Altice heeft minder haast met Charter

Lees het artikel als PDF

Nu Softbank lijkt af te haken heeft Altice ruim baan.


Softbank haalt de druk van de ketel…

In de afgelopen weken hebben we in stijgende markten de koers van Charter Communications met zo’n 8% zien dalen. Oorzaak van deze daling lijkt een verandering in koers bij het Japanse Softbank te zijn. Dit bedrijf had zijn dochteronderneming Sprint willen laten fuseren met Charter hetgeen een bedreiging voor de plannen van Altice was. Nu lijkt er een fusie Sprint en T-Mobile USA in de maak te zijn. Hierdoor is het zeer onwaarschijnlijk dat Sprint ook in de race is om Charter over te nemen. Dit geeft Altice minder urgentie om nu in actie te komen.

…maar is Altice nog geïnteresseerd?

De markt corrigeerde de koers van Charter op de berichten rondom Sprint en T-Mobile, maar de hamvraag is natuurlijk of de interesse van Altice in Charter is verdwenen. Dit lijkt hoogst onwaarschijnlijk. Altice heeft haar ambitieuze plannen om 50% van haar omzet uit de VS te halen nooit onder stoelen of banken gestoken, evenmin het tijdspad waarop ze dat zou doen. En om haar plannen te verwezenlijken zal ze een overname in de omvang van Charter moeten doen. Het lijkt ons dus heel voor de hand liggend dat Altice op enig moment zal proberen om Charter te kopen. Maar de timing lijkt wel wat onzekerder.

En op welke termijn?

Timing lijkt ook hier dus de bepalende factor en daarbij denken we dat Altice weliswaar iets minder haast heeft maar toch op kortere termijn in actie zal komen. We baseren deze aanname op de volgende punten:
• Bankiers zijn naar verluidt al aan de slag om een obligatie-uitgifte ter grootte van $ 70 miljard voor te bereiden
• De rente is nu nog laag maar zal gaan stijgen hetgeen de overname duurder zal maken
• Liberty Media heeft een 25% belang in Charter. Haar grootaandeelhouder John Malone speelt een cruciale rol zoals we in eerdere artikelen al schreven. Malone is 76 jaar en Altice’s topman Drahi zal het liefste deze transactie doen met Malone en (hoewel er geen aanleiding is te denken dat John Malone op korte termijn Hugh Hefner gezelschap zal gaan houden) niet met eventuele erfgenamen.
• De kabelmarkt ontwikkelt zich snel en is in een consolidatieslag. Altice heeft haar plannen gebaseerd op de huidige situatie en niet op de situatie van Charter over een aantal jaar. Het laaghangende fruit kan dan al geplukt zijn.

En wat doen we met onze positie?

Mercurius Vermogensbeheer heeft voor de offensievere portefeuilles een positie met hefboom in Charter. Door de koersdruk is deze positie in september een stuk onder het aankoopniveau terecht gekomen. Voor ons is dit geen reden om deze positie te wijzigen.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven