Verliest Berkshire glans?

[pl_button type=\”ol-link\” link=\”http://bit.ly/20170805Berkshire_PDF\” target=\”blank\”]Lees het als PDF[/pl_button]

Het tweede opeenvolgende kwartaal met winstdaling

Verzekeringen raken Buffett…

Vrijdag 4 augustus rapporteerde het conglomeraat van Warren Buffett, Berkshire Hathaway, haar kwartaalresultaten.  De eigenaar van onder meer Duracell, Dairy Queen, NetJets en Fruit of the Loom liet een winstdaling van bijna 15% noteren. Grootste boosdoener was de verzekeringstak van het conglomeraat. Hogere schades bij autoverzekeraar Geico en een prijsoorlog (die wel tot meer klanten leidde) zette de marges behoorlijk onder druk. De verzekeringstak leidde een verlies van $ 22 miljoen versus een winst van $ 337 miljoen een jaar eerder. Verzekeringen zijn de grootste divisie van Berkshire.

…maar blijven de grote drijver achter het succes…

Het mooie aan de verzekeringsdivisie is dat de premies vooruit worden betaald. Men noemt deze vooruitbetaalde premies ook wel de “float”. Deze float nam in het kwartaal verder toe tot $ 107 miljard. Met deze float financiert Buffett zijn oorlogskas van waaruit hij belangen in onder meer Coca-Cola, Apple, en American Express opbouwde. Deze beursgenoteerde belangen vertegenwoordigen een waarde van $ 137 miljard.

…terwijl andere onderdelen floreren…

Met name de divisie Railroad, Utilities and Energy draaide goed in het afgelopen kwartaal. De winst steeg hier met 17,5%, onder meer door hogere gasprijzen en hogere belading van de treinen. In deze divisie kondigde Buffett onlangs ook zijn jongste acquisitie aan; het Texaanse Oncor. In een eerdere editie van deze nieuwsbrief schreven we hier al over en het lijkt er op dat Buffett hier zijn koopmans instinct goed heeft benut.

Ook de beleggingsportefeuille van beursgenoteerde belangen floreerde goed, hoewel minder dan het vergelijkbare kwartaal van 2016 toen Buffett een klapper maakte door een waardestijging bij Kraft Heinz.

…en de stapels contanten blijven groeien…

In het afgelopen kwartaal steeg de positie van liquiditeiten naar bijna $ 100 miljard. Buffett zei daar eerder dit jaar al over dat er in de komende 10 jaar grotere overnames door hem of zijn opvolgers gedaan zullen worden dan in de voorafgaande 52 jaar. Liquiditeiten met een doel dus.

…evenals de boekwaarde.

Buffett hanteert in zijn eigen beleggingsstrategie de boekwaarde van een bedrijf als één van de belangrijkste graadmeters. Voor zijn eigen prestaties is het dus interessant om naar de mutatie in boekwaarde te kijken. Hier liet Berkshire een stijging van 6,2% zien naar een boekwaarde van $ 182.816,- per A-klasse aandeel, de beurskoers van deze stukken is nu $ 270.000,-. In de vergelijkbare periode van 2016 steeg deze boekwaarde met 2,9%. (Een investering van $1000,- in 1964 zou nu ruim $14 miljoen waard zijn geweest).

Berkshire Hathaway in onze portefeuilles

Voor de meeste van onze beheerportefeuilles hebben we een directe positie in Berkshire Hathaway. Daarnaast heeft het Candriam Global Financials Fund een positie in Berkshire Hathaway.   In 2017 steeg de koers van Berkshire Hathaway met zo’n 10% in USD. Deze stijging werd in euro’s tenietgedaan door de daling van de USD versus de Euro. Toch laten we ons hier niet door afschrikken. De beweging in de valuta geeft tijdelijk een drukkend effect, belangrijker is de succesvolle investeringsstrategie die Buffett voert. We handhaven onze positie dan ook in deze iets mindere periode.

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”https://www.mercuriusvermogensbeheer.nl/nieuwsbrief/\”]JA! Graag ontvang ik de visie updates[/pl_button]

Scroll naar boven