Idorsia was derhalve extra van belang. De eerste koers was Sfr 10,- en ING verkocht de ontvangen stukken Idorsa voor Sfr 10,13. Hiermee was een deel van de uiteindelijke koers vastgesteld. In de periode 13 juni tot 16 juni zagen we ook licht herstel in de USD als gevolg van de renteverhoging in de VS. De betaling van de $280,- per aandeel had nog niet plaats gevonden maar nu er alleen nog cash positie in USD restte hebben we ING verzocht om ook deze positie om te zetten en niet langer een risico in valuta te lopen. Daarmee werd de eindkoers vastgezet op Eur 4,97 per sprinter. Niet de winst die we voor ogen hadden toen we de positie aangingen. Hoewel ook de opbrengst van Idorsia iets onder de inschatting was, is de valuta verreweg de grootste verstorende factor in dit geheel geworden.  Per saldo waren we genoodzaakt om een verlies van 8% te incasseren.

…en gaan op zoek naar een volgende deal.

Tijd dus om uit te kijken naar een volgende overnameprooi, er doen zich voldoende kansen voor waar we u op korte termijn verder over zullen berichten.

Scroll naar boven