Yellen stuurt Dollar naar hoogste punt van de maand

Lees het artikel als PDF

De afgelopen weken kreeg Amerika tegenvallende economische berichten te verwerken. Begin september was er het tegenvallende banenrapport, en daarmee ook de tegenvallende inflatiecijfers. Desondanks wist Yellen de Dollar in de goede richting te sturen.


Ondanks de tegenvallende cijfers…

Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van begin september meldde 156.000 nieuwe banen in de vorige maand, waar analisten rekenden op 180.000. Net als een maand eerder waren deze cijfers fors lager dan verwacht. Daarnaast lijkt ook de loongroei achter te blijven bij de doelstellingen van de Fed. Waar een groei van het uurloon van 3,5% (op jaarbasis) het doel was, blijft deze nu achter op 2,5%. Deze cijfers zijn vaak een goede weerspiegeling van de inflatie, wat betekent dat ook de inflatie achter blijft bij de doelstelling van 2%. Een lage inflatie kan op zijn beurt invloed hebben op het rentebeleid, en er mogelijk voor zorgen dat de Fed nog even afziet van een verdere verhoging van de rente.

…Blijft Yellen stellig over het rentebeleid…

 

Beleggers hielden na het uitkomen van het banenrapport dus in eerste instantie rekening met de mogelijkheid dat een renteverhoging zou worden uitgesteld. Niets bleek echter minder waar. Tijdens een toespraak afgelopen dinsdag benadrukte Yellen dat de Fed geen reden ziet om hun rentebeleid aan te passen. Dit betekent dat de verwachting voor 3 renteverhogingen in 2018 gehandhaafd wordt. Het zou volgens Yellen stom zijn om op basis van deze cijfers terughoudender te zijn met renteverhogingen, en de Fed houdt vertrouwen dat het huidige beleid uiteindelijk tot een inflatie van rond de 2% zal leiden.

…Wat een opluchting was voor de Dollar

De bevestiging dat de Fed geleidelijk door zal gaan met het verhogen van de rente was voor beleggers een opluchting, wat duidelijk terug te zien was in de koers van de Dollar. Na een korte dip na het uitkomen van het banenrapport steeg de dollarkoers na de toespraak van Yellen naar het hoogste punt van de maand. Beleggers kijken voorlopig weer even verder dan Trump’s opmerkingen over Noord-Korea en kregen van Yellen de zekerheid over het Amerikaans monetair beleid die ze zochten.


In hoeverre heeft dit invloed op uw portefeuille?

Deze gebeurtenissen hebben op een aantal manieren invloed op uw beleggingen. Ten eerste zullen posities die in dollars genoteerd staan direct meestijgen met de stijging in waarde van de dollar. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een positie in Berkshire Hathaway, die in dollars genoteerd staat. Ten tweede heeft een doorstijgende rente een positief effect op posities in ‘financials’ zoals banken en verzekeraars. Veel fondsen hebben wel een of meerdere posities in banken of verzekeraars, dus deze fondsen zullen hier ook van meeprofiteren. Als laatst hebben ook bedrijven die producten naar Amerika exporteren baat bij een sterkere dollar, omdat hun inkomsten uit export dan simpelweg meer waard zijn. Exporterende bedrijven in bijvoorbeeld Europa of Japan hebben hier dus baat bij. In deze bedrijven heeft Mercurius indirect ook posities via een aantal van onze fondsen zoals E.I. Sturdza Europe Value Fund en het Aberdeen Japanese Smaller Companies Fund. Al met al zal een sterke dollar dus bijdragen aan het rendement van uw portefeuille.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven