Apple’s toekomst

Kan het bedrijf blijven groeien en het aandeel verder stijgen?

[pl_button type=\”ol-link\” link=\”http://bit.ly/20170805Apple_PDF\” target=\”blank\”]Lees het als PDF[/pl_button]

Geweldige cijfers…

Op 1 augustus maakte Apple nabeurs haar cijfers over het afgelopen kwartaal bekend. De kwartaalomzet steeg met 7% terwijl de winst met ruim 10% steeg. Het bedrijf verkocht aanmerkelijk meer Iphone’s dan verwacht en ook de verkopen van Ipads stegen voor het eerst in jaren. De services onderdelen (app store) maakte een belangrijker deel uit van de omzet en onderstreept het succes van de strategie om loyale cliënten te creëren.  Beleggers beloonden deze berichten met een koersstijging van ruim 5%. Daarmee steeg de waarde van Apple op woensdag 2 augustus met bijna $ 30 miljard (net zoveel als de totale waarde van Hewlett Packard) naar een waarde van $810 miljard.

…en vooruitzichten…

Toch waren het niet alleen de goede verkopen van de huidige producten die beleggers en analisten bekoorden. Apple gaf ook een blik in de toekomst op wat het volgende grote succes moet gaan zijn. Apple liet een filmpje zien waarin het augmented reality (hierna AR) toepast. Deze toegevoegde realiteit was als langer bekend via onder meer Snapchat. Apple heeft nu een techniek ontwikkeld waarbij AR ingezet kan worden voor het maken van films, maar ook als nuttige toepassingen in het dagelijks leven. Marktvorsers beamen dat AR een grote rol in het dagelijks leven kan gaan spelen. Eerder probeerde Google al AR toe te passen via de Google Glasses, dat werd geen succes maar de mogelijkheden zijn te groot om ze verder niet toe te passen.  De toepassing van deze AR-techniek wordt mede mogelijk gemaakt door de toepassing van nieuwe camera’s die een 3D techniek toepassen en op gezichtsherkenning werken. Het wordt daarmee onder andere mogelijk om de iPhone 8 te ontgrendelen door ernaar te kijken.

\”AR\’s impact will be big and profound\” Tim Cook, Apple\’s CEO

Inmiddels geeft Apple 5% van haar omzet uit aan onderzoek om ervoor te zorgen dat ze nieuwe producten blijft ontwikkelen. Zo hintte Tim Cook deze week op de verdere ontwikkeling van autonome systemen (robotisering) waarbij de toepassing in auto’s er slechts één van is. Er lopen op dat gebied grote projecten binnen Apple, zo verzekerde Cook investeerders.  Vrijdag werd een Apple horloge aangekondigd waarmee zelfstandig kan worden gebeld, zonder koppeling met een iPhone.  Een nieuwe doorbraak voor zo’n klein apparaat als een horloge.

…maar is Apple een biljoen USD waard?

Apple heeft inmiddels een beurswaarde van $810 miljard en de magische grens van $1 biljoen komt in zicht. Hoewel het bedrijf fantastische resultaten en vooruitzichten presenteerde gaat het niet op alle fronten voorspoedig. In China daalde de omzet met 10% op jaarbasis heeft Apple voortdurende problemen met de overheid. Ook de aankomende belastinghervormingen kunnen Apple raken, daar het gedwongen zou kunnen worden om meer belasting te gaan betalen.

Toch lijkt het nog steeds snelgroeiende bedrijf laag gewaardeerd. Apple genereert enorme hoeveelheden liquiditeiten en betaald slechts een fractie (ongeveer 25%) uit als dividend. Inmiddels heeft het bedrijf $ 52 miljard belegd in Amerikaans staatobligaties en is daarmee een van de grotere beleggers in dit papier. De combinatie van de lage waardering, goede groei, en uitzicht op nieuwe drijvers van die groei, maken het aandeel aantrekkelijk. Een verdere koersstijging lijkt daarom in het vooruitzicht te liggen. Voor een marktkapitalisatie van $1 biljoen is een stijging van minder dan 20% nodig. Het bedrijf zou dus geschiedenis kunnen gaan schrijven door als eerste bedrijf ter wereld deze waarde te bereiken.

Apple in onze portefeuilles

Voor onze relaties beleggen we indirect in Apple en is het een van de grootste posities in de portefeuilles. De beleggingsfondsen Henderson Horizon Global Technology en Capital Group of America hebben beide Apple als een van de grotere posities in hun portefeuille. Daarnaast is Berkshire Hathaway een van de grotere beleggers in Apple.

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”https://www.mercuriusvermogensbeheer.nl/nieuwsbrief/\”]JA! Graag ontvang ik de visie updates[/pl_button]

Scroll naar boven