HAL & Berkshire investeren!

[pl_button type=\”ol-link\” link=\”http://bit.ly/20170708HAL_Berkshire_PDF\” target=\”blank\”]Lees het als PDF[/pl_button]

HAL breidt uit in CoolBlue…

Met een persbericht van 4 regels maakt HAL op 6 juli wereldkundig dat het haar belang in CoolBlue heeft uitgebreid van 20,0% naar 30,1%. In deze transactie neemt HAL de aandelen van 2 van de 3 oprichters over.  Oprichter en eindbaas Pieter Zwart blijft aandeelhouder. Deze transactie ligt in lijn van onze verwachting zoals we ook in deze nieuwsbrief in augustus 2016 al schreven. HAL neemt doorgaans een kleiner eerste belang om dat in een later stadium uit te bereiden. Deze volgende fase lijkt nu dus aangebroken. Het gaat hier om een bestaand belang en geen uitbereiding van het aandelenkapitaal. In augustus 2016 opperde eindbaas Pieter in een interview de mogelijkheid dat HAL Coolblue op termijn zou kunnen begeleiden naar de beurs. Het verder verhogen van het belang zou in deze strategie passen. Een beursgang verwachten we niet op korte termijn.

…en koopt een belang op de hypotheekmarkt…

Daags na de uitbereiding in CoolBlue kondigde de Rotterdamse investeerders aan een belang van 25% te hebben verkregen in DMF Investment Management BV. Deze onderneming is onder de handelsnaam Dutch Mortgage Funding Company (DMF)actief in het verstrekken van hypotheken onder het label Munt Hypotheken. DMF verstrekt via 1700 intermediairs hypotheken en wordt via het Nederlands Hypotheken Fonds gefinancierd door Nederlandse Pensioenfondsen. De omzet van DMF bedraagt € 21 miljoen. Financiële details van de transactie werden, zoals gebruikelijk, niet bekend gemaakt, maar gezien de omzet verwachten we dat het hier om een kleine transactie gaat. De investering zal wel bijdragen aan de stabiele inkomsten voor HAL.

…ondertussen slaat Warren zijn slag in Texas…

Een van de andere kernbeleggingen, Berkshire Hathaway, kondigde aan Oncor overgenomen te hebben. Oncor is in grootte de 6e elektriciteit-leverancier van de VS en levert 10 miljoen Texanen stroom. Warren Buffett legt met Berkshire $ 18 miljard voor het bedrijf, inclusief de schulden neer. Eerder ketste een overname van Oncor door een ander af doordat de toezichthouder geen toestemming verleende. Buffett slaat nu zijn slag op een iets lagere prijs. Oncor verkeerde in surseance en een van de schuldeiser was Buffett zelf, hij had nog $ 2 miljard van de Texanen tegoed. Hij verkeert daarbij in gezelschap van Paul Singer, die met Elliott Management (jawel daar zijn ze weer) de grootste schuldeiser is van Oncor. Elliott zou eventueel zelf ook een bod op Oncor overwegen als Buffett te weinig doet voor de overige schuldeisers zoals Elliott.

Met de overname verdubbelt Berkshire haar positie op de Amerikaanse energiemarkt. Buffett zet daarmee sterk in op infrastructuur en nutsbedrijven die een stabiele inkomstenstroom genereren.

…en benadrukt zijn kroonprins.

De acquisitie van Oncor valt onder de verantwoordelijkheid van Greg Abel, de 55-jarige ceo van de energie divisie van Berkshire Hathaway. Abel lijkt daarmee een dominante rol te krijgen en de leidende kandidaat om de 86-jarige Buffett op te volgen als CEO van Berkshire Hathaway.

Goed nieuws is het ook dat Buffett nog steeds bedrijven weet te vinden die groot genoeg zijn en aantrekkelijk genoeg gewaardeerd zijn om door Berkshire gekocht te worden. Het rendement van deze acquisitie wordt ingeschat op zo’n 8 tot 10%, een aanzienlijke verbetering van het rendement van Berkshire dat nagenoeg geen vergoeding voor haar enorme cashpositie krijgt.

Zowel HAL als Berkshire zijn basisposities in de onze portefeuilles

Beide investeringsvehikels zijn basisposities in onze portefeuilles. Sinds het begin van het jaar ontwikkelen beide posities zich mager, bij Berkshire staat er een min van 3% hetgeen geheel te wijten is aan de val van de US-dollar. HAL laat (na het uitgekeerde dividend) een kleine plus zien. Over langere periode hebben beide bedrijven echter enorm bijgedragen aan de performance van onze portefeuilles en we blijven dan ook met plezier en vertrouwen belegd in deze posities.

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”https://www.mercuriusvermogensbeheer.nl/nieuwsbrief/\”]JA! Graag ontvang ik de visie updates[/pl_button]

Scroll naar boven